Babyborrel op het Domein van de Grotten van Han!

Het einde van de zomer kondigt zich rooskleurig aan op het Domein van de Grotten van Han: twee baby’s zorgen voor extra animatie en ontroering in het Wildpark.

 

Een bizonkalfje en tarpanveulentje hebben onlangs het levenslicht gezien. Goed nieuws voor het Domein dat zich inzet voor het behoud en de bescherming van bedreigde diersoorten uit onze streken!

 

Een eeuw geleden was de Europese bizon met uitsterven bedreigd. Slechts 57 individuen bleven over in gevangenschap. Wat de tarpan betreft, dit ras is helaas uitgestorven maar wetenschappers hebben ze weten te reconstitueren. Vandaag zijn beide soorten nog steeds bedreigd. Dankzij verschillende herinvoeringprogramma’s begint hun aantal in het wild gestaag toe te nemen. Het Domein van de Grotten van Han speelt hierin een belangrijke rol. Het Wildpark, dat volgend jaar haar 50e verjaardag viert, werd gecreëerd voor meerdere doeleinden:

 

  • De bezoeker informeren over het belang van wilde dieren in onze streek en hun rol in het ecosysteem.
  • Bedreigde diersoorten beschermen. Het Park doet mee aan het EEP programma (European Endangered Species Program), en zorgt er zo voor dat de dieren met respect en zoveel mogelijk in hun natuurlijke milieu worden
  • De herinvoering van bedreigde soorten in hun natuurlijke

 

Vandaag kan het Domein trots zijn op de vele verwezenlijkingen. Verschillende diersoorten, afkomstig van het Wildpark, hebben reeds hun vrijheid teruggevonden in o.a. de Karpaten in Roemenië.

 

Een prachtig initiatief dat een mooie toekomst biedt aan onze pasgeborenen. En hoop op een mooi leven voor deze kleintjes, die voorlopig genieten van de uitgestrekte vallei van het Domein, onder de beschermende vleugels van hun mama’s!