Volop nazomer in Museumpark Archeon, Alphen aan den Rijn

De laatste vakantieweek en de komende maand september zijn er speciale themaweekeinden in Museumpark Archeon waarbij steeds één tijdsperiode extra uitgelicht wordt. Het eerste thema begint ca. 8.000 v. Chr. met de oerweekenden t/m 6 september. De  Archeotolken vertellen alles over het leven in de prehistorie en hoe men zelf een oermens kan worden.  Zaterdag 29 augustus is het speciale theaterdiner “De gebroken pijl” met heerlijk eten en vertier. De RIVM maatregelen worden volledig nageleefd.  Spelletjes weekend staat op de agenda op 12 september en 13 september met spelletjes door de eeuwen heen in de prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen. 19 en 20 september staan de Schrijvers van de Ronde Tafel centraal en wordt de jaarlijkse Archeon Thea Beckmanprijs uitgereikt. 26 en 27 september staan in het teken van de middeleeuwen en kunnen kinderen een echte ridder worden en een ridderoorkonde verdienen.

 

Oerweekeinden
t/m 6 september
Tijdens de oerweekeinden t/m 6 september ziet men hoe het eraan toe ging duizenden jaren geleden! In het mesolithicum worden de verhalen verteld van de jagers en verzamelaars. Bij de eerste boeren kun je een armbandje twijnen. De bewoners van de trechterbekerboerderij maken brandnetelthee die je kunt proeven. In de bronstijd zijn demonstraties en wordt getoond met welke specifieke materialen op het land wordt gewerkt. In de ijzertijd laat men het leven uit die tijd zien.

 

Word een oermens!

Doe mee met de extra activiteiten en word een oermens! Schmink jezelf met oker als een echte jager. Ga op jacht in een boomstamkano en neem de vangst mee terug naar land. 

 

Spelletjes weekeind
12 en 13 september

Spelletjes spelen doen we al heel lang en iedere periode kent zijn eigen specifieke spelletjes.
Twijn een armband in de prehistorie, ontdek het molenspel bij de Romeinen en kom bikkelen in de middeleeuwen. Op de Dam kan men meedoen met de oude spelletjes.

 

Schrijvers van de Ronde Tafel
19 september
Jaarlijks komt het Genootschap Schrijvers van de Ronde Tafel naar Archeon . Zij lezen voor uit eigen werk en nemen de bezoekers mee op Avontuur in de geschiedenis. De bekende schrijvers van het genootschap zijn aanwezig: Arend van Dam, Linda Dielemans, Bies van Ede, Anneriek van Heugten, Hek van Kerkwijk, Agave Kruijssen, Hans Kuyper, Martine Letterie, Joyce Pool, Ton van Reen, Lydia Rood, Annejoke Smids, Peter Smit, Gerard Sonnemans, Suzanne Wouda zullen deze dagen afwisselend aanwezig zijn.
http://www.schrijversvanderondetafel.nl/

 

Uitreiking Thea Beckmanprijs
19 september

Jaarlijks wordt op zaterdag 19 september de Thea Backmanprijs uitgereikt voor het beste historische kinderboek. Dit jaar tot 12 jaar.

 

Shortlist 

  • Linda Dielemans – Schaduw van de leeuw – Leopold, mei 2018
  • Martine Letterie – Verboden te vliegen -Leopold, april 2019
  • Inez van Loon – Mathilde, ik kom je halen. – Clavis, april 2018
  • Kathleen Vereecken – Alles komt goed, altijd – Lannoo, november 2018
  • Dolf Verroen – Niemand ziet het – Leopold, november 2019

 

Bij deze 5 titels worden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Op zaterdag 19 september wordt zowel de Archeon Thea Beckmanprijs 2020 als de Jonge Beckman 2020 in Museumpark Archeon uitgereikt.

 

Ontdek de middeleeuwen en word een ridder!
26 en 27 september

Word een ridder en leer zwaardvechten, boogschieten, onder andere schrijven met een veer en meer. Wanneer je alle activiteiten hebt uitgevoerd word men tot ridder geslagen en ontvangt men  een riddercertificaat.

 

Samen een veilig bezoek aan Archeon 

Archeon voert de maatregelen door uit het protocol ‘Samen een veilig bezoek aan Archeon’, welke aansluiten bij de richtlijnen van het RIVM. Dit protocol is samengesteld aan de hand van het protocol Club van 11, de Nederlandse Museumvereniging en het coronaprotocolteam van Archeon. Doordat we deze maatregelen strikt naleven, zorgen we ervoor dat het  dagje uit plezierig blijft verlopen. 

 

Reserveer het bezoek vooraf 

Om Archeon te bezoeken hebben alle bezoekers een geldig entreebewijs en een aankomsttijdslot reservering nodig, ook als men al een ticket of Museumkaart heeft. Zo houden wij de bezoekaantallen onder controle. Het bezoek kan gereserveerd worden op archeon.nl.  

 

Lees meer over de maatregelen op archeon.nl/nl/archeon-is-weer-open.html