Top 10 best bezochten pretparken in Europa

In deze top 10 bekijken we wat de 10 best bezochte pretparken in Europa zijn van het afgelopen jaar (2019). Afgelopen jaar was het laatste jaar dat het coronavirus nog niet had toegeslagen, waardoor de top 10 er volgende keer waarschijnlijk helemaal anders zal uitzien dan normaal.

 

#10: Parc Astérix (2,33 M)

We starten de lijst met het Franse pretpark Parc Astérix dat erg goede resultaten kon boeken. Het park mocht een stijging in bezoekers aantallen noteren van 7,0% ten opzichte van het jaar voordien. Hiermee is het niet alleen de sterkste stijger in de hele top 20, het park weet zelfs voor het eerst de top 10 binnen te komen! Parc Astérix mocht in 2019 zo’n 2.326.000 bezoekers verwelkomen, een absoluut bezoekersrecord voor het park.

Parc Astérix bevat heel wat bekende attracties zoals de looping coaster Goudurix en de hangende achtbaan OzIris. Verder is er nog de houten achtbaan Tonnerre de Zeus, de bobsleeachtbaan Trace Du Hourra en de grote familieachtbaan Pégase Express. Verder zijn er nog verschillende leuke waterattracties en zijn er shows te vinden in het park met bijvoorbeeld dolfijnen.

 

#9: Legoland Windsor (2,43 M)

Legoland Windsor is gelegen in Engeland en is het best bezochte Legoland Park van de 3 Europese Legoland parken. Vorige jaar mocht het park 2.430.000 bezoekers ontvangen wat een stijging is van 5,0% ten opzichte van het jaar voordien. Hiermee verbreekt het park opnieuw haar eigen bezoekersrecord.

Drie van de belangrijkste attracties in Legoland Windsor zijn: De familie achtbaan “Dragon”, de Log Flume (de boomstammetjes) “Pirate Falls Treasure Quest” en de Rapid River (ook wel de ronde bootjes genoemd) “Viking River Splash”.

 

#8: Gardaland (2,92 M)

Gardaland is gelegen in Italië en is het best bezochte pretpark van Italië. Vorig jaar mocht het park 2.920.000 bezoekers ontvangen, 0,7% meer dan het jaar voordien. Voor Gardaland was 2019 het beste seizoen in 10 jaar tijd.

De belangrijkste achtbanen van het park zijn: De Wing Coaster “Raptor”, de Dive Coaster “Oblivion The Black Hole” en de hangende achtbaan “Blue Tornado”.

 

#7: Liseberg (2,95 M)

Liseberg is gelegen in Zweden en mocht vorig jaar 2.950.000 bezoekers ontvangen. Dit is alweer daling van 3,4% ten opzichte van het jaar er voor. Hiermee zakt het park onder de kaap van de 3 miljoen bezoekers per jaar. De cijfers zijn opvallend want Liseberg opende onlangs de nieuwe achtbaan Valkyria. Liseberg is het best bezochte pretpark van Zweden.

Liseberg heeft als belangrijkste attracties: De vrijeval toren “AtmosFear”, de multi launch coaster “Helix” en de terreincoaster “Lisebergbanan”. Vorig jaar opende er de Dive Coaster “Valkyria”.

 

#6: PortAventura Park (3,75 M)

PortAventura Park is gelegen in Barcelona en is het best bezochte pretpark van Spanje. Vorig jaar mocht het park 3.750.000 bezoekers ontvangen, wat stijging van 2,7% is ten opzichte van het jaar ervoor. Het was ook het beste resultaat voor het park in de afgelopen 10 jaar.

Wat je zeker niet mag missen in PortAventura Park zijn: De looping achtbaan “Dragon Khan”, de megacoaster “Shambhala” en de vrijevaltoren “Hurakan Condor”.

 

#5: Tivoli Gardens (4,58 M)

Tivoli Gardens is het best bezochte pretpark van Denemarken en mocht vorig jaar 4.581.000 bezoekers ontvangen, dit is helaas 5,5% minder dan het jaar voordien en het slechtste resultaat van de afgelopen 5 jaar. De minder goede cijfers doen Tivoli Gardens uit de top 25 van best bezochten pretparken wereldwijd vallen.

De topattracties van Tivoli Gardens zijn de oudste nog werkende achtbaan van Europa “Rutschebanen”, de 84 meter hoge Star Flyer “Himmelskibet” en zeker niet te vergeten de thrill ride “Vertigo”.

 

#4: Walt Disney Studios Park (5,25 M)

Walt Disney Studios Park is gelegen in het Disneyland Paris Resort in Frankrijk. Vorig jaar mocht het park 5.245.000 bezoekers ontvangen. Het is een daling van 1,0% ten opzichte van het jaar voordien, maar het is wel het tweede beste resultaat ooit voor het park. Walt Disney Studios Park is het 23ste best bezochte pretpark ter wereld.

De belangrijkste attracties van Walt Disney Studios Park zijn: De darkride “Ratatouille”, de vrijeval toren “Tower of Terror” en de gelanceerde achtbaan “Rock ‘n’ Roller Coaster”.

Onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Disneyland Paris Resort, zowel Disneyland Park en Walt Disney Studios Park.

 

#3: De Efteling (5,40 M)

De Efteling mocht vorig jaar 5.400.000 bezoekers ontvangen en is daarmee het best bezochte pretpark van de Benelux. Het park doet daarmee evengoed dan het jaar voordien en behoudt zo haar 3de plaats in de Europese lijst. Op wereld vlak staat de Efteling 22ste.

Wat je zeker niet mag missen in de Efteling is: Het Sprookjesbos, de Dive Coaster “Baron 1898” en de houten achtbaan “Joris en de Draak”.

 

#2: Europa-Park (5,75 M)

Europa-Park mocht vorig jaar 5.750.000 bezoekers ontvangen. Hiermee stegen de bezoekersaantallen van het park met 0,5% ten opzichte van het jaar voordien. Europa-Park is het best bezochte pretpark van Duitsland en het 19de best bezochte pretpark van de wereld. Hiermee stijgt Europa-Park 2 plaatsen op de wereldranglijst en komen ze voor het eerst de top 20 binnen.

De achtbanen die je zeker niet mag missen in Europa-Park zijn: de gelanceerde achtbaan “Blue Fire”, de megacoaster “Silver Star” en de houten achtbaan “Wodan Timbur Coaster”.

 

#1: Disneyland Park (9,75 M)

Disneyland Park is het best bezochte pretpark van Europa. Het park kamt al jaren met wisselde bezoekersaantallen. In 2019 waren dit er 9.745.000, een daling van 1,0% ten opzichte van het jaar voordien. Niet zo slecht als in 2016 toen het park nog 8.400.000 bezoekers ontving. Maar toch het staat ook in schril contrast met het recordjaar 2009 toen het park nog 12.740.000 bezoekers over de vloer kreeg.

Daarnaast daalt het pretpark ook nog een plaats naar de 14de plaats op de wereldranglijst nadat het vorige jaar opnieuw ook al een plaats gedaald was. Disneyland Park is gelegen in het Disneyland Paris Resort net zoals Walt Disney Studios Park dat we al tegen kwamen op de 4de plaats.

De belangrijkste attracties van Disneyland Park zijn: De darkride “Pirates of the Caribbean”, de gelanceerde achtbaan “Hyper Space Mountain” en de familie achtbaan “Big Thunder Mountain”.

Onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Disneyland Paris Resort, zowel Disneyland Park en Walt Disney Studios Park.

 

 

Algemene trend:

Opvallend is dat in 2019 alle parken relatieve kleine schommelingen in bezoekersaantallen kende. Zo heeft de grootste stijger een winst van 7,0% en de grootste daler uit de top 20 een verlies van 5,5%. Veel minder grote verschillende dan voorgaande jaren.

Heide Park in Duitsland dat in 2018 uit de Europese top 20 werd gegooid, komt er nu terug opnieuw bij op een gedeelde 18de plek. Dit gaat ten kosten van het Zweedse pretpark Gröna Lund die voor het eerst sinds 2010 niet meer in de top 20 voorkomt.

De 20 best bezochte pretparken van Europa mochten samen zo’n 64.657.000 bezoekers ontvangen. Dit is een opvallende daling van 1,1% ten opzichte van het jaar ervoor.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 door Jonathan Sansens aan de hand van het Global Attractions Attendance Report dat gepubliceerd werd op 16 juli 2020 door de Themed Entertainment Association (TEA). Dit rapport werd gebaseerd op de Theme Index van 2019 dat opgesteld werd uit het onderzoekswerk van de economische afdeling van AECOM.