Big Roller Coaster verdwijnt definitief uit België

De grootste transportabele achtbaan van België heeft definitief het land verlaten. De Big Roller Coaster van de familie Bufkens toerde de afgelopen jaren al geregeld rond in Frankrijk en is ondertussen ook verkocht aan dit land. Hiermee verdwijnt een klassieker uit België.

 

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het nieuws helaas ook bevestigd. De Big Roller Coaster van de familie Bufkens heeft België voorgoed verlaten. Hiermee verliest België haar grootste mobiele achtbaan. De Big Roller Coaster was een zogenaamde Zyklon Coaster gebouwd door de Nederlandse fabrikant Mondial.

De achtbaan werd oorspronkelijk gebouwd in 1992 en reisde tot en met 2004 als Magic Railway rond onder de Belgische exploitant Jan van der Honing. In 2005 kocht de Nederlandse exploitant Buwalda de achtbaan over en doopte deze om tot Big Roller Coaster. In 2008 komt de achtbaan terug naar België, dit keer onder de familie Bufkens die de achtbaan omdoopt tot Roller Coaster.

 

Onder René Bufkens bezocht de Roller Coaster de grootste kermissen van België zoals Hasselt, Kortrijk, Oostende, Brugge en Aalst maar zijn vaste stek was de Sinksenfoor van Antwerpen. De laatste jaren kwam de achtbaan enkel en alleen nog maar opdagen op de Sinksenfoor van Antwerpen, alle andere kermissen in België liet deze links liggen. 

Vanaf dat de Roller Coaster minder te zien was in België dook deze op in Frankrijk. Zo was in de zomer de achtbaan terug te vinden op de Fête dés Loges van Saint-Germain-en-Laye, dit is een gemeente ten westen van Parijs. 

In 2019 kwam de achtbaan voor het eerst niet opdagen op de Sinksenfoor van Antwerpen en hiermee kregen de fans al het vermoeden dat het mogelijks wel eens definitief gedaan zou kunnen zijn met het toeren in België. Dit nieuws is nu ook bevestigd en we weten ook eindelijk waarom de achtbaan de afgelopen jaren nog maar zo weinig te zien was in België.

Het is de moeder van René Bufkens die de achtbaan over kocht in de zomer van 2017 samen met haar nieuwe Franse vriend. Daarom reist de achtbaan nu rond onder Franse vlag. Omdat de Big Roller Coaster nog een vaste staanplaats had op de Sinksenfoor van Antwerpen tot en met 2018 kwam deze nog een paar keer over van uit Frankrijk, maar nu is het dus definitief gedaan met de Belgische kermissen en zal de achtbaan enkel nog in Frankrijk terug te vinden zijn. 

 

Bronnen: Coaster-Count, fangokermisfoto

Foto’s: Themeparkfreaks (Nathan Gevaert, Bob Van Dyck)