Dorney Park heeft plannen voor een bijzondere houten achtbaan

Het Amerikaanse pret- en waterpark Dorney Park & Wildwater Kingdom heeft plannen om een nieuwe grote achtbaan te bouwen. Het gaat over een houten achtbaan waarbij de achtbaantrein het parcours zowel voor- als achterwaarts zal afleggen, wat enorm uniek is bij houten achtbanen.

 

Dorney Park heeft plannen ingediend voor de bouw van een nieuwe grote achtbaan. Het gaat over een houten shuttle coaster van 32,3 meter hoog waarbij het parcours zowel voor- als achterwaarts afgelegd zal worden. De vermoedelijke bouwer wordt de Amerikaanse fabrikant The Gravity Group, maar dit is nog niet bevestigd. De pretparkwebsite Coaster Nation maakte alvast een simulatievideo van de uitgelekte plannen, al moeten we wel benadrukken dat de video gemaakt werd door fans en dus nog niet officieel werd vrijgegeven.

 

De achtbaan komt te staan op de voormalige locatie van Stinger, een andere shuttle coaster die eind 2017 het pretpark verliet. Dit was een Invertigo, ook wel beter bekend als een Inverted Boomerang Coaster, gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma.

 

Op de ingediende plannen zien we duidelijk hoe het parcours zal verlopen. Vanuit het stationsgebouw begint meteen de lift hill (oranje) die start met een kleine knik na het buiten rijden van het station. Eenmaal bovenaan aangekomen volgt er meteen een bocht van 180 graden om vervolgens een steile drop naar beneden te maken. Het parcours, op de map hierboven afgebeeld in het rood, wordt volledig afgelegd tot wanneer de achtbaantrein tot stilstand komt op de verticale spike (grijs). Hier zal de trein weer achteruit rijden en het parcours volledig achterwaarts afleggen.

 

Hiermee wordt het nog maar de tweede houten shuttle coaster ter wereld, na de opening van Switchback in 2015 in het Amerikaanse pretpark ZDT’S Amusement Park in de staat Texas. Deze achtbaan werd ook gebouwd door The Gravity Group, al wordt dit nieuwe exemplaar bijna twee keer zo hoog. Switchback heeft een hoogte van 19,5 meter en behaalt een snelheid van 66 km/u. Het parcours is 364,5 meter lang. De spike is 87° steil en er zijn 9 airtime-momenten tijdens het parcours.

 

Ondertussen werden de plannen voor de bouw van de nieuwe achtbaan ingetrokken. Dit komt waarschijnlijk door de huidige onzekere tijden wegens het coronavirus dat wereldwijd hard toeslaat. Waarschijnlijk wil het park nu de grote investeringen uitstellen tot wanneer het ergste achter de rug is. Het wordt dus nog even afwachten om precies te weten wanneer we de nieuwe attractie mogen verwachten.

 

Laatste seizoen aangebroken van Possessed?

Deze plannen brengen ook ander nieuws naar buiten. Op de ingediende plannen staat er vermeld dat er voor de bouw van de nieuwe achtbaan ook een andere attractie zal moeten verwijderd worden. De attractie die naast de vrijgekomen oppervlakte van Stinger ligt is Possessed, een gelanceerde shuttle coaster van Intamin Amusement Rides. Deze Impulse Coaster heeft een hoogte van 54,9 meter en behaalt een snelheid van 112,7 km/u.

Op de ingediende plannen is deze attractie niet meer te zien. Het lijkt er dus op dat Possessed aan haar laatste levensjaar begonnen is, al zal de sloop misschien uitgesteld worden zolang de nieuwe houten achtbaan niet gebouwd wordt. 

Daarnaast zijn er ook geruchten dat het Amerikaanse pretpark California’s Great America een dergelijke achtbaan zou krijgen. Eerst werd er altijd vanuit gegaan dat het over Wicked Twister gaat, het exemplaar van Cedar Point, maar de kans is nu groot dat het dus over Possessed zou gaan. Dit lijkt alvast een logische keuze. De kans dat Possessed gewoon zal gesloopt worden is ook nog steeds bestaande, omdat deze attractie duur is om te onderhouden.

 

 

Bronnen, foto’s, video’s: Coaster Studio’s, Coaster Nation