Top 10 hoogste vrijevaltorens ter wereld

Ben jij een fan van vrijevaltorens? Kunnen ze voor jouw nooit hoog genoeg zijn? Dit jaar opent het Duitse pretpark Bayern Park de hoogste vrijevaltoren van Zuid-Duitsland. Daarom brengen we jullie deze week het overzicht van de hoogste vrijevaltorens ter wereld.

 

#10: AtmosFear – Liseberg (91 meter)

AtmosFear, gelegen in het Zweedse pretpark Liseberg, werd gebouwd in 2011 door de Zwitserse attractiebouwer Intamin Amusement Rides. De vrijevaltoren is in totaal 116 meter hoog, de totale valhoogte is 91 meter. De attractie opende in 1990 als uitkijktoren en werd in 2010, na 20 jaar dienst, gesloten en omgebouwd tot een vrijevaltoren. Tijdens de val wordt er een snelheid van 109 km/u behaald.

 

#9: Gyro Drop Tower – Bayern Park (93 meter)

Het Duitse pretpark Bayern Park opent in 2020 een nieuwe vrijevaltoren. Het gaat om de hoogste Gyro Drop Tower in Zuid-Duitsland. De vrijevaltoren wordt in totaal 109 meter hoog, met een valhoogte van 93 meter. Tijdens de val zal er een snelheid behaald worden van 113 km/u. Het is het Oostenrijkse-Australische bedrijf Funtime dat instaat voor de bouw van de attractie.

 

#8: Falcon’s Fury – Busch Gardens Tampa (94 meter)

Falcon’s Fury is gelegen in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa en werd gebouwd in 2014 door de Zwitserse attractiebouwer Intamin Amusement Rides. De vrijevaltoren is in totaal 102 meter hoog, de totale valhoogte is 94 meter. Tijdens de val wordt er een snelheid van 97 km/u behaald. Het speciale aan de drop toren is dat de zitjes net voor de afdaling 90 graden gedraaid worden waardoor de bezoekers recht naar de grond kijken.

 

#7: Le Donjon de l’Extrême – Nigloland (95 meter)

Le Donjon de l’Extrême is gelegen in het Franse pretpark Nigloland en werd gebouwd in 2016 door de Oostenrijkse-Australische attractiebouwer Funtime. De vrijeval toren is in totaal 120 meter hoog, de totale valhoogte is 100 meter.

 

#6-5: La Venganza del Enigma & Blue Fall (100 meter)

Deze vrijevaltorens zijn even hoog, daarom delen ze samen de 5de plaats.

 

La Venganza del Enigma – Parque Warner Madrid:

La Venganza del Enigma is gelegen in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid en werd gebouwd in 2002 door de Amerikaanse attractiebouwer S&S Sansei Technologies. De vrijevaltoren is in totaal 115 meter hoog, de totale valhoogte is 100 meter. Deze vrijevaltoren wordt voor de drop ook omhooggeschoten. De maximum snelheid die behaald wordt is 80 km/u.

 

Blue Fall – Sea Paradise:

Blue Fall is gelegen in het Japanse pretpark Sea Paradise en werd gebouwd in 1993 door de Zwitserse attractiebouwer Intamin Amusement Rides. De vrijevaltoren is in totaal 107 meter hoog, de totale valhoogte is 100 meter.

 

#4: Highlander – Hansa-Park (103 meter)

Highlander is gelegen in het Duitse pretpark Hansa-Park en werd gebouwd in 2019 door de Oostenrijkse-Australische attractiebouwer Funtime. De vrijevaltoren is in totaal 120 meter hoog en de valhoogte bedraagt 103 meter. Tijdens de rit wordt er een snelheid behaald van 120 km/u. Highlander is de hoogste en snelste Gyro Drop toren ter wereld en de grootste vrijevaltoren van Europa.

 

#3: The Giant Drop – Dreamworld (115 meter)

The Giant Drop is gelegen in het Australische pretpark Dreamworld en werd gebouwd in 1998 door de Zwitserse attractiebouwer Intamin Amusement Rides. De vrijevaltoren is in totaal 119 meter hoog, de totale valhoogte is 115 meter. Tijdens de val wordt er een snelheid van 135 km/u behaald. Toen The Giant Drop geopend werd in 1998 was het de hoogste en snelste vrijeval toren ter wereld, dit record bleven ze behouden tot 2012 wanneer Lex Luthor: Drop of Doom gebouwd werd in Six Flags Magic Mountain.

 

#2: Lex Luthor: Drop of Doom – Six Flags Magic Mountain (120 meter)

Lex Luthor: Drop of Doom is gelegen in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain en werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse attractiebouwer Intamin Amusement Rides. De vrijevaltoren is in totaal 126 meter hoog, de totale valhoogte is 120 meter. Tijdens de val wordt er een snelheid van 137 km/u behaald. De vrijeval toren is gebouwd tegen de steunpilaren van de achtbaan Superman: Escape from Krypton, dit is de 3de hoogste achtbaan in de wereld. De bakjes van de vrijevaltoren vallen gelijktijdig naar beneden met het karretjes van de achtbaan. Toen Lex Luthor: Drop of Doom geopend werd in 2012 was het de hoogste en snelste vrijeval toren ter wereld, dit record bleven ze behouden tot 2014 toen Zumanjaro: Drop of Doom gebouwd werd in Six Flags Great Adventure.

 

#1: Zumanjaro: Drop of Doom – Six Flags Great Adventure (126 meter)

Zumanjaro: Drop of Doom is gelegen in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure en werd gebouwd in 2014 door de Zwitserse attractiebouwer Intamin Amusement Rides. De vrijevaltoren is in totaal 139 meter hoog, de totale valhoogte is 126 meter. Tijdens de val wordt er een snelheid van 140 km/u behaald, hiermee is de vrijevaltoren zowel de hoogste en de snelste ter wereld. Zumanjaro: Drop of Doom is gebouwd tegen de steunpilaren van de achtbaan Kingda Ka, dit is de hoogste achtbaan ter wereld. Tijdens een dag met heldere hemel kunnen de inzittende van de attractie de stad Philadelphia zien, Philadelphia ligt maar liefst 84 kilometer van het park vandaan.

 

 

Opvallend:

6 van de 10 hoogste vrijevaltorens ter wereld zijn gemaakt door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Het bedrijf heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een echte specialist in de vrijevaltorens. Wat ook opvalt is dat 8 van de 10 vrijevaltorens gebouwd zijn na het jaar 2000. 7 van de 10 zijn zelfs gebouwd na het jaar 2010. We kunnen dus spreken over een zeer jonge top 10.

 

Toekomst:

In 2014 opende Falcon’s Fury in Busch Gardens Tampa en de hoogste vrijevaltoren ter wereld met Zumanjaro: Drop of Doom in Six Flags Great Adventure. In 2016 opende Le Donjon de l’Extrême in Nigloland en in 2019 opende de hoogste vrijevaltoren van Europa met Highlander in Hansa-Park en dit jaar in 2020 opent de Gyro Drop Tower van Bayern Park. Zo mochten we de laatste jaren heel wat nieuwe torens verwelkomen. In Orlando is men bezig met een groot nieuw project, genaamd Skyplex. Mocht het project er doorkomen, dan zal er de hoogste vrijevaltoren én de hoogste achtbaan ter wereld geopend worden.

 

Bron: Deze lijst werd gemaakt in 2020 aan de hand van de online encyclopedie Wikipeda en werd aangevuld met extra informatie van verschillende andere websites op het wereld wijde web.