Pretparkgames: Heide Park Resort Monopoly

De winter is voorbij, de lente is aangebroken en normaal gesproken genieten we dan eens zo hard van onze hobby in onze geliefde pretparken. Helaas dacht het coronavirus hier anders over en zijn we gedoemd om in ons kot te blijven tot het ergste achter de rug is. Om in deze moeilijke tijden toch wat pretparkplezier te kunnen beleven, zetten we vandaag het bordspel Heide Park Resort Monopoly in de kijker. Heb jij dit spel al eens gespeeld?

 

Tijdens mijn vorig bezoek aan Heide Park zag ik in een souvenirwinkeltje een heel bijzonder spel liggen, namelijk “Heide Park Resort Monopoly”. Als groot Heide Park liefhebber, kon ik haast niet anders dan dit spel aan mijn collectie toevoegen. Trots wandelde ik ‘s avonds het park uit met het spel onder mijn arm. Het was tijd om dit eens van naderbij te bekijken.

De meesten onder ons hebben wel eens het klassieke Monopoly spel gespeeld, wel de basisregels van deze speciale editie verschillen uiteraard niet heel veel van de klassieke versie. Toch zijn er enkele bijzonderheden. In de “Heide Park Resort” versie koop je geen straten zoals ‘Mechelen Bruul’ of ‘Brussel Nieuwstraat’, maar wel attracties zoals ‘Krake’ of ‘Collosos’.

Naast jouw aangekochte attracties kan je dan huisjes bouwen en later zelfs een hotel. Telkens wanneer een andere speler op jouw attractie komt, dient hij of zij het voorafbepaalde bedrag aan jouw te betalen. Andersom telt natuurlijk ook, wanneer jij op de attractie van een medespeler komt, dien jij aan hem of haar te betalen.

De stations uit de klassieke versie zijn op hun beurt vervangen door de verblijfsaccommodaties van het park zoals het Abenteuer Hotel of het Heide Park Holiday Camp. Ben je in het bezit van meerdere accomodaties, dan levert dit jou weer extra inkomsten op.

De beroemde water- en elekriciteitscentrale maakten plaats voor Dämonengrill en Wirsthaus des Admirals (2 horecagelegendheden in het park). Bezit je beide zaken, dan wordt je inkomen vermenigvuldigd met x-aantal keer wanneer een andere speler op één van deze vakjes komt te staan.
De doos is prachtig versierd met een mooie tekening waarop de verschillende highlights van het pretpark te zien zijn.

Ook de bonus- en kanskaarten zijn weer van de partij, de teksten hiervoor werden herschreven zodat ze beter aanleunen bij het thema. Zo kan je bijvoorbeeld geld verdienen omdat je moed hebt getoond door in de free fall tower ‘Scream’ te gaan of geld verliezen door bijvoorbeeld een overnachting geboekt te hebben.

De spelersfiguren zijn echt wel dezelfde gebleven zoals bijvoorbeeld de hond, de auto of de hoed.

Naast de 2 gewone dobbelstenen, is er nu ook een derde dobbelsteen aan het spel toegevoegd, wat zorgt voor weer wat spelvariatie.

Het geheel wordt geleverd met een handig opbergzakje.

Het spel is te koop in de verschillende souvenirwinkels van het park of je kan het online bestellen via de Heide Park onlineshop.

Hou je van Heide Park en Monopoly, dan is dit spel een must have voor jouw collectie.

Het spel ‘Monopoly’ zelf kent reeds een uitgebreide geschiedenis. Tijdens de jaren 30 van de vorige eeuw werd het spel al gespeeld in Amerika. Al snel werd het spel zo populair dat ook in andere werelddelen het spel heel wat harten wist te veroveren. Tot op de dag van vandaag is het vertaald in 37 verschillende talen en bestaan er ontelbare versies van, denk maar aan de digitale versie, de Disney versie, de Marvell versie en uiteraard deze Heide Park Resort versie. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat waarschijnlijk wel een Monopoly versie van. Ondertussen hebben we gezien dat verschillende pretparken een eigen versie hebben. Naast Heide Park heeft onder andere ook Efteling, Alton Towers, Gardaland, Thorpe Park, Energylandia en Disneyland een eigen pretparkversie.