Overzicht: Dit zijn de nieuwe achtbanen van de Zuid-Franse lunaparken

Ook dit jaar pakken de Zuid-Franse lunaparken massaal uit met nieuwe attracties. Door de coronacrisis zijn er heel wat kermissen weggevallen in Frankrijk en hebben meer exploitanten hun toevlucht gezocht tot de lunaparken. Dit resulteert in een hoop nieuwe rollercoasters voor de parken en we geven jullie dan ook graag een overzicht.

 

Aan de Zuid-Franse kust bij de Middellandse Zee zijn er heel wat lunaparken terug te vinden. Het gaat eigenlijk om soort van vaste kermissen die iedere zomer geopend worden in de avond en nacht tijdens het toeristische seizoen, overdag zijn ze gesloten. De meeste van deze parken hebben heel wat attracties die tijdens het voorjaar en najaar over de Franse kermissen reizen en in de zomermaanden zijn opgesteld in deze parken. Maar heel wat van deze parken hebben ook een aantal vaste attracties die er heel de winter blijven staan.

Door het coronavirus en de bijhorende maatregelen was het lange tijd onduidelijk of kermissen in Frankrijk zouden kunnen doorgaan. Daarom zochten heel wat exploitanten hun toevlucht bij de lunaparken aan de Middellandse Zee. Ondertussen zijn deze parken weer open en ook kermissen zijn weer toegestaan. Hierdoor is de bezetting van deze parken soms wat overhoop gehaald ten opzichte van andere jaren. Daarom geven we jullie graag het overzicht van alle veranderingen op gebied van achtbanen die tot nu toe bekend zijn.

 

Stoelendans van achtbanen:

We starten het overzicht met Luna Park La Palmyre, deze ligt in tegenstelling tot alle andere parken die we zullen bespreken niet aan de Middellandse Zee in het Zuiden, maar aan de Noordelijke Atlantische Oceaan in het Zuidwesten van het land. Dit park heeft de grootste veranderingen want van de 4 bestaande achtbanen die hier elk jaar staan zijn er twee dit jaar vervangen door twee nieuwe rollercoasters. Het gaat om kermisachtbaan Le Dragon die vervangen is door de kinderachtbaan La Pomme van de exploitant Lagnier. De andere wissel voor dit park is de wilde muis achtbaan Mouse Coaster van Carobbé die vervangen is door de andere wilde muis achtbaan Wild Mouse van de zelfde exploitant.

 

De bovenstaande wissels brengen ons meteen bij de volgende lunaparken. Want de Wild Mouse van Carobbé stond de afgelopen vier zomers als Tattoo opgesteld in Parc d’Attractions Marseillan-Plage wat wilt zeggen dat deze daar weg is. Momenteel is het niet duidelijk of de achtbaan daar vervangen zal worden door een andere of niet.

 

De Mouse Coaster van Carobbé is dan weer van Luna Park La Palmyre verhuisd naar Magic World in Hyères. Dit als vervanger van de achtbaan Cobra die daar al ruim 10 jaar vast in het park stond. Deze was van het type Zyklon / Galaxi. Waarom deze vaste achtbaan verdwenen is uit het park, is niet helemaal duidelijk.

 

In Azur Park in Saint-Tropez is voor het eerst in meer dan 10 jaar de achtbaan King van Karl Vancraeyenest niet meer aanwezig. Dit is een van de grootst reizende achtbanen ter wereld. Ze is dit jaar vervangen door de zeer unieke Super Railway die normaal met Gino Paillet over de Franse kermissen rondreist. Deze achtbaan heeft maar een enkele rail, bezoekers zitten los in de karretjes zonder beugels of gordels en ervaren pakken airtime tijdens de rit.

 

Lunapark Cap d’Agde heeft dan weer een nieuwe mogelijke vaste achtbaan in haar assortiment. Het gaat om Luna Pomme, die er helemaal nieuw uitziet en die nog niet rondgereisd heeft op de kermissen. Deze is de vervanger van Speedy die al meer dan 10 jaar tijdens de zomer in Lunapark Cap d’Agde stond en tijdens het voorjaar en najaar op de kermissen rondreisde.

 

Luna Park Le Barcarès heeft eveneens een nieuwe achtbaan. Het gaat om Wild Little Mouse, een spinning coaster met half overdekte karretjes. De lay-out is in de vorm van een 8-figuur maar het gaat alvast over een gloednieuwe achtbaan die nog nooit eerder gezien is in Frankrijk.

 

Family Park in Fos-sur-Mer heeft dan weer haar oude Big Apple achtbaan vervangen door een andere. Deze heeft de naam Brucomela gekregen en is een tweedehandsexemplaar. Van welke exploitant de rollercoaster is, is momenteel nog niet geweten.

 

Bronnen: Themeparkfreaks, Coaster-Count, Lunapark Cap d’Agde, Florian Savina