Vierde Tilt Coaster ter wereld in opbouw bij Suzhou Paradise Forest World

Een van de meest tot de verbeeldingsprekende achtbanen ter wereld zijn de Tilt Coasters. Het spannendste moment is waarop een stuk track van de achtbaan kantelt en de bezoekers recht naar beneden de afgrond in stuurt. Een zeldzaam type achtbaan waarvan er nog maar weinig gebouwd zijn. Momenteel wordt er een nieuwe gebouwd in Suzhou Paradise Forest World, slechts de vierde die ooit gebouwd wordt.

 

Suzhou Paradise Forest World is een nieuw pretpark dat momenteel opgebouwd wordt in de Chinese provincie Jiangsu. Het pretpark bestond eigenlijk tot en met 2017 op een andere locatie een paar kilometer verderop maar wordt nu verder naar het zuiden verplaatst. In het pretpark komen alvast 2 achtbanen waarvan er eentje het unieke tilt track element bevat.

De rollercoaster wordt opgebouwd door de Chinese fabrikant Golden Horse die al meer dan 300 achtbanen bouwde in Azië. De achtbaan wordt van het type Broken Rail Coaster (KSC-24B) met een custom lay-out. Hiermee is het de derde Tilt Coaster van de fabrikant en de vierde die ooit gebouwd wordt. Naast de tilt track zijn er 5 inversies waar te nemen op de achtbaan.

 

Golden Horse heeft het concept gestolen van de Nederlandse fabrikant Vekoma die een patent hebben op de uitvinding. Het was Vekoma die in 2002 het eerste type van deze achtbaan bouwde met Gravity Max in het Taiwanese pretpark Discovery World gelegen in het Lihpao Land Resort. Een nieuwe Tilt Coaster werd sindsdien niet meer gebouwd. Dit veranderde toen Golden Horse in 2016 Battle of Jungle King bouwde in Hefei Sunac Land, de eerste duellerende Tilt Coaster ter wereld. Ondertussen werd er ook al een derde exemplaar gebouwd met de Broken Rail Roller Coaster in Great Xingdong Tourist World die eveneens door Golden Horse gebouwd werd.

 

Tilt Coaster in Europa?

Tot nog toe moesten we al die jaren naar Taiwan of China om een Tilt Coaster te kunnen uitproberen. Hier komt waarschijnlijk verandering in. In september van 2016 kwam onze redactie met het nieuws naar buiten dat Vekoma bezig was met de ontwikkeling van een nieuwe Tilt Coaster. De ontwikkelingen waren toen nog maar in een zeer vroeg stadium en er hadden nog geen pretparken het nieuwe model besteld.

Een belangrijke ontwikkeling was in december van 2017 toen het Poolse pretpark Energylandia een openbare aanbesteding uitvaardigde voor de bouw van de eerst Tilt Coaster in Europa. Een half jaar later in juli 2018 maakte Energylandia meer details bekend over hoe deze achtbaan er zou moeten uitzien. Aangezien Vekoma het patent in Europa bezit voor de Tilt Coaster werd meteen naar de Nederlandse fabrikant gekeken.

Maar het belangrijkste moment was op 31 oktober 2019 want toon plaatse Vekoma op haar Instagram en Twitter account een foto van Gravity Max met de onderschrift “Are you ready for it? Tilt 2.0”. Enkele uren later werd de afbeelding verwijderd van hun sociale media. Het lijkt er dus sterk op dat we de Tilt Coaster over enkele jaren kunnen verwachten in Energylandia.

Een uitgebreid artikel over de Tilt Coaster kan u hier lezen.

 

 

Bron: rcdb 

Foto’s: VHCoasters