Sfeerverslag: Halloween Bobbejaanland – 26/10/2019

Het einde van het pretparkseizoen nadert en dat wil maar één ding zeggen: tijd voor Halloween. Uiteraard kan een bezoek aan het Belgische Bobbejaanland tijdens deze periode niet ontbreken. Op zaterdag 26 oktober nodigde het park ons uit om de sfeer tijdens hun tweede Halloween-nocturne te komen opsnuiven.

 

Zaterdag 26 oktober, een zonnige en zachte dag met temperaturen tot 19°, beter weer is bijna niet mogelijk tijdens deze periode van het jaar. Naar jaarlijkse gewoonte nodigde Bobbejaanland ons uit om eens een kijkje te nemen tijdens één van hun Halloween nocturnes. Gewapend met een Horrorpas, spookhuis-tickets en toestemming om foto’s in de huizen te maken, trokken we het park in voor een ‘horrorlijke’ dag.

Omdat de Halloween-festiviteiten pas rond 14h starten, was het eerst tijd voor een rondje door het park en meteen werd duidelijk dat het een (gezellig) drukke dag ging worden. De Bobbejaanland-klassiekers als Revolution, Speedy Bob, Dreamcatcher en Oki Doki konden op dit rondje door het park zeker niet ontbreken.

Geloof het of niet, maar iemand in het gezelschap had de nieuwste achtbaan van het park nog niet gedaan (ik ga geen namen noemen *kuch kuch* Maarten). Met de Horrorpas konden we de wachtrij van een uur omzeilen en zaten we snel op deze dijk van een achtbaan. Het blijft toch echt een toppertje, ons Fury! Daarna kwamen – uiteraard – ook Slegde Hammer en Typhoon aan bod.

Na de middag (en na onze lichte Panos-lunch) was het tijd voor het eerste scare maze genaamd Nightmare Motel. Voor velen onder ons gezelschap, zoals ook voor mij, was dit een nieuwe ervaring. Het is een soort kruising tussen een ordinair scare-maze en een escape room (met extreem makkelijke opdrachten om de capaciteit relatief hoog te houden). De aankleding zag er goed uit en ook de acteurs waren mooi geschminkt. Na een aantal goede jump-scares, waaronder eentje dat ik bijna in Bob zijn nek was gesprongen van het verschieten, werden we het huis uitgejaagd door een man met een kettingzaag. Spoiler alert: een man met een kettingzaag gaan we vandaag nog eens tegen het lijf lopen.

Tijd voor het volgende huis: Welp. Na de wachtrij word je in de achterbak een legertruck geladen en wauw, we waren allemaal vergeten hoe roekeloos er met die truck gereden wordt. Eenmaal aangekomen op de bestemming (het huis bevindt zich in de grote arena), krijg je een speech dat de stroper iedereen in zijn pad vermoordt en achterlaat. Daarna word je opgejaagd om zo snel mogelijk door het ‘bos’ te lopen. Tijdens de tocht passeer je een goede mix van acteurs, poppen en animatronics die je een paar keer serieus kunnen laten verschieten. Ook komt er een flinke dosis klim- en klauterwerk aan te pas. En ja hoor: ook hier word je op het einde door de stroper (met kettingzaag) naar buiten gejaagd. Welp is een uniek huis dat zeker de moeite is tijdens je bezoek!

Next up: Sonar en een kleine spoiler: dit is toch één van de meest heftige huizen in Bobbejaanland naar mijn mening, toch als het aankomt op scares. Een post-apocalyptische setting in een onderzeeër die vol (maar echt helemaal vol) met rook is gepompt, zorgt ervoor dat je soms geen meter kan zien en dan komen de jump-scares des te harder aan. Ook wordt er in dit huis slim gebruik gemaakt van luide en plotse geluidseffecten waarbij je soms ook een meter naar boven springt. Op de kop toe hebben de acteurs prachtige enge maskers op. Ik moet toegeven dat dit toch het huis is waar ik het meeste schrik in heb gehad.

Clowns. Yes, eens een rustiger spookhuis dacht ik. Niet dus. Bazaar Bizarre wist me, ondanks haar ludieke setting, toch de stuipen op het lijf te jagen met mooie scare-acties. In dit huis moet je brilletjes opzetten om de geschilderde 3D-effecten het best tot zijn recht te laten komen. Het nadeel is echter dat je door die brilletjes slechter ziet, waardoor je makkelijk een acteur in een donker hoekje over het hoofd ziet. Het huis zit dus vol met jump-scares door acteurs die langs alle kanten afkomen. Ook zit er een leuk spiegel-doolhof in waar je (zeker de eerste keer dat je het huis doet) serieus wat tijd kan ‘verliezen’. 

Om even iets anders te doen tussen al dat Halloween-geweld, gingen we een kijkje nemen bij Professor Patrick Pickart, een meesterlijke hypnotiseur die (zo lijkt het wel) iedereen kan hypnotiseren als hij maar genoeg tijd heeft. Zijn show bestaat eruit om dertig personen naar voor te roepen en die één voor één te hypnotiseren en (soms wel grappige) dingen te laten doen. Ik had nog nooit eerder zo’n soort show gezien en moet eerlijk zijn dat ik met open ogen naar dit spektakel heb zitten kijken. Het enige jammerlijke is dat de show maar 30 minuutjes duurt en in een redelijk kleine zaal doorgaat.

Na het uitgebreide avondmaal was het dan tijd voor de ster van de show: het nieuwe december  Halloween-maze Yummy dat gebaseerd is op de eerste Vlaamse zombie-film die vanaf 18 december te zien is in de zalen. Je reist als bezoeker af naar een Oost-Europees ziekenhuis voor plastische chirurgie en het is een understatement als ik zeg dat er veel bloed is gebruikt. Het is duidelijk zichtbaar dat in dit huis een groter budget gestoken is. Prachtig gedecoreerde scenes, mooie belichting, lugubere setting, fraaie acteurs en héééél veel bloed. Het huis is ook gevuld met verscheidene jump-scares en geluids- en lichteffecten die je echt de stuipen op het lijf jagen (wat bij mij meerdere malen gebeurd is). Echt een goede opvolger van The Doll House en als dit het niveau is waar Bobbejaanland in de toekomst huizen gaat neerzetten, dan ben ik zeker benieuwd!

De zon was inmiddels ver onder de horizon verdwenen en ik moet eerlijk zijn, het park was prachtig uitgelicht in het donker. En op de kop toe was het een ware dance-party in Land of Legends, met licht- en vuureffecten waar we uiteraard niet aan konden weerstaand. Daarnaast konden op zo’n mooie avond een night-ride op Fury en Slegde Hammer uiteraard niet ontbreken. En ook nu weer stelde die ons niet teleur. Jammer genoeg komen aan alle mooie liedjes een eind, en zo ook aan deze dag.

We willen Bobbejaanland uiteraard graag bedanken voor de uitnodiging en de goede zorgen. En ons zien ze zeker volgend jaar weer terug!

 

Bekijk zeker ook onze Halloween-video met sfeerbeelden vanuit Bobbejaanland: