Zoo Antwerpen stelt nieuw verblijf nieuwe witte neushoorns voor

ZOO Antwerpen heeft in avant-première het recent gerestaureerde neushoornverblijf al even voorgesteld. Onder het goedkeurend oog van Vlaams minister voor Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele liet het dierenpark zien hoe erfgoed en dierenwelzijn harmonieus in elkaar overvloeien in het voormalige Rundergebouw. Binnenkort krijgt de uitgebreide Savanne immers twee nieuwe bewoners: twee jonge witte neushoorns.

 

Bezoekers van ZOO Antwerpen weten dat bij de Egyptische tempel de giraffen en zebra’s samenwonen. Maar door een nieuwe uitbreiding, is hun savanne nu meer dan dubbel zo groot. Het perk voor het historische Rundergebouw kreeg een nieuwe bestemming: een thuis voor twee witte neushoorns.

 

 

Bulldozers

Zulke bedreigde bulldozers hebben niet alleen veel plaats, maar ook een verstevigd verblijf nodig. Daarom zijn in hun stallen dikke deuren en bredere openingen voorzien. Zo kunnen de dieren gemakkelijk en veilig manoeuvreren. Maar dat is niet vanzelfsprekend, want de dieren nemen hun intrek in gebouwen die geklasseerd zijn als historisch erfgoed.

“Nu combineren we onze waardevolle geschiedenis met de hedendaagse kennis voor dierenwelzijn. De dierentuinwetgeving is in Vlaanderen de strengste van Europa. Dat betekende een grondige renovatie van het interieur van het Rundergebouw. Ook langs de buitenkant is het vernieuwd. De historische stallen hebben een gerestaureerd rieten dak, kwalitatief houtwerk, nieuwe ramen en recent schilderwerk”, zegt Dries Herpoelaert, Algemeen Directeur van de KMDA. Nu stralen de gebouwen weer de grandeur van de pittoreske cottagestijl uit, zoals architect Emile Thielens het in 1908 liet bouwen.

Begin juli zullen de dieren er hun intrek nemen.