Top 10 meeste inversies in een pretpark in Europa

Een inversie, het moment wanneer je overkop gaat in een achtbaan, is en blijft iets speciaals en typerend aan de meeste stoere achtbanen. Elke achtbaanfan zal al wel eens een ritje gemaakt hebben in een achtbaan met een inversie en zal zich ook nog goed kunnen herinneren in welke achtbaan hij het eerst ondersteboven hing. Sommige achtbanen die overkop gaan hebben één inversie, andere meer. De achtbaan met de meeste inversies heeft er 14. Sommige parken hebben 1 achtbaan die overkop gaat, andere parken geen enkel en sommige parken hebben verschillende achtbanen die overkop gaan. We telden alle inversies van alle achtbanen per park op om zo tot onderstaande lijst te komen. In deze top 10 krijgen we een overzicht van de 10 parken in Europa waar je het meeste bij overkop kan gaan in de achtbanen.

 

Indien de parken evenveel inversies hebben dan zetten we het park met de meeste inversie achtbanen eerst. Is ook dat gelijk dan is het park met de meeste inversies op 1 achtbaan die wint.

 

#10: Liseberg (10 inversies)

Liseberg is een Zweeds pretpark gelegen in Göteborg. Het pretpark heeft 6 achtbanen waarvan er 2 overkop gaan. De laatste nieuwe rollercoaster met inversies in het park is Valkyria die in 2018 opende.

Helix is een multi-launch coaster van de Duitse fabrikant Mack Rides, tijdens de rit gaan de bezoekers 7 keer overkop. De achtbaan is 1381 meter lang en bevat twee lanceringen. Helix is 41 meter hoog en behaalt een snelheid van 100 km/u.

Valkyria is een Dive Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en bevat 3 inversies. De rit start met een 50 meter diepe verticale drop aan 105 km/u. De drop eindigt in een tunnel, Valkyria is 700 meter lang.

 

#9: Parc Astérix (12 inversies)

Parc Astérix is een Frans pretpark dat net onder Parijs gelegen is. Het pretpark maakt deel uit van de Franse groep Compagnie des Alpes en telt 7 achtbanen waarvan er 2 overkop gaan. De laatste nieuwe achtbaan met inversies is OzIris die in 2012 gebouwd werd.

Goudurix is een custom looping coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan heeft 7 inversies en was bij opening de Europese recordhouder van meeste inversies op een achtbaan. Tijdens de rit wordt er een snelheid behaalt van 90,1 km/u, de achtbaan is 36 meter hoog.

OzIris is een Inverted Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en bevat 5 inversies. Tijdens de rit wordt er een snelheid behaalt van ongeveer 90 km/u, de achtbaan is 35 meter hoog.

 

#8: Parque Warner Madrid (15 inversies)

Parque Warner Madrid is een Spaans pretpark gelegen in Madrid. Het pretpark maakt deel uit van de Spaanse investeringsmaatschappij Parques Reunidos maar ook Warner Bros heeft nog een deel van de aandelen. Het park bevat 6 achtbanen waarvan er 3 overkop gaan. Bij de opening in 2002 werden alle loopingcoasters gebouwd, daarna kwam er geen meer bij.

Superman is een Floorless Coaster gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en gaat 7 keer overkop. De achtbaan is 50 meter hoog en behaalt een snelheid van 100 km/u. Batman Arkham Asylum is een Inverted Coaster eveneens van Bolliger & Mabillard en gaat 5 keer overkop. De achtbaan is 32 meter hoog en behaalt een snelheid van 80 km/u. Stunt Fall is een Giant Inverted Boomerang van de Nederlandse fabrikant Vekoma. De attractie is 58,2 meter hoog en start met een verticale vrijeval aan 105,6 km/u. Hierna gaan de bezoekers zowel voorwaarts als achterwaarts door de 3 inversies.

 

#7: Heide Park Resort (15 inversies)

Heide Park is een Duits pretpark en is gelegen in Soltau in de Deelstaat Nedersaksen. Het is een pretpark van de Merlin Entertainments groep en telt 9 achtbanen waarvan er 4 overkop gaan. De laatste nieuwe loopingcoaster is Flug der Dämonen die gebouwd werd in 2014.

Flug der Dämonen is een Wing Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en gaat 5 keer overkop. Limit is een Suspended Looping Coaster gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en gaat 5 keer overkop. Big Loop is een looping coaster eveneens gebouwd door Vekoma en gaat 4 keer overkop. Krake is een Dive Coaster gebouwd door Bolliger & Mabillard en deze bevat 1 inversie.

 

#6: Energylandia (16 inversies)

Energylandia is een Pools pretpark gelegen in Zator, in de provincie Małopolskie. Het pretpark wordt uitgebaat door de Poolse energiedrankfabrikant Energy2000 die ook verschillende discotheken uitbaat. Energylandia telt 17 achtbanen, waarvan er 5 overkop gaan. De laatste nieuwe loopingcoaster is Abyssus die in de loop van 2020 opent.

Roller Coaster Mayan is een Suspended Looping Coaster van Vekoma die 5 keer overkop gaat. Abyssus is een Shockwave rollercoaster van Vekoma die 4 inversies telt. Zadra is een hybride achtbaan van Rocky Mountain Construction die 3 keer overkop gaat. Formuła is een Space Warp rollercoaster van Vekoma met 3 inversies. Hyperion is een hypercoaster van Intamin die 1 inversie telt.

 

#5: Gardaland (17 inversies)

Gardaland is een Italiaans pretpark en is gelegen bij het Gardameer. Het is een pretpark van de Merlin Entertainments groep en telt 8 achtbanen waarvan er 5 overkop gaan. De laatste nieuwe loopingcoaster is Oblivion – The Black Hole die gebouwd werd in 2015.

Blue Tornado is een Suspended Looping Coaster gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en gaat 5 keer overkop. Shaman is een looping coaster eveneens gebouwd door Vekoma en gaat 4 keer overkop. Raptor is een Wing Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en gaat 3 keer overkop. Sequoia Magic Loop is een Screaming Squirrel van de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies, de achtbaan gaat 3 keer overkop via de unieke Saxophone inversies. Oblivion – The Black Hole is een Dive Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en bevat 2 inversies.

 

#4: Flamingo Land (18 inversies)

Flamingo Land is een pretpark in Malton, gelegen in het Engelse graafschap North Yorkshire. Het pret- en dierenpark heeft 10 achtbanen, waarvan er 4 overkop gaan. De laatste nieuwe achtbaan met inversies is de 10-looper achtbaan van Intamin die in 2020 opent.

De achtbaan met de meeste inversies is de 10-looper achtbaan van Intamin. Kumali is een Suspended Looping Coaster van Vekoma met 4 inversies die de Shenlin lay-out heeft, een hele andere dan die wij hier gewoon zijn. Mumbo Jumbo is een El Loco rollercoaster van S&S Sansei Technologies met 2 inversies. Hero is een Volare van Zamperla met 2 inversies. Op deze achtbaan leg je al liggend het parcours af.

 

#3: Walibi Holland (18 inversies)

Walibi Holland is een Nederlandse pretpark gelegen in Biddinghuizen in de provincie Flevoland. Het pretpark maakt deel uit van de Franse groep Compagnie des Alpes en telt 7 achtbanen waarvan er 5 overkop gaan. De laatste nieuwe achtbaan met inversies is Untamed die in 2019 geopend werd.

Untamed is een hybride achtbaan van de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction en gaat 5 keer overkop. Condor is een Suspended Looping Coaster gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en gaat 5 keer overkop. Speed of Sound is een Boomerang achtbaan die eveneens gebouwd werd door Vekoma, bezoekers gaan gedurende de rit zowel voorwaarts als achterwaarts door de 3 inversies. Xpress: Platform 13 is een gelanceerde achtbaan van Vekoma en gaat 3 keer overkop. Tot slot hebben we nog Lost Gravity gebouwd door de Duitse fabrikant Mack Rides en bevat 2 inversies.

 

#2: Alton Towers (20 inversies)

Alton Towers is een Brits pretpark gelegen in graafschap Staffordshire. Het is een pretpark van de Merlin Entertainments groep en telt 10 achtbanen waarvan er 3 overkop gaan. De laatste geopende achtbaan die overkop ging was The Smiler in 2013.

Het is voornamelijk aan de wereldrecord brekende achtbaan, The Smiler, te danken dat Alton Towers 20 inversies weet te verzamelen. Bijna ¾ van het totaal komt van deze achtbaan die maar liefst 14 keer overkop gaat en daarmee het wereld record op haar naam heeft staan. The Smiler die gebouwd is door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides is 30 meter hoog en behaalt een snelheid van 85 km/u.

Verder hebben we nog Nemesis, een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard, deze gaat 4 keer overkop. Galactica (het voormalige Air) is een Flying Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 2 keer overkop.

 

#1: Thorpe Park (22 inversies)

Thorpe Park is een Brits pretpark gelegen in graafschap Surrey. Het is een pretpark van de Merlin Entertainments groep en telt 7 achtbanen waarvan er 4 overkop gaan. De laatste nieuwe inversie achtbaan werd gebouw in 2012 met The Swarm. Thorpe Park heeft al 11 jaar het record in handen van Europees pretpark met de meeste inversies.

De achtbaan met de meeste inversies is Colossus, gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en gaat 10 keer overkop. De Swarm is een Wing Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 5 keer overkop. Nemesis Inferno is een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 4 keer overkop. Saw – The Ride is een Euro-Fighter van de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides en heeft 3 inversies.

 

 

Toekomst:

Energylandia is een van de snelst groeiende pretparken in de wereld. Het park werd voor het eerst geopend in 2014 en telt ondertussen al 17 achtbanen. Een van de nieuwe achtbanen voor 2020 is Abyssus, een multi-launch coaster van Vekoma die 4 keer overkop zal gaan. Hiermee komt het totaal aantal inversies op 16, waarmee het park voor het eerst de top 10 binnenkomt.

Flamingo Land opent dit jaar een loopingcoaster van de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan zal 10 keer overkop gaan, waardoor het totaal in 1 klap van 8 naar 18 gaat. Hiermee komt het park meteen op een mooie 4de plaats terecht in deze top 10. Het is al sinds 2013 geleden dat het park nog een looping coaster bouwde.

Met de komst van zowel Energylandia als Flamingo Land in deze top 10 zijn het Cinecittà World en Walibi Belgium die uit de top 10 vallen. Zij volgen nu respectievelijk op de 11de en 12de plaats.

Voor de toekomst staan er nieuwe projecten op de planning. Zo zal Parc Astérix een nieuwe multi-launch coaster openen van Intamin Amsusement Rides die volgens de beschikbare informatie 3 inversies zal bevatten.

 

 

De volledige top 20:

De grootste kanshebbers van parken om de top 10 binnen te komen zijn de parken die in de top 20 staan. De eerstvolgende parken binnen de top 20 zijn: Cinecittà World (10 inversies), Walibi Belgium (9 inversies), PortAventura Park (9 inversies), Walygator Parc (9 inversies), Särkänniemi Amusement Park (8 inversies), Mirabilandia (8 inversies), Fantasy Island (8 inversies), Movie Park Germany (8 inversies), Erlebnispark Tripsdrill (8 inversies) en Blackpool Pleasure Beach (7 inversies).

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 4500 pretparken en 9500 achtbanen wereldwijd.