Koninklijke Burgers’ Zoo heeft bantengstier met een opmerkelijk vrouwelijk uiterlijk ontvangen

Koninklijke Burgers’ Zoo heeft vrijdagochtend 22 november 2019 een volwassen bijna 8-jarige bantengstier met een opmerkelijk vrouwelijk uiterlijk uit de dierentuin van München ontvangen. Bij deze Aziatische rundersoort is de vachtkleur bij volwassen mannetjes namelijk zwart en bij vrouwtjes kastanjebruin. Vanwege de hormonale invloed van een tijdelijk anticonceptiemiddel beschikt deze volwassen stier bij binnenkomst echter over een kastanjebruine vacht.

 

Als een kameleon van kleur veranderd

In de dierentuin van München mocht de bijna 8-jarige stier niet meer fokken, omdat hij in de Duitse dierentuin onder andere met vier van zijn dochters samenleefde. Toen deze jonge koeien in de geslachtsrijpe leeftijd kwamen, kreeg de stier een tijdelijk anticonceptiemiddel. Onder deze hormonale invloed veranderde ook de kenmerkende zwarte vachtkleur van het volwassen mannetje in het kastanjebruine kleed van de volwassen vrouwen en de jongen.

 

In Arnhem weer terug naar zwart

Het anticonceptiemiddel moet om de drie maanden worden ververst. In Arnhem mag de nog relatief jonge stier echter uitgroeien tot de fokman. Hij is genetisch namelijk onverwant aan de reeds aanwezige koeien en hij mag bij twee van deze vrouwtjes nageslacht gaan verwekken van het Europese fokprogramma. Bezoekers van Burgers’ Zoo zullen het dier daarom de komende maanden geleidelijk zien verkleuren van kastanjebruin naar zwart.

 

Bijzondere bedreiging in het wild

De wilde banteng kent in het wild een bijzondere bedreiging, naast het in rap tempo verdwijnende natuurlijke leefgebied vanwege de sterke bevolkingsgroei in Zuidoost-Azië. Van de banteng bestaat namelijk een gedomesticeerde versie, het welbekende Bali-rund. Wilde bantengs kunnen onbedoeld kruisen met dit vee, waardoor hun genetische materiaal verloren gaat en er bastaarden ontstaan die zichzelf niet meer kunnen voortplanten.