Het Domein van de Grotten van Han viert feest!

Een tweelingjaar vraagt om twee verjaardagen! Dit jaar viert het Domein haar 125 jaar als « Société des Grottes de Han » en het 50-jarig bestaan van het Wildpark.

 

Een familiaal bedrijf… toen én nu!

In 1856 werd Baron de Spandl eigenaar van een groot domein in Han-sur-lesse waar zich niet alleen een prachtig stuk natuur bevond maar ook nog eens indrukwekkende grotten. Bijna veertig jaar later stichtten zijn 5 kinderen de NV “Het Domein van de Grotten van Han”. Tot op heden zijn de nakomelingen van deze 5 nog steeds actief bezig met het reilen en zeilen van het bedrijf!

 

Behoud van de natuur

Het was het jaar 1970 dat de vennootschap besloot om de 250 hectare natuur van het Domein te beschermen tegen het opkomend toerisme en er een Wildpark van creëerde. Dit zou het grootste Wildpark van België worden! Haar grootste troef: er verblijven enkel Europese diersoorten: dieren die om de één of andere manier uniek, bedreigd of beschermd zijn. Dit jaar viert dit prachtige Wildpark haar 50e verjaardag! Al die tijd is het Park blijven evolueren en werden er verschillende biodiversiteit projecten verwezenlijkt. Iets waar het Domein erg trots op is!

 

What’s new?

Deze zomer staan er meerdere belevingen op het programma. De nieuwigheden zijn bijzonder, gevarieerd en boeiend:

 

  • Tentoonstelling: 125 jarig bestaan van het Domein en 50 jaar Wildpark Duik de geschiedenis in aan de hand van authentieke affiches en foto’s.

 

  • Het Wandelpad in scène gezet

Het Wandelpad is meer dan alleen maar een uitje doorheen de Europese fauna en flora. Verschillende lokale artiesten hebben een heus interactief kunst- en ontdekkings-parcours gecreëerd, met uiteraard het dierenrijk als centraal thema!

 

  • Unieke belevingen en gethematiseerde bezoeken

Wat is er specialer dan het Park of de Grot voor jou alleen te hebben? Unieke wandelingen met een Ranger tijdens het ochtendgloren of bij het vallen van de avond… Voelen, luisteren, kijken, ervaren… een ontdekking die alle zintuigen prikkelt!

 

  • Gelimiteerde postzegelcollectie: de Big 5

Bpost lanceert een verzameling postzegels over de Big 5 van het Domein, de vijf meest indrukwekkende dieren van Europa: de bizon, de wolf, de lynx, de veelvraat en de beer.

 

Om de bezoeken in alle veiligheid te laten verlopen heeft het Domein enkele belangrijke aanpassingen moeten aanbrengen. Het parcours van de Grot is een beetje gewijzigd: het traject met de tram is voorlopig niet mogelijk. De vertrekken vinden plaats op het grote plein van het Domein, op 250 meter van de kerk. De bezoekers betreden de Grot via een andere ingang en ontdekken, in kleine groepjes, een aantal zalen die men anders zelden of nooit bezoekt, waaronder de schitterende Draperieënzaal met haar magische weerspiegelingen in de Lesse.

 

De bezoeken van het Wildpark gebeuren nog steeds te voet of met de Safari-car.

 

Het dragen van een masker is verplicht in de Grot en in de voertuigen.