Top 10 snelste gelanceerde achtbanen van de wereld

Altijd al willen weten wat de snelst gelanceerde achtbaan ter wereld is? Altijd al willen weten hoe snel die gaat en waar die te vinden is? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de 10 snelste gelanceerde achtbanen in de wereld.

 

#11-9: Extreme Rusher, Bullet Coaster & OCT Thrust SSC1000 – Happy Valley (133,6 km/u)

Extreme Rusher in Happy Valley in de Chinese provincie Beijing, Bullet Coaster in Happy Valley in de Chinese provincie Shenzhen en OCT Thrust SSC1000 in Happy Valley in de Chinese provincie Wuhan zijn alle drie even snel en delen daarom samen de 9de plaats.

 

Extreme Rusher – Happy Valley:

Extreme Rusher werd in 2011 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Chinese pretpark Happy Valley in de provincie Beijing. De achtbaan wordt door middel van gecompresseerde lucht tot een snelheid van 133,6 km/u gelanceerd en heeft een lengte van
850 meter. Extreme Rusher is 52 meter hoog en heeft een drop van 60 meter die 8 meter onder de grond gaat.

 

Bullet Coaster – Happy Valley:

Bullet Coaster werd in 2012 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Chinese pretpark Happy Valley in de provincie Shenzhen. De achtbaan wordt door middel van gecompresseerde lucht tot een snelheid van 133,6 km/u gelanceerd en heeft een G-kracht van 4,5. Bullet Coaster is 60 meter hoog en heeft een drop van 67,4 meter die 7,4 meter onder de grond gaat.

 

OCT Thrust SSC1000 – Happy Valley:

OCT Thrust SSC1000 werd in 2014 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Chinese pretpark Happy Valley in de provincie Wuhan. De achtbaan wordt door middel van gecompresseerde lucht tot een snelheid van 133,6 km/u gelanceerd en heeft een
G-kracht van 4,5. OCT Thrust SSC1000 is 60 meter hoog en heeft een drop van 67,4 meter die
7,4 meter onder de grond gaat.

 

#8-7: Launch Coaster – Sun Tzu Cultural Park & Furius Baco – PortAventura Park (135 km/u)

Launch Coaster in het Chinese pretpark Sun Tzu Cultural Park en Furius Baco in het Spaanse PortAventura Park zijn beide even snel.

 

Furius Baco – PortAventura Park:

Furius Baco werd in 2007 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan heeft een snelheid van 135 km/u en is daarmee de snelste Wing Coaster ter wereld en de 3de snelste achtbaan van Europa. Furius Baco behaalt zijn topsnelheid van 135 km/u in 3,5 seconden door middel van een hydraulische lancering. De achtbaan heeft 1 inversie en is 850 meter lang. Furius Baco heeft 15 miljoen euro gekost. Dit is tevens de enige Wing Coaster die gebouwd werd door Intamin Amusement Rides.

 

Launch Coaster – Sun Tzu Cultural Park:

Launch Coaster stond gepland voor 2016 in het nieuwe Chinese pretpark Sun Tzu Cultural Park maar de opening is uitgesteld naar dit jaar. De achtbaan werd gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide. Catapult Roller Coaster behaalt een snelheid van 135 km/u door middel van een lancering met gecompresseerde lucht. Het is de 2de snelste achtbaan ter wereld die gebruikmaakt van gecompresseerde lucht tijdens de lancering. De achtbaan is 60 meter hoog en heeft een lengte van 930 meter.

 

#6: Superman: Escape from Krypton – Six Flags Magic Mountain (160,9 km/u)

Superman: Escape from Krypton is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain. Om de capaciteit te verhogen zijn er eigenlijk twee dezelfde achtbanen naast elkaar gebouwd. Superman: Escape from Krypton was samen met Tower of Terror II de snelste achtbaan ter wereld bij opening en behaalt een snelheid van 160,9 km/u in 7 seconden. De achtbaan is 126,5 meter hoog, de feitelijke afdaling is 100 meter. Superman: Escape from Krypton was van 1997 tot en met 2003 de hoogste achtbaan ter wereld. De rollercoaster wordt gelanceerd door een Lineaire Synchrone Motor (LSM). In 2011 werden de karretjes van de achtbaan omgedraaid, waardoor de bezoekers nu achterwaarts gelanceerd worden en nadien tijdens de afdaling met hun gezicht naar beneden hangen.

 

#5-4: Do-Dodonpa – Fuji-Q Highland & Red Force – Ferrari Land (180 km/u)

Do-Dodonpa in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland en Red Force in het Spaanse pretpark Ferrari Land zijn beiden even snel en delen daarom samen de 4de plaats.

 

Do-Dodonpa – Fuji-Q Highland:

Do-Dodonpa is gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland. De achtbaan verbrak bij opening (eind 2001) met 172 km/u het wereldrecord van “snelste achtbaan ter wereld” van Tower of Terror en Superman: Escape from Krypton. Do-Dodonpa is nog steeds de snelste achtbaan van Oost-Azië. In 2017 werd de 52 meter hoge tophat vervangen door een 49 meter hoge verticale looping. Hierbij werd de snelheid van 172 km/u opgetrokken naar 180 km/u. Vroeger werd de topsnelheid bereikt in 1,8 seconden tijd, nu wordt deze bereikt in 1,56 seconden tijd. Hierdoor is Do-Dodonpa de snelst accelererende achtbaan ter wereld, de gemiddeld versnelling bedraagt maar liefst 32,05 m/s². S&S Worldwide gebruikt voor de lancering gecompenseerde lucht. Naast het record van de krachtigste gelanceerde achtbaan ter wereld, heeft Do-Dodonpa door het toevoegen van de looping ook nog een ander wereld record in handen gekregen. Het is de snelste achtbaan in de wereld die overkop gaat.

 

Red Force – Ferrari Land:

In 2017 opende Red Force in het Spaanse pretpark Ferrari Land, de achtbaan werd gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan behaalt een snelheid van 180 km/u wat het de snelste achtbaan van Europa maakt. Red Force is met 112 meter eveneens de hoogste achtbaan van Europa.

 

#3: Top Thrill Dragster – Cedar Point (193,1 km/u)

Top Thrill Dragster werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Cedar Point. De achtbaan brak bij opening zowel het record van snelste en hoogste achtbaan ter wereld. Bezoekers worden door middel van een hydraulische lancering in 4 seconden tijd van 0 tot 193,1 km/u gelanceerd, waardoor Top Thrill Dragster de 3de snelste achtbaan ter wereld is. Met zijn hoogte van 128 meter is het bovendien de 2de hoogste achtbaan ter wereld. Top Thrill Dragster heeft 25 miljoen dollar gekost en heeft het thema van een dragrace. Door de heupbeugels die de achtbaan heeft is er een groot vrijheidsgevoel, waardoor veel achtbaanfans Top Thrill Dragster verkiezen boven de 2 jaar later geopende grotere broer Kingda Ka.

 

#2: Kingda Ka – Six Flags Great Adventure (206 km/u)

Kingda Ka werd gebouwd in 2005 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan brak bij opening zowel het record van snelste en hoogste achtbaan ter wereld van zijn 2 jaar eerder geopende broertje Top Thrill Dragster. Kingda Ka is gebouwd in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure en was de eerste achtbaan ter wereld die met 206 km/u de magische grens van de 200km/u overschreed. De achtbaan wordt op 3,5 seconden tijd van 0 tot 206 km/u gelanceerd door middel van een hydraulische lancering, wat het de snelste achtbaan van Amerika maakt. Buiten de indrukwekkende snelheid is deze achtbaan met een hoogte van maar liefst 139 meter al 15 jaar lang de hoogste achtbaan ter wereld.

 

#1: Formula Rossa – Ferrari World Abu Dhabi (240 km/u)

Formula Rossa is gebouwd in 2010 in Ferrari World Abu Dhabi gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. Formula Rossa is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides die maar liefst de volledige top 3 van snelste achtbanen ter wereld gebouwd heeft. Formula Rossa behaalt zijn snelheid van 240 km/u in 4,9 seconden tijd door middel van een hydraulische lancering en is daarmee al 11 jaar lang de snelste achtbaan ter wereld. Door de hoge snelheid en het vele zand van de nabijgelegen woestijn is het verplicht een veiligheidsbril te dragen in de recordbrekende achtbaan. De achtbaan gaat niet alleen snel maar is ook de 7de langste achtbaan ter wereld met een lengte van 2 kilometer. In onderstaande video zijn tweevoudig wereldkampioen Formule 1 Fernando Alonso en diens voormalige ploegmaat Felipe Massa te zien tijdens de officiële opening van Formula Rossa. De grote impact van de versnelling kan je duidelijk zien op de gezichten van beide heren.

 

 

Het verleden:

In het verleden waren er nog 2 achtbanen die in deze stop 10 gestaan hadden mochten ze nog operationeel zijn geweest.

 

Ring Renner – Nürburgring:

Op 4 november 2013 opende de snelste achtbaan die Europa ooit gehad heeft. De achtbaan kreeg de naam Ring Racer en werd gebouwd langs de start- en finishstrook op het legendarische Duitse racecircuit de Nürburgring. Op 9 juli 2009 werd de achtbaan tijdens de Grote Prijs Formule 1 van Duitsland voorgesteld aan het grote publiek. Alleen een klein select groepje van mensen mocht de achtbaan uitproberen aan een sterk verlaagde snelheid. De achtbaan zou dankzij een lancering met gecompresseerde lucht een snelheid halen van 216,9km/u, wat het de snelste achtbaan ter wereld zou maken op dat moment. Door technische problemen werd de opening van de baan uitgesteld. Op 3 september 2009 gebeurde er tijdens een testrit een ontploffing omdat de achtbaan de waanzinnige lancering van 216,9km/u in 2,5 seconden niet aankon. Uiteindelijk werd de snelheid teruggeschroefd naar 160km/u, wat behaald werd in 2 seconden. De opening van Ring Racer werd door aanhoudende problemen 4 jaar uitgesteld tot 4 november 2013. Na amper 4 dagen was het seizoen alweer voorbij en sloot de achtbaan om het volgende jaar weer opnieuw open te gaan. Het racecircuit werd echter in de winter verkocht en de nieuwe eigenaars sloten de achtbaan permanent door de hoge operationele kosten. Ring Racer is 37,5 meter hoog en de 1212 meter lange track loopt door verschillende gebouwen van het domein. De achtbaan staat sinds 2014 te koop, maar het is niet duidelijk of er ooit voldoende interesse zal zijn om deze zeer locatieafhankelijke achtbaan te kopen.

 

Tower of Terror II – Dreamworld:

Tower of Terror II werd gebouwd in 1997 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan was gebouwd in het Australische pretpark Dreamworld en was de snelste achtbaan van Oceanië. Tower of Terror II behaalde een snelheid van 160,9 km/u in 7 seconden en was destijds de snelste achtbaan ter wereld. Met een hoogte van 115 meter was de achtbaan in een van de 5 achtbanen ooit gebouwd die hoger zijn dan 100 meter. Bezoekers werden eerst omhoog gelanceerd om vervolgens een duikvlucht naar beneden te nemen. Door de veiligheidsmarge voor de lancering was de baan wel hoger dan dat het treintje effectief kwam. De eigenlijke val was hierdoor ‘maar’ 100 meter. Tower of Terror II werd gelanceerd door een Lineaire Synchrone Motor (LSM). In 2010 werden de karretjes van de achtbaan omgedraaid, waardoor de bezoekers achterwaarts gelanceerd werden en nadien tijdens de afdaling met hun gezicht naar beneden hingen. Eind 2019 werd de achtbaan gesloten om plaats te maken voor toekomstige investeringen.

 

 

De toekomst:

De top 3 is ondertussen al 11 jaar niet meer gewijzigd, maar in 2020 komt er met Launch Coaster wel een nieuwe achtbaan in de top 10. Ook in 2017 kregen we met Red Force een nieuwkomer in de top 10 en bij Do-Dodonpa werd de lancering nog straffer gemaakt. Echter moesten we eind 2019 ook afscheid nemen van de 6de snelste achtbaan ter wereld met de sluiting van Tower Of Terror II. Er worden dus nog regelmatig nieuwe gelanceerde achtbanen gebouwd. 9 van de 10 snelste gelanceerde achtbanen zijn ook na 2000 gebouwd.

 

 

De verschillende lanceersystemen bij een achtbaan:

Er zijn 8 verschillende lanceertechnieken bij een achtbaan: Een hydraulische lancering, een lancering met gecompresseerde lucht, een lancering met een Lineaire Synchrone Motor (LSM), een lancering met een Lineaire Inductiemotor (LIM), een lancering door middel van banden, een lancering door middel van een vallend gewicht, een vliegwiellancering en een lancering door middel van een elektrische lier. De snelste achtbaan ter wereld is gebouwd met een hydraulisch lanceersysteem. De krachtigste lancering die er momenteel bestaat wordt bereikt door middel van gecompresseerde lucht.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de Roller Coaster DataBase (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 9500 achtbanen wereldwijd.