Binnenkort geen pony’s meer op Vlaamse kermissen

De kermispony of het kermispaard zal binnenkort niet meer bestaan in Vlaanderen. Dat werd beslist door Vlaams minister Ben Weyts, bevoegd voor Dierenwelzijn. Vanaf 2023 zal de kermisattractie met levende paarden verboden zijn op kermissen, jaarmarkten, festivals of andere evenementen.

 

De attractie met levende kermispaarden ligt al langer onder vuur door dierenrechtenorganisatie GAIA, omdat het dieronvriendelijk zou zijn. Paarden of pony’s zouden hier gedwongen worden om eentonige rondjes te maken in een carrousel. Bovendien worden deze stressgevoelige dieren ook vaak blootgesteld aan grote drukte en luide muziek. GAIA is al langer vragende partij voor een algemeen verbod in Vlaanderen en haalt nu haar slag thuis.

Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn, heeft een uitdoofbeleid uitgewerkt. “Een beschaafde samenleving heeft de plicht om het vermijdbare dierenleed ook effectief te vermijden”, aldus de bevoegde minister. “Stap voor stap nemen we in Vlaanderen afscheid van achterhaalde gebruiken, die niet meer stroken met hoe we als samenleving nu naar dierenwelzijn kijken. Geen onverdoofd slachten meer, geen blokstaarten meer, geen pelsdierkweek of dwangvoedering meer en nu dus ook geen kermispony’s meer.”

In Vlaanderen zijn er nog vier kermisexploitanten die met een dergelijke attractie rondreizen. Zij kunnen nog tot 31 december 2022 rondtrekken met de dieren, maar daarna moeten ze de kermisattractie volledig opgeven. Ze kunnen rekenen op een compensatie waarbij het welzijn van de dieren gegarandeerd wordt.

In Brussel is het al sinds 2019 verboden om pony’s in te zetten op kermissen. Dat verbod werd omzeild door bijvoorbeeld muilezels te gebruiken. Ook de Brusselse regering verstrengde als antwoord daarop haar eigen regels. Het verbod werd namelijk verruimd tot alle paardachtige diersoorten. Naast Brussel geldt er ook al langer een verbod op kermispony’s in de steden Gent, Antwerpen, Bredene, Leuven en Waterloo.

 

Bron: De Standaard