Overzicht: Komen deze verloren gewaande attracties terug in 2020?

De afgelopen tijd zijn er verschillende attracties gesloten in pretparken. Sommige werden meteen verkocht, andere werden rechtstreeks naar de schroothoop gebracht. Maar bij sommige attracties is het niet duidelijk waar ze beland zijn en of ze überhaupt ooit ergens zullen worden heropgebouwd. Wij speurden het internet af en kwamen een aantal interessante attracties tegen die momenteel te koop staan. Hieronder het overzicht.

 

 

Op de tweedehandswebsite voor pretparkattracties Interlink zijn heel wat opvallende attracties te koop. Zo zien we de Half Pipe rollercoaster terug komen die eind dit jaar onverwacht sloot in het Finse pretpark Särkänniemi Amusement Park. Fans van de attractie of mensen die hem nog moesten doen, krijgen een kans in een ander pretpark want de attractie is ondertussen alweer gekocht door een onbekende koper. Uiteraard brengen we jullie op de hoogte wanneer de nieuwe eigenaar bekend is. De Half Pipe werd trouwens gebouwd in 2003 door Intamin Amusement Rides en is 30 meter hoog en bereikt een snelheid van 70 km/u.

Nog een opmerkelijke attractie is de Afterburner uit Wonder Island in Sint-Petersburg. De attractie is een Screaming Squirrel van de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies waarvan er slechts 3 gemaakt werden. De bekendste hiervan is Sequoia Magic Loop uit het Italiaanse pretpark Gardaland. Afterburner was 46 meter hoog en had 2 van de typerende Saxophone inversies. De attractie werd gesloten in 2016 en is nog steeds te koop.

Deze zomer sloot onverwachts Regina in het Japanse pret- en dierenpark Tobu Zoo Park. Het gaat om een houten achtbaan die in 2000 gebouwd werd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan behaalde een snelheid van 90,2 km/u en was 36,7 meter hoog. Het ritje van 1334 meter lang duurde iets meer dan 2 minuten. Het is opvallend dat de attractie te koop staat want het is niet evident om een houten rollercoaster te verplaatsen. Toch zou het niet de eerste keer zijn dat zoiets gebeurd. Of we de attractie ooit nog ergens zien opduiken blijft dus de vraag, maar de achtbaan is alvast wel te koop.

Naast de achtbanen zijn er ook andere attracties te koop, want zo is er bijvoorbeeld een zeldzame Topple Tower van Huss te koop. Van dit model werden er slechts 6 gemaakt. Hiervan is er momenteel nog 1 in werking als El Volador in het Belgische pretpark Bellewaerde en mogelijks nog eentje in werking als Adventure Jungle in het Chinese pretpark Mysterious Island, maar hier is de status onbekend. Alle andere exemplaren werden in het verleden verwijderd. Een van deze verwijderde exemplaren staat nu te koop. Het gaat om Ørnen uit het Deense pretpark Djurs Sommerland die er eind 2018 sloot.

In 2006 sloot het Japanse pretpark Kobe Portopialand voorgoed de deuren. Daardoor moesten we afscheid nemen van onder andere 3 achtbanen. Twee daarvan staan ondertussen al een tijdje te koop. Het gaat om BMRX, een custom coaster van Schwarzkopf die 26,5 meter hoog was en een snelheid behaalde van 70 km/u en om Munich Autobahn, een Bobslee achtbaan van Mack Rides die 26 meter hoog was en een snelheid behaalde van 70 km/u. Hopelijk zijn de attracties zorgvuldig opgeslagen, want anders zal het niet makkelijk worden om een koper te vinden.

Maar er zijn ook twee achtbanen te koop die momenteel nog steeds actief zijn in bestaande parken. Mogelijk zien we deze dus binnenkort verdwijnen in de parken. Het gaat om de Flying Tiger van Safariland Stukenbrock, dit is een Whirlwind van Vekoma gebouwd in 1981. Ook de Viking Roller Coaster uit Energylandia staat te koop, deze achtbaan is een Wilde Muis roller coaster van SBF Visa Group die in 2014 gebouwd werd.

Andere interessante attracties die te koop staan zijn reuzenraden, Shot ‘n’ Drop toren, Enterprise, Top Scan, wildwaterbanen, een Volare achtbaan, een Zweefmolen, een Matterhorn, Top Spin, Booster, verschillende familie coasters, spookhuizen, funhuizen, carrousels en een heleboel speeltuigen. Ook de 10-inversion rollercoaster die momenteel wordt opgebouwd in Flamingo Land werd via deze weg verkocht vanuit Maleisië en aangekocht door het Engelse pretpark.

 

 

Bron & Foto’s: Interlink