Top 10 langste indoor coasters ter wereld

Soms zijn de weergoden ons minder goed gezind, wanneer men een bezoekje brengt aan een pretpark. Gelukkig zijn er heel wat pretparken die overdekte attracties of zones aanbieden waar de bezoekers niet nat worden en waar heel wat attracties terug te vinden zijn, zo ook achtbanen. Wij zochten uit welke de 10 langste overdekte achtbanen ter wereld zijn en vatten ze samen in deze top 10.

 

#10: Tron Lightcycle Power Run – Shanghai Disneyland (966 m)

Tron Lightcycle Power Run werd gebouwd in 2016 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Chinese pretpark Shanghai Disneyland. De motor coaster wordt tot een snelheid van 95,4 km/u gelanceerd in een overdekte hal. Bij de lancering wordt een hoogte van 23,8 meter bereikt, waarna de achtbaan in een donker indoorgedeelte verdergaat. Bezoekers leggen de 966 meter lange achtbaantrack af op een futuristische motor gebaseerd op de film Tron.

 

#9: Space Mountain – Walt Disney World (974,1 m)

Space Mountain is een duellerende achtbaan die gebouwd werd in 1975 door Walter Elias Disney in Magic Kingdom, een pretpark van het Amerikaanse Walt Disney World resort. De duellerende achtbaan heeft twee achtbaantracks: Alpha is de linkerhelft van Space Mountain en Omega is de rechterhelft. Omega heeft een tracklengte van 971,1 meter, Alpha heeft een tracklengte van 974,1 meter. De rit duurt van 2 minuten en 35 seconden is bij beide achtbanen hetzelfde. Space Mountain is 27,4 meter hoog en behaalt een snelheid van 43,5 km/u. Het parcours loopt volledig in het donker.

 

#8-7: TMNT Shellraiser & Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission (1000 m)

TMNT Shellraiser in Nickelodeon Universe Theme Park en Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission in Disneyland Paris zijn even lang en delen daarom samen de 7de plaats.

 

Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission – Disneyland Paris:

Star Wars Hyperspace Mountain Rebel Mission werd geopend in Disneyland Park, een pretpark van het Franse Disneyland Paris resort. De achtbaan werd gebouwd in 1995 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Tijdens de track van 1 kilometer lang gaan de bezoekers 3 keer overkop. Het ritje duurt 2 minuten en 5 seconden en verloopt volledig in het donker. Star Wars Hyperspace Mountain wordt door middel van een elektrische lier gelanceerd tot een snelheid van 70,8 km/u en bereikt daarmee een hoogte van 32 meter.

 

TMNT Shellraiser – Nickelodeon Universe Theme Park:

TMNT Shellraiser werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in het gloednieuwe Amerikaanse indoorpretpark Nickelodeon Universe Theme Park. De achtbaan is 1000 meter lang en bevat 7 inversies. TMNT Shellraiser behaalt een snelheid van 100 km/u en is 43 meter hoog. De rollercoaster is te herkennen aan zijn spectaculaire drop van 121,5°. Hiermee is TMNT Shellraiser zowel de achtbaan met de steilste drop van alle rollercoasters in de wereld, alsook de indoor rollercoaster met de meeste inversies.

 

#6-5: Rock ‘n’ Roller Coaster – Walt Disney World & Disneyland Paris (1037,2 m)

Rock ‘n’ Roller Coaster in Walt Disney World en Rock ‘n’ Roller Coaster in Disneyland Paris zijn identiek en hebben daarom dezelfde lengte. Ze delen samen de 5de plaats in deze lijst.

 

Rock ‘n’ Roller Coaster – Walt Disney World:

Rock ‘n’ Roller Coaster werd geopend in Disney’s Hollywood Studios, een pretpark van het Amerikaanse Walt Disney World resort. De achtbaan werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Rock ‘n’ Roller Coaster heeft een lengte van 1037,2 meter en wordt volledig in het donker afgelegd, het ritje duurt 1 minuut en 22 seconden. De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht in 2,8 seconden tijd. Rock ‘n’ Roller Coaster heeft een hoogte van 24,4 meter en heeft 3 inversies.

 

Rock ‘n’ Roller Coaster – Disneyland Paris:

Rock ‘n’ Roller Coaster werd geopend in Walt Disney Studios Park, een pretpark van het Franse Disneyland Paris resort. De achtbaan werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Rock ‘n’ Roller Coaster heeft een lengte van 1037,2 meter en wordt volledig in het donker afgelegd. Het ritje duurt 1 minuut en 10 seconden. De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM)-lancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht in 2,8 seconden tijd. Rock ‘n’ Roller Coaster heeft een hoogte van 24,4 meter en heeft 3 inversies.

 

#4-3: Space Mountain – Tokyo Disney & Hong Kong Disneyland (1051,6 m)

Space Mountain in Tokyo Disney en Space Mountain in Hong Kong Disneyland zijn even lang en delen daarom samen de 3de plaats in deze top 10.

 

Space Mountain – Tokyo Disney:

Space Mountain werd ontworpen door Walter Elias Disney en werd geopend in 1983 in Tokyo Disneyland, een pretpark van het Japanse Tokyo Disney resort. De achtbaan heeft een hoogte van 30,5 meter en is 1051,6 meter lang. De achtbaanrit van 2 minuten en 40 seconden verloopt volledig in het donker.

 

Space Mountain – Hong Kong Disneyland:

Space Mountain werd gebouwd in 2005 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en werd geopend in Hong Kong Disneyland. De achtbaan heeft een hoogte van 30,5 meter en is 1051,6 meter lang. De achtbaanrit van 2 minuten en 30 seconden verloopt volledig in het donker.

 

#2: Crazy Bats – Phantasialand (1174 m)

Crazy Bats (voordien beter bekend als Temple of the Night Hawk) werd gebouwd in 1988 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Duitse pretpark Phantasialand. De achtbaan is 1174 meter lang en heeft 3 lifthills. Een ritje op de achtbaan duurt maar liefst 4 minuten en dit gebeurt volledig in het donker. De maximale snelheid van Crazy Bats is 46,5 km/u en de achtbaan heeft een maximale hoogte van 11,7 meter. Er kan een capaciteit van 1800 personen per uur bereikt worden. Crazy Bats is de langste achtbaan ter wereld waarbij de rit in volledige duisternis verloopt.

 

#1: Mindbender – Galaxyland Amusement Park (1279,6 m)

Mindbender werd gebouwd in 1985 door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in het Canadese pretpark Galaxyland Amusement Park. De achtbaan is maar liefst 1279,6 meter lang en een ritje duurt dan ook 4 minuten. Mindbender bereikt een hoogte van 44,2 meter door middel van een bandenlift en behaalt tijdens de afdaling een snelheid van 96,6 km/u. Tijdens de rit gaan de bezoekers door 3 loopings en krijgen ze tot 5,2 G-krachten te verwerken. Mindbender is gelegen in een overdekt pretpark. De achtbaan is al 35 jaar de langste indoor achtbaan ter wereld.

 

Toekomst:

In 2019 kwam er door de opening van Nickelodeon Universe Theme Park met TMNT Shellraiser een grote nieuwe indoorachtbaan bij in de top 10. De rollercoaster wist meteen een gedeelde 7de plaats te veroveren in deze top 10. Hierdoor verdwijnt de Eurosat – CanCan Coaster van Europa-Park uit de lijst.

Voor de toekomst is er alvast een nieuwe achtbaan bekend gemaakt die hoogstwaarschijnlijk de top 10 zal binnenkomen. Het gaat om de Tron Lightcycle Power Run kloon die momenteel opgebouwd wordt in Magic Kingdom, een pretpark van het Walt Disney World Resort. Als deze exact even lang wordt als het exemplaar in China, dan zal deze een gedeelde 10de plaats krijgen. De opening is gepland voor 2021.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 9500 achtbanen wereldwijd.