Ongezien: Oktoberfest pakt uit met 3 premières waaronder 2 achtbanen

Van 21 september 2019 tot en met 6 oktober 2019 zal dit jaar het wereldberoemde Oktoberfest in de Duitse stad München plaatsvinden. Oktoberfest is het grootste bierfestival ter wereld, jaarlijks komen hier 6 miljoen mensen naar toe om te genieten van de Duitse biercultuur. Aan het bierfestijn is ook een zeer grote kermis verbonden, de tweede grootste kermis ter wereld.

 

In München zullen maar liefst 500 kraampjes komen waaronder 64 attracties van het type grootvermaak. Om even een mooie vergelijking te geven, de Sinksenfoor in Antwerpen telt 33 grootvermaak attracties, de Tilburgse kermis telt er 40. Oktoberfest in München is dus nog een stuk groter en de grootste attracties ter wereld kan je hier dan ook bewonderen. Dit jaar zijn er maar liefst 3 premières, gloednieuwe attracties die voor het eerst opgesteld worden. Daarvan zijn er ook twee nieuwe achtbanen bij. Hieronder een uitgebreid overzicht van wat je kan verwachten op de kermis.

 

Achtbanen: groot groter grootst:

Een van deze grote attracties is de Olympia Looping van Barth. De achtbaan is de grootste mobiele achtbaan ter wereld en gaat maar liefst 5 keer overkop. De rollercoaster kan met 5 treintjes tegelijk rijden en tijdens de rit worden er snelheden tot 80 km/u behaald. De Duitse fabrikant Schwarzkopf stond in voor de bouw van 32,5 meter hoge en 1250 meter lange achtbaan. 

 

Een andere wereldrecord houder is de Höllenblitz van Renoldi. Dit is de grootste indoorachtbaan ter wereld. De achtbaan van 860 meter lang bevat draaiende karretjes. Tijdens de rit wordt er een snelheid van 80 km/u behaalt, de achtbaan is 18 meter hoog en werd gebouwd door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. Höllenblitz bevat een 20 meter hoge waterval en is prachtig gethematiseerd.

 

Als je dacht dat we hiermee de grote achtbanen gehad hadden, dan heb je het mis. Ook Heidi The Coaster van Schneider zal hier aanwezig zijn en dit is niet alleen een première, Heidi The Coaster is daarbovenop ook een prototype achtbaan! Het gaat om een vernieuwing van de klassieke wilde muis achtbaan maar één van de nieuwigheden is de booster lifthill. Heidi The Coaster zal een snelheid behalen van 57,6 km/u en wordt 13 meter hoog. De track van 430 meter wordt opgesteld op een oppervlakte van 42 op 20,5 meter. Een ritje op de rollercoaster zal 140 seconden duren, wat meer dan 2 minuten is.

 

Zelfs een alledaagse Wilde Muis achtbaan is hier iets bijzonder. Op het Oktoberfest in München zetten ze er gewoon twee naast elkaar zodat de karretjes van beide banen met elkaar in duel kunnen gaan. Oktoberfest is de laatste kermis in de wereld waar er nog een dubbele Wilde Muis achtbaan wordt geplaatst. Het gaat trouwens om de Wilde Maus van Münch die zowel met de linker als rechterkant aanwezig zal zijn.

 

De 6de en laatste achtbaan is eveneens een première. Het gaat hier om de Pirateninsel van Kinzler. Veel over de achtbaan is niet nog geweten, maar het gaat alvast over een familieachtbaan in piratenthema. Het lijkt er op dat het een achtbaan zal worden met de Big Apple / Wacky Worm lay-out, maar dit is vooralsnog niet helemaal bevestigd.

 

Waterattracties:

Naast de achtbanen zijn er ook waterattracties te vinden. Zo is de Poseidon van Heitmann-Schneider aanwezig. Dit is een log flume attractie, ook wel de boomstammetjes genoemd. Deze is 15 meter hoog enwerd gebouwd door Reverchon.

 

Een andere water attractie is de Rio Rapidos van Kaiser. Een Rapid River of de rondjes bootjes genoemd. Deze attractie is 17 meter hoog en werd gebouwd door het Franse bedrijf Cedeal Rides.

 

De skyline van Oktoberfest:

De skyline wordt buiten de grote achtbanen zoals Olympia Looping en Höllenblitz ook gekleurd door heel wat andere hoge attracties. Wie van het zalige uitzicht wilt genieten kan bijvoorbeeld terecht in het 50 meter hoge reuzenrad, het “Riesenrad” van Willenborg

 

Wie van echte snelheidsmachines houdt kan terecht in de KMG Afterburner “Free Style” van Agtsch, de 55 meter hoge Fabri Booster Maxxx “XXL Racer” van Goetzke-Bergmann of de 90 meter hoge Star Flyer “Bayern Tower” van Kaiser die hier in première zal gaan.

 

Meer hoge attracties vinden we terug met bijvoorbeeld de 45 meter hoge KMG schaukel “XXL Höhenrausch” van Goetzke, de 80 meter hoge starflyer “Jules Verne Tower” van Goetzke of de 80 meter hoge vrijevaltoren Skyfall van Goetzke.

 

Stevige thrill rides:

Maar tussen al deze hoge attracties en snelheidsmonsters vinden we ook verschillende heftige thrill rides. Denk maar aan de Techno Power van Eckl, de Skater van Kaiser of de Zierer Starshape “High Energy” van Kaiser.

 

Verder vinden we nog een KMG Inversion “Flip Fly” van Clauß en een Soriani & Moser Top Star Tour “Predator” van Kaiser.

 

Er zijn ook twee top spins aanwezig. Zowel de Top Spin Fresh van Zehle en de Top Spin No.1 van Bausch zijn van de partij. Daarnaast vinden we ook nog een Huss Enterprise, de “Mondlift” van Zehle, terug op deze prachtige kermis.

 

Nog meer thrill rides:

Maar er zijn nog veel meer thrill rides. Een goede Break Dance kan natuurlijk niet ontbreken op een kermis en hiervan zijn er dan ook twee terug te vinden. Dit zijn de Break Dancer van Aigner-Roie en de Break Dance No.1 van Grünberg-Kaiser. Voort vinden we nog een de Musik Express van Zehle, de Rund um den Tegernsee van Zettl, de Münchner Zugspitzbahn van Menzel en het Parkour van Aigner terug.

 

Heel wat lachplezier:

Er staan op deze kermis ook heel wat plezier en vermaak attracties. Allemaal soorten funhouses waar je via een hindernissen parcours tot aan de uitgang moet geraken. Zo is er bijvoorbeeld de Big Bamboo van Hempen, de Jumanji van Haas, Der Große Irrgarten van Rasch, de Lach+Freu-Haus van Distel en de Alpenrausch van Kollmann. Plezier en vermaak voor jong en oud gegarandeerd.

 

Kinderen:

Een aantal attracties die zich richten op de kinderen zijn bijvoorbeeld de zweefmolens. Hiervan staat er wel 3 op deze kermis met de Kettenflieger van Kalb, de Wellenflug van Stranninger en de Wellenflug van Lechner. Wil je ontdekken hoe het is om geen grond meer onder je voeten te hebben moet je zeker de Rotor van Pluschies uitproberen. Andere leuke attracties zijn de glijbaan Münchner Rutsch’n van Stey, het spookhuis Fahrt zur Hölle van Dom-Jollberg en de 5 verschillende botsauto’s die verspreid staan over heel de kermis.

 

Nostalgische attracties:

Oktoberfest is er bij het grote publiek misschien iets minder om bekend, maar heeft enorm veel nostalgische attracties. Zo zijn er een aantal carrousels zoals de Fahrt ins Paradies van Schleifer en de Krinoline van Niederländer. Verder is er ook nog de Calypso van Winheim, de Toboggan van Konrad en het nostalgische reuzenradje van 100 jaar oud, het Riesenrad van Koppenhöfer. Daarnaast staat er ook de Looping the Loop van Marquis, de Hexenschaukel van Keller en zelf een Mad House, ook wel draaiend huis genoemd, de Hex’n Wipp’n van Zehle.

 

Ook heel was nostalgische spookhuizen vinden we terug met de Geisterpalast van Judenhofer-Kunz, de Geisterschloss van Judenhofer-Kunz en de Nostalgie Geisterbahn van Eckl.

 

De Teufelsrad van Feldl is een bijzondere nostalgische attractie. Hier zitten verschillende deelnemers op een ronde plateau die rond draait. Het draaien gaat sneller zodat de middelpuntvliegende kracht hoger wordt en de avonturiers van het rad vliegen. Nu is het de bedoeling om zo lang mogelijk op de draaiende schijf te blijven zitten. De beste deelnemers proberen ze er vervolgens af te kegelen met een grote bal aan een touw.

 

Ook iets wat vroeger veel gebeurde is met een motorfiets in een ronde kooi rijden, waarbij de stuntmannen horizontaal op een verticale muur rijden. Zo zijn er ook twee attracties van de partij met de Motodrom van Ganslmeier en de Steilwand van Wissinger.

De volledige attractielijst van het grootvermaak vindt je hieronder samen met nog een heleboel filmpjes van attracties die aanwezig zullen zijn.

 

 

Attractielijst van het grootvermaak:

Olympia Looping – Barth

Höllenblitz – Renoldi

Wilde Maus – Münch [Linkerkant]

Wilde Maus – Münch [Rechterkant]

Hei The Coaster – Schneider PREMIERE

Pirateninsel – Kinzler PREMIERE

Poseidon – Heitmann-Schneider

Rio Rapidos – Kaiser

 

Calypso – Winheim

Break Dance No.1 – Grünberg-Kaiser

Break Dancer – Aigner-Roie

Fahrt ins Paradies – Schleifer

Musik Express – Zehle

Rund um den Tegernsee – Zettl

Münchner Zugspitzbahn – Menzel

Kettenflieger – Kalb

Wellenflug – Stranninger

Wellenflug – Lechner

Parkour – Aigner

Techno Power – Eckl

Krinoline – Niederländer

Toboggan – Konrad

Münchner Rutsch’n – Stey

Russische Schaukel Koppenhöfer

Riesenrad – Willenborg

Jules Verne Tower – Goetzke

Bayern Tower – Kaiser PREMIERE

Skyfall – Goetzke

Mondlift – Zehle

Flip Fly – Clauß

High Energy – Kaiser

Top Spin No.1 – Bausch

Top Spin Fresh – Zehle

Predator – Kaiser

Skater – Kaiser

XXL Racer – Goetzke-Bergmann

Looping the Loop – Marquis

Free Style – Agtsch

XXL Höhenrausch – Goetzke

 

Alpenrausch – Kollmann

Dschungel Camp – Agtsch

Big Bamboo – Hempen

Lach+Freu-Haus – Distel

Jumanji – Haas

Münchner Ski Party  – Häsler

Der Große Irrgarten – Rasch

Geisterschloss – Judenhofer-Kunz

Nostalgie Geisterbahn – Eckl

Fahrt zur Hölle – Dom-Jollberg

Geisterpalast – Judenhofer-Kunz

Dr. Archibald Master of Time – Greier

Rotor – Pluschies

Floh-Circus – Birk

Mäuse Circus – Bruck-Plexnies

Hexenschaukel – Keller

Hex’n Wipp’n – Zehle

Teufelsrad – Feldl

Auf geht’s beim Schichtl – Schauer

Motodrom – Ganslmeier

Steilwand – Wissinger

Velodrom – Münchner Schausteller Stiftung

Autoscooter – Kollmann

Autoscooter – Steinhart

Autoscooter – Lindner

Autoscooter – Distel

Autoscooter – Geier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: kirmesplaetze-2019.jimdofree

Foto’s: Heidi The Coaster & Bayern-Tower