Bobbejaanland, Slagharen en Movie Park Germany van de beurs gehaald

Parques Reunidos, de eigenaar van onder andere Bobbejaanland, Attractiepark Slagharen en Movie Park Germany, is van de beurs gehaald. Het is de investeringsgroep Piolin BidCo die alle aandelen van Parques Reunidos kocht en daarmee ook de pretparkengroep terug in privé handen bracht. Dit is een belangrijke stap voor de verdere ontwikkelingen van de pretparken van de groep.

 

Er is een einde gekomen aan de korte beursgang van de Spaanse investeringsmaatschappij Parques Reunidos. Alle aandelen werden de afgelopen maanden stelselmatig opgekocht door de investeringsmaatschappij Piolin BidCo die de afgelopen jaren steeds meer belang kreeg in de Spaanse pretparken groep. Hiermee zijn we definitief verlost van Arle Capital, de vorige eigenaar van Parques Reunidos die de pretparken gebruikte als melkkoe.

 

Parques Reunidos

Parques Reunidos is een Spaanse investeringsmaatschappij die meer dan 60 parken uitbaat in Europa, Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Australië. Hiermee is het één van de weinig investeringsmaatschappijen in de vrijetijdsector die actief is in 4 verschillende continenten. De groep baat zowel pretparken, aquaria, dierentuinen alsook waterparken uit.

Parques Reunidos baat 17 pretparken uit waarvan er 9 in Europa gelegen zijn, 6 in de Verdedigde Staten en 2 in het Midden-Oosten. In Europa gaat het om Bobbejaanland (België), Attractiepark Slagharen (Nederland), Belantis (Duitsland), Movie Park Germany (Duitsland), Mirabilandia (Italië), Parque Warner Madrid (Spanje), Parque de Atracciones de Madrid (Spanje), BonBon-Land (Denemarken) en TusenFryd (Noorwegen).

 

Verkoop en beursgang

De Spaanse investeringsmaatschappij Parques Reunidos was jaren lang op haar beurt in handen van de Britse investeringsgroep Arle Capital. Het bedrijf probeerde Parques Reunidos de afgelopen jaren meerdere malen te verkopen wegens tegenvallende financiële resultaten. Die tegenvallende resultaten waren het gevolg van het jarenlang bezuinigen in de parken door Arle Capital.

In december van 2015 lijkt de verkoop van Parques Reunidos na meerdere verwoede pogingen niet in orde te komen. Arle Capital voerde toen de druk op en dreigde er mee dat ze Parques Reunidos failliet zouden laten gaan als het niet snel verkocht zou worden. Ze dreigden er zelfs mee om Parques Reunidos op de beurs te gooien indien een overname uitblijft.

In 2016 voert Arle Capital haar dreigement effectief uit en gooit het Parques Reunidos op de beurs. Dit was een gemakkelijke manier voor Arle Capital om de slechte resultaten van Parques Reunidos snel terug te verdienen.

In 2017 wordt bekend gemaakt dat de Belgische investeringsmaatschappij Groupe Bruxelles Lambert (GBL) 15% van de aandelen van de Spaanse investeringsgroep Parques Reunidos heeft overgekocht. Hiervoor betaalde het Belgische bedrijf 208 miljoen euro.

In april 2019 doet Piolin BidCo een bod van 630 miljoen euro om de pretparkengroep Parques Reunidos volledig over te nemen. De investeringsgroep Piolin BidCo bestaat uit de Belgische Groep Brussel Lambert (GBL), het Zweedse EQT en de Spaanse holding Alba. Samen hadden deze drie instanties al iets meer dan 44% van de aandelen van Parques Reunidos in handen. Piolin BidCo zou nog 360,7 miljoen euro op tafel leggen om de rest van de 55,79% van de aandelen in handen te krijgen. Omgerekend zo’n 14 euro per aandeel.

In december van 2019 wordt bekend gemaakt dat Piolin BidCo 99,56% van de aandelen van Parques Reunidos in handen krijgt. Hiermee wordt de handel voor de aandelen van Parques Reunidos gestopt en wordt de groep opnieuw van de beurs gehaald. Het totale bedrag dat Piolin BidCo betaalde om alle 80 miljoen aandelen in handen te krijgen, was 1,1 miljard euro. Ondertussen is deze procedure nu volledig afgerond.

 

Investeringen

Onder het bewind van de Britse investeringsgroep Arle Capital werd er weinig tot zelden geïnvesteerd in de parken die in het bezit waren Parques Reunidos. Arle Capital deed er vooral alles aan om kosten te besparen. Dit tot grote frustratie van de fans die de kwaliteit van de parken aanzienlijk achteruit zagen gaan. Als er dan toch nieuwe attracties werden aangekocht ging het vaak over minder succesvolle aankopen zoals King Kong en Forbidden Caves in Bobbejaanland en The Lost Temple in Movie Park Germany.

Nadat Parques Reunidos op de beurs werd gegooid en deels in handen kwam van Piolin BidCo werd er aanzienlijk meer en vooral beter geïnvesteerd in verschillende parken van de groep. Zo opende in 2016 de rapid river Ragnarok in TusenFryd die in een prachtig thema gestopt wordt. In 2017 wordt Gold Rush in Attractiepark Slagharen gebouwd net zoals Star Trek: Operation Enterprise in Movie Park Germany, de nieuwe blikvangers die beide parken hard nodig hadden. In 2019 opende Fury in Bobbejaanland, Desmo Race in Mirabilandia en Steel Curtain in Kennywood.

 

Bron: elespanol