Pandatweeling Pairi Daiza op zoek naar naam

De twee kleine babypanda’s die op 8 augustus hier in Pairi Daiza geboren zijn, worden binnenkort 100 dagen oud. Dat wil zeggen dat de tijd aangebroken is om volgens de Chinese traditie een naam te kiezen voor deze kleintjes. En daar krijgt iedereen een stem in, ook jij!

 

 

Op 8 augustus jongstleden beviel reuzenpanda Hao Hao hier in Pairi Daiza van een mannetje van 160 gram en een vrouwtje van 150 gram. De pandatweeling werd meteen omgedoopt tot ‘Baby Girl’ en ‘Baby Boy’, maar dit zijn slechts voorlopige ‘roepnamen’ vooraleer ze hun officiële, traditionele Chinese naam krijgen. Intussen wegen deze twee kleintjes al meer dan vier kilo en zijn ze in blakende gezondheid. Ook al is dit ontzettend goed nieuws, toch blijven de panda-experts in Pairi Daiza steeds waakzaam, daar de overlevingskansen bij pandatweelingen vrij laag liggen, voornamelijk in hun eerste levensjaar. Gelukkig toont Hao Hao zich tot nu toe een geweldige moeder en kan zij rekenen op een team van gepassioneerde Chinese én Belgische panda-experts. Zij allemaal samen maken dat beide babypanda’s op de meest toegewijde zorgen kunnen rekenen.

 

Naamkeuze

En dus is de tijd nu stilaan gekomen om de tweeling van papa Xing Hui (ons tienjarig mannetje, wiens naam ‘stralende ster’ betekent) en mama Hao Hao (ons tienjarig vrouwtje, wiens naam ‘de zachtaardige betekent) een naam te geven. De Chinese traditie dicteert dat 100 dagen wachten tot de naamgeving goed geluk oplevert, een gebruik dat Pairi Daiza wenst te respecteren. In 2016 kreeg de eerstgeboren babypanda van Pairi Daiza na 100 dagen de naam Tian Bao (‘schat van de hemel’) mee.

Sinds gisterenochtend kunnen de meer dan 600.000 fans van Pairi Daiza op Facebook mee beslissen over de namen voor de bijna drie maanden oude tweeling. De shortlist met mogelijke namen werd opgesteld door de Chinese Ambassade van België en het team van panda-experts in Pairi Daiza.

 

De mogelijke keuzes :

 

 • Een duo van namen :
  • Het duo Bao Di (“kleine broer van Tian Bao” voor Baby Boy) & Bao Mei (“kleine zus van Tian Bao” voor baby Girl)
  • Het duo Long Long (“draak” voor Baby Boy) & Feng Feng (“feniks” voor Baby Girl)

 

 • Ofwel een individuele naam voor Baby Boy :

 

 • Tian Jiao (Trots van de hemel),
 • Tian You (Zegen van de hemel)
 • Hao Yun (Goed geluk)

 

 • En een individuele naam voor Baby Girl :
  • Tian Yu (Intelligente schoonheid van de hemel).
  • Tian Xiang (Geur van de hemel).
  • Tian Yi (Vreugde van de hemel)
  • Ruan Ruan (Zacht meisje)

 

Stemmen kan hier : https://nl.surveymonkey.com/r/PKFHX8Q

 

Een lang en gezond leven voor onze tweeling, maar ook voor alle panda’s ter wereld

De goede gezondheid waarin onze pandatweeling momenteel verkeert is fantastisch nieuws voor deze diersoort, die het universele symbool van bedreigde diersoorten over de hele wereld geworden zijn. Pairi Daiza neemt sinds 2014 actief deel aan het conservatieprogramma voor de reuzenpanda, dankzij de komst van Hao Hao en Xing Hui, maar ook onze Pairi Daiza Foundation werkt hard om deze soort te helpen. Zo financiert onze Foundation de research van de Belgische onderzoekster Jella Wauters, die via de Universiteit van Gent aan een wereldwijd onderzoek over pandazwangerschappen werkt. Haar inspanningen (gebundeld in het werk “Metabolomics in the Giant Panda: unraveling the reproductive biology ») hebben als doel een zwangerschapstest te ontwikkelen die pandawetenschappers over de hele wereld in staat moeten stellen om schijnzwangerschappen van echte zwangerschappen te onderschijden. Dit op basis van de hormonen aanwezig in de urine van reuzenpanda’s.

 

Dit onderzoek is dan ook bijzonder belangrijk in het kader van de voortplanting en dus ook de overlevingskansen van deze bedreigde diersoort. De vruchtbare periode van een vrouwelijke reuzenpanda duurt immers slechts één tot drie dagen per jaar. Als er al een bevruchting plaatsvindt in deze cruciale periode, blijft de zwangerschap bij deze mysterieuze dieren één groot vraagteken. Over schijnzwangerschappen, de draagtijd of de reden van miskramen is bij reuzenpanda’s nog weinig tot niets bekend. Door het analyseren van de hormonale waarden kunnen op termijn eventueel het precieze moment van ovulatie, alsook het exacte verloop van de pandazwangerschap nader bepaald worden. Op die manier nemen de kansen op succesvolle pandabevruchtingen in dierentuinen over de hele wereld toe, maar ook in de Chinese pandareservaten en in de vrije natuur.