Top 10 snelste houten achtbanen van Europa

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende vakantie. Om je af te leiden van deze maandag en je vakantie dromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 snelste houten achtbanen in Europa.

 

#10: Tonnerre de Zeus – Parc Astérix (83,7 km/u)

Tonnerre de Zeus werd in 1997 gebouwd door het voormalige Amerikaanse bedrijf Custom Coasters International in het Franse pretpark Parc Astérix. De achtbaan behaald een maximale snelheid van 83,7 km/u en was bij opening de 2de snelste houten achtbaan van Europa. Tonnerre de Zeus is 29,9 meter hoog en 1232,6 meter lang, bij opening was dit de langste houten achtbaan van Europa.

 

#9: Troy – Toverland (86,9 km/u)

Troy werd in 2007 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Nederlandse pretpark Toverland. De achtbaan heeft een snelheid van 86,9 km/u en een hoogte van 31,9 meter. Troy is 1077,2 meter lang en heeft 6,5 miljoen euro gekost. Hiermee is Troy zowel de snelste, hoogste en langste houten achtbaan van de Benelux. Tijdens de bouw van de achtbaan verwoeste een storm een deel van de lift hill waardoor die opnieuw moest worden opgebouwd.

 

#8-7: Balder – Liseberg & Mammut – Tripsdrill (90 km/u)

Zowel Balder in Liseberg als Mammut in Tripsdrill behalen een snelheid van 90 km/u, daarom delen ze samen de 7de plaats.

 

Balder – Liseberg:

Balder werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Zweedse pretpark Liseberg. De achtbaan behaald op de first drop van 70 graden een snelheid van 90 km/u. Balder is 36 meter hoog en 1070 meter lang. De achtbaan was 3 jaar lang de steilste houten achtbaan ter wereld en heeft 100 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 10,5 miljoen euro is.

 

Mammut – Erlebnispark Tripsdrill:

Mammut werd gebouwd in 2008 door het Duitse bedrijf Ingenieur-Holzbau Cordes en samenwerking met de voor ons veel bekendere Gerstlauer Amusement Rides die de treinen, de lift-hill, de remmen en het veiligheidssysteem van deze achtbaan bouwde. Mammut is gelegen in het Duitse pretpark Erlebnispark Tripsdrill en behaald een snelheid van 90 km/u. De achtbaan is 30 meter hoog en heeft een lente van 860 meter. Mammut bevat 1 tunnel en koste 6 miljoen euro.

 

#6: Cú Chulainn – Tayto Park (90,1 km/u)

Cú Chulainn werd gebouwd in 2015 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group. De achtbaan werd gebouwd in het Ierse pretpark Tayto Park dat gebouwd is rond het chips merk Tayto. Cú Chulainn heeft een snelheid van 90,1 km/u en is 32 meter hoog. De achtbaan is 1094,2 meter lang en heeft 8,5 miljoen euro gekost. Er was veel onduidelijkheid over deze achtbaan, er gingen geruchten dat deze een inversie (corkscrew) zou hebben, maar uiteindelijk bleek het om een Over-Banked Curve van 115° te gaan.

 

#5: Magnus Colossus – Terra Mítica (92 km/u)

Magnus Colossus werd gebouwd in 2000 door de achtbaanbouwer Roller Coaster Corporation of America in het Spaanse pretpark Terra Mitica. De achtbaan heeft een snelheid van 92 km/u en heeft een daling van 36 meter, bij opening was het de 2de snelste houten achtbaan van Europa. Magnus Colossus is 1149,7 meter lang en is gelegen op de flank van een berg. Deze rollercoaster is sinds 2016 buiten werking en momenteel is het niet duidelijk of deze ooit nog zal heropenen.

 

#4: Thundercoaster – TusenFryd (93 km/u)

Thundercoaster is gebouwd in 2001 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Noorse pretpark TusenFryd. De achtbaan behaald een snelheid van 93 km/u en was bij opening de 3de snelste houten achtbaan van Europa. Thundercoaster heeft een afdaling van 32 meter diep met een hellingsgraad van 57,3 graden en is 950 meter lang.

 

#3: Wodan Timbur Coaster – Europa Park (100 km/u)

Wodan Timbur Coaster werd gebouwd in 2012 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan heeft een hoogte van 40 meter en een snelheid van 100 km/u. Wodan Timbur Coaster is zowel de 3de hoogste als de 3de snelste houten achtbaan van Europa. De achtbaan is 1050 meter lang en heeft een maximale G-kracht van 3,5. Wereldwijd is dit de 8ste hoogste houten achtbaan.

 

#2: Colossos Kampf der Giganten – Heide Park Resort (110 km/u)

Colossos is een gigantische houten achtbaan gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De rollercoaster werd geopend in 2001 in het Duitse pretpark Heide Park Resort. De achtbaan behaalt een snelheid van 110 km/u en was daarmee 15 jaar lang de snelste houten achtbaan van Europa. Colossos Kampf der Giganten heeft een hoogte van 50 meter en de 1344 meter lange achtbaantrack is volledig prefab gemaakt. Colossus heeft een drop van 61 graden en had destijds bij opening de steilste drop van alle houten achtbanen. Tussen 2016 en 2019 lag de achtbaan er 3 jaar uit wegens grote onderhoudswerken.

 

#1: Wildfire – Kolmården (113 km/u)

Wildfire werd gebouwd in 2016 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction in het Zweedse pretpark Kolmården. De houten achtbaan is met een snelheid van 115 km/u de 3de snelste houten achtbaan van de wereld en de snelste houten achtbaan van Europa. Wat de achtbaan zo bijzonder maakt is dat deze 3 inversies heeft, dit is evenveel als het huidige wereldrecord bij houten achtbanen. Wildfire is ook de enige houten achtbaan van Europa met inversies. Wildfire is 56 meter hoog, wat het de tweede hoogste houten achtbaan van de wereld maakt en heeft een lengte van 1265 meter. De achtbaantrack loopt volledig door de rotsen en bossen. Wildfire heeft 110 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is.

 

 

De toekomst:

In deze lijst staan bijna allemaal achtbanen die na 2000 gebouwd zijn, waardoor we toch kunnen spreken over een jonge top 10. In 2015 kwam er nog een nieuwe achtbaan in deze lijst met Cú Chulainn en met Wildfire kwam er in 2016 ook weer een nieuwe achtbaan in de top 10 binnen. Voorlopig zijn er nog geen toekomstige projecten bekend die deze lijst zouden kunnen binnenkomen, maar de kans lijkt groot dat de komende jaren weer nieuwe snelle houten achtbanen gebouwd zullen worden, waardoor de oudste achtbaan van deze lijst uit de top 10 zal vallen. Een andere mogelijkheid is dat Magnus Colossus voorgoed gesloten wordt en dat deze achtbaan uit de top 10 zal verdwijnen.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 9500 achtbanen wereldwijd.