Twee leeuwen geboren op zomeravond bij Burgers’ Zoo

Voor de ogen van bezoekers heeft een leeuwin maandagavond 27 juli rond 17.30 uur twee op het oog gezonde welpen ter wereld gebracht. Moeder en jongen verblijven de komende tijd in een verblijf achter de schermen, waar ze al snel na de geboorte de rust en beschutting van een schuilhut hebben opgezocht.

 

Ervaren moeder baart en plein public

De leeuwin die maandagavond twee welpen op de wereld heeft gezet, is een ervaren moeder. In het Deense dierenpark van Givskud heeft ze in 2010 één en in 2011 drie jongen gekregen. In 2015 is ze naar Arnhem afgereisd om in de Gelderse hoofdstad hopelijk ook voor nageslacht te zorgen. In een schuilgrot vlak voor de ruit bracht ze maandagavond haar jongen ter wereld.

 

 

Voorlopig nog niet zichtbaar

Al snel na de geboorte besloot de leeuwin haar welpen te verplaatsen naar een rustigere plek achter de schermen, daarbij geassisteerd door de dierverzorgers die een speciale plek voor de leeuwin met haar jongen hebben gereserveerd. Grenzend aan het uitgestrekte buitenverblijf bevinden zich diverse separatie-rennen met schuilhutten, waar de welpen in het warme stro liggen. Moeder en jongen bepalen zelf wanneer ze de tijd rijp achten om de schuilhut en de separatie-ren weer te verlaten. Ook in de natuur zondert een drachtig vrouwtje zich tijdelijk af om te werpen en haar jongen de eerste tijd te verzorgen.

 

Zorgen om de leeuwen in het wild

De leeuwenfok in dierenparken verloopt voorspoedig. De twee welpen zijn welkom in Arnhem om in de toekomst de huidige leeuwengroep verder uit te breiden. In het wild gaat het echter niet goed met de leeuwenpopulatie. Illegale jacht en de handel in lichaamsdelen voor met name de Aziatische markt laten de aantallen drastisch dalen. Ook komen de roofdieren steeds vaker in conflict met de oprukkende menselijke bevolking, met name als ze als bedreiging voor het vee worden gezien. De iconische ‘koning der dieren’ wordt hierdoor helaas steeds minder een vertrouwd gezicht op de Afrikaanse savannes.