Uitgetest: Hals-über-Kopf & Volldampf – Erlebnispark Tripsdrill

Erlebnispark Tripsdrill opende eind juni haar gloednieuwe dubbele achtbanen: de Suspended Thrill Coaster “Hals-über-Kopf” en de Family Boomerang “Volldampf”. Begin juli trokken Themeparkfreaks Sven en Jasper naar Duitsland om verslag uit te brengen over de grote uitbreiding.

 

Eerst en vooral is het belangrijk op te merken dat de thema-uitvoering voor beide achtbanen verre van compleet is. Bij Volldampf staan ze verder dan bij Hals-über-Kopf, maar ook daar is nog veel ruwbouw-beton te zien. Het volledige themagebied is pas klaar tegen volgend seizoen.

 

Volldampf

De Family Boomerang “Volldampf” passeer je als eerste wanneer je het nieuwe themagebied binnen stapt. De baan is gethematiseerd naar een Schwabisch volksliedje: “Auf der Schwäbisch Eisebahne”, dat overigens volgens ons een minstens even grotere oorwurm is als Carnaval Festival en It’s a small world. Het stationsgebouw is vormgegeven als een treinstation met een elegant glazen dak waardoor de eerste zero-g roll van de STC is te aanschouwen. De achtbaantrein ziet er daarnaast uit als een stijlvolle stoomtrein, waar achterop een geit meelift. Overigens heeft de trein een nieuwe soort heupbeugel zonder de irritante scheenbeugels zoals bij Raik bijvoorbeeld het geval is.

De rit zelf is zeer gelijkaardig aan de andere Family Boomerangs. Zo wordt de trein eerst achterwaart naar boven getrokken op de lift, om daarna terug door het station naar beneden te razen. De eerste bocht smijt bezoekers naar de rechtse kant, die daarna gevolgd wordt door twee lichte airtime heuvels en een laatste bochtje alvorens de spike op te rijden. Een leuk aspect is dat de spike doorheen het nog te bouwen station van de STC gaat. Daarna valt de trein terug naar beneden en doet ze het parcours achterwaarts maar trager opnieuw. Een zeer toffe familiebaan, perfect voor het doelpubliek van Tripsdrill, maar Raik in Phantasialand is wel wat intenser.

Hals-über-Kopf

Nu is het tijd voor het echte werk. De allereerste Suspended Thrill Coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma: Hals-über-Kopf. Hier is nog heel veel werk aan de thematisering, zelfs de ruwbouw van het stationsgebouw is nog niet afgerond. Er zijn nog verscheidene wapeningsstaven die uitsteken waar nog nieuwe betononderdelen aan moeten worden aangemaakt. Wel is er al een concept-art te zien van het station als sfeervolle Duitse boerderij met een gat in het dak. Ook wordt Hals-über-Kopf de eerste achtbaan in het park met een Single Riders wachtrij.

In het station staat de rijkelijke gedecoreerde trein al klaar: met overtuigende hout- en leerpatronen. Na in die prachtig gethematiseerde trein te stappen, trek je je comfortabele heupbeugel naar beneden. Vervolgens haakt de trein in op een snelle kettinglift die je 30 meter de lucht in hijst. Daarna volgt de eerste drop waarna het ene na het andere element volgt: van inversie naar overbanked turn, airtime heuvel, nog een bocht en weer de volgende inversie. De baan heeft geen enkel “saai” moment tijdens de lay-out. En zeker als de trein van Volldampf tegelijkertijd is gedispatched, dragen de trein-interacties alleen maar bij aan de ervaring.

Na een aantal ritjes, werd al snel duidelijk dat de front row onze voorkeur genoot. Ook al heeft de laatste rij de meest intense G-krachten, daar voel je jammer genoeg al de vibraties van ganse trein. Deze zijn niet oncomfortabel, maar zeker wel voelbaar. Op de eerste rij daarentegen is zo goed als niks van die trillingen te merken en de airtime was volgens onze mening weer meer uitgesproken en krachtiger. Een ander pluspunt aan de eerste rij is dat je elegant door de inversies geduwd wordt tegenover vanachter waar je er bruter door wordt getrokken. Uiteraard krijgt de nieuwe STC van Vekoma van ons een dikke duim omhoog en het verschil met hun notoire Suspended Looping Coaster kon niet groter zijn. En de thematisering die Tripsdrill nog uit hun mouw gaat schudden, gaat beide banen waarschijnlijk nog een niveautje hoger tillen. Laat maar komen!