IJsberenverblijf Pairi Daiza krijgt internationale onderscheiding

Polar Bears International, de belangrijkste organisatie voor de bescherming van ijsberen in hun natuurlijke leefmilieu, heeft de Pairi Daiza Foundation uitgeroepen tot ‘Arctic Ambassador’. Een prachtige erkenning voor onze inzet in de strijd tegen de opwarming van de aarde en voor het opvangen van ijsberen in een territorium van de hoogste kwaliteit, hier in Pairi Daiza.

 

Arctic Ambassador zijn, is in de eerste plaats een erkenning. Het betekent dat de ijsberen in Pairi Daiza op de best mogelijke manier gehuisvest worden in hun verblijf in The Land of the Cold. Hun verblijf werd begin dit jaar uitgebreid bezocht door een van de experts van Polar Bears International en kreeg diens volledige goedkeuring. De vele inspanningen van Pairi Daiza op vlak van duurzame ontwikkeling (zoals onze water- en afvalverwerking, maar ook het feit dat ons park volledig klimaatneutraal is) tonen ons engagement in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

 

Maar onze titel van Arctic Ambassador is ook een verbintenis. Pairi Daiza en de Pairi Daiza Foundation zetten zich in voor de toekomst van de ijsberen in het noordpoolgebied, alsook voor andere diersoorten die er leven. Hoe? Door de strijd tegen de opwarming van de aarde centraal te stellen in het dagelijkse beleid van het park, maar ook door de bezoekers bewust te maken van de bedreigingen voor de biodiversiteit en wat zij hiervoor thuis zelf kunnen doen. Dit is een van de kernpunten van onze permanente, interactieve expo van 240 vierkante meter, vlakbij het verblijf van onze ijsberen. Deze tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door de steun van Polar Bears International. Tot slot ondersteunen Pairi Daiza en de Pairi Daiza Foundation de inspanningen van Polar Bears International op het gebied van behoud, onderwijs en onderzoek. De Pairi Daiza Foundation zal in het bijzonder een project steunen dat onderzoek doet naar de impact van de opwarming van de aarde op het leven van de ijsberen in Hudson Bay, Canada.

 

Drie ijsberen in Pairi Daiza

Onze gloednieuwe parkwereld The Land of the Cold, de grootste investering in de geschiedenis van Pairi Daiza, zet de Arctische en Antarctische regio’s, de poolgebieden van onze planeet, in de schijnwerpers. Er zijn drie ijsberen te bewonderen, maar ook walrussen, Siberische tijgers en binnenkort keizerspinguïns. Al onze ijsberen zijn in andere dierentuinen geboren, en aan Pairi Daiza toevertrouwd in het kader van een internationaal conservatieprogramma. Hetzelfde geldt voor de walrussen. Deze symbolische dieren, ambassadeurs voor hun soortgenoten die in het wild lijden, verblijven in uitgestrekte territoria die vele malen groter en beter ingericht zijn dan de wettelijke normen voorschrijven.

Nuka en Qilak, onze twee vrouwelijke ijsberen, arriveerden eind maart in Pairi Daiza. Deze twee zussen werden in 2016 geboren in Aalborg Zoo (Denemarken) en worden sinds kort vergezeld door de mannelijke ijsbeer Beliy, geboren in 2016 in de zoo van Moskou (Rusland).

Aan de bouw van het territorium van onze ijsberen gingen eindeloze uren aan studie- en onderzoekswerk vooraf, om deze dieren het allerbeste leven te kunnen bieden. Het water in de gigantische bassins heeft dezelfde samenstelling als zeewater en is permanent gekoeld tot hoogstens 17 graden Celsius. Dankzij een ultramodern filtratiesysteem blijft het ook steeds glashelder als poolwater. Naast een enorm binnen- en buitenverblijf hebben de ijsberen ook toegang tot een ijsgrot waar het permanent vriest. Hun territorium bestaat uit verschillende soorten ondergrond, zoals kiezels, rotsen, zand, grind,… zodat de ijsberen een zo groot mogelijke variatie in hun leefgebied ondervinden, net als op de Arctische toendra’s.

 

Polar Bears International

Polar Bears International bestaat uit natuurbeschermers, erkende wetenschappers en vrijwilligers en werd opgericht om de toekomst van ijsberen in het hele Noordpoolgebied te verzekeren. Hun missie is het behoud van de ijsberen en het poolijs, onder meer door bewustwording van het verband tussen deze regio van de wereld en het wereldklimaat.

  • Onze partners zijn divers in omvang en kracht, maar ze hechten allemaal veel belang aan twee principes: kennis is een katalysator voor verandering en inspiratie is krachtiger dan angst», aldus Polar Bear International.

 

Pairi Daiza is trots erkend te zijn als speler in de strijd tegen de opwarming van de aarde en de bescherming van het Noordpoolgebied en zijn fauna. Deze erkenning is een bron van motivatie voor alle teams van Pairi Daiza om zich te blijven inzetten voor de bescherming van onze planeet.