Top 10 best bezochte pretparken ter wereld

In onze wekelijkse top 10 bekijken we deze keer wat de 10 best bezochte pretparken ter wereld zijn van het afgelopen jaar (2018). Net zoals in 2017 is er ook in 2018 een nieuwkomer in de top 10. Voor wie onze reeks goed volgt komt dit niet als een verassing, want dat hadden we u vorig jaar reeds voorspeld!

 

#10: Chimelong Ocean Kingdom (10,8 M)

Chimelong Ocean Kingdom is gelegen op Hengqin Island in de Chinese provincie Guangdong. Het pretpark is onderdeel van een resort dat in 2014 haar deuren openden. Op amper 5 jaar tijd is Chimelong Ocean Kingdom uitgegroeid tot 10de best bezochte pretpark ter wereld en mocht het in 2018 maar liefst 10.830.000 bezoekers ontvangen, dit is een stijging van 10,6% ten opzichte van 2017.

Het park staat bekend om zijn record brekende onderwaterwereld met zeldzame dieren en de grootste aquariums ter wereld. In het park worden adembenemende shows opgevoerd van de hoogste kwaliteit en de attracties zijn indrukwekkend gethematiseerd. Chimelong Ocean Kingdom heeft verschillende attracties waaronder 5 achtbanen. Een aantal grote attracties zijn: Parrot Coaster, Polar Explorer, Walrus Splash, het haaien aquarium en de avond show.

 

#9: Disney’s Hollywood Studios (11,3 M)

Disney’s Hollywood Studios kreeg het afgelopen jaar 11.258.000 bezoekers over de vloer en doet het daarmee 5,0% beter dan vorig jaar. De stijging is te danken aan de nieuwe familie achtbaan die het park vorig jaar opende. Het pretpark is misschien wel het 9de best bezochte pretpark ter wereld, maar wel slechts het 4de beste bezochte park van het Walt Disney World Resort te Orlando. Het Walt Disney World Resort heeft 4 pretparken namelijk: Magic Kingdom, Disney’s Hollywood Studios, Disney’s AnimalKingdom en Epcot.

Disney’s Hollywood Studios heeft een aantal bekende attracties waaronder 2 achtbanen. Een aantal grote attracties zijn: Rock ‘n’ Roller Coaster, Star Tours, Star Wars, Toy Story Mania, Tower of Terror en The Great Movie Ride.

 

#8: Shanghai Disneyland (11,8 M)

Shanghai Disneyland opende de deuren in 2016, toen ontving het pretpark 5,6 miljoen bezoekers. Een jaar later verdubbelden deze cijfers naar 11.000.000 bezoekers. Dit was een stijging van 96,4% waarmee het park in een klap de beste steiger uit de top 20 was en meteen de top 10 binnenschoot. In 2018 gingen de bezoekersaantallen opnieuw de hoogte in naar 11.800.000 bezoekers, goed voor een stijging van 7,3% ten opzichte van 2017.

Shanghai Disneyland heeft een aantal top attracties en 3 achtbanen. Eén van de belangrijkste attracties is de gelanceerde achtbaan TRON Lightcycle Power Run en de Seven Dwarfs Mine Train. Andere leuke attracties zijn Soaring Over the Horizon, Roaring Rapids, Pirates of the Caribbean, Peter Pan’s Flight en Buzz Lightyear Planet Rescue.

 

#7: Epcot (12,4 M)

Epcot is het het 3de best bezochte park van het Walt Disney World Resort te Orlando en het enige Disney pretpark zonder achtbanen, al zal daar in 2021 verandering in komen. Het park kreeg vorige jaar 12.444.000 bezoekers over de vloer, dit was een stijging van 2,0% ten opzichte van het jaar ervoor.

Epcot is een paviljoen park dat voornamelijk draait rond exposities, dit is de reden waarom er momenteel ook geen achtbanen te vinden zijn. Een aantal bekende attracties in Epcot zijn Soarin’, Test Track en Spaceship Earth.

 

#6: Disney’s Animal Kingdom (13,8M)

Disney’s Animal Kingdom is het 2de best bezochte park van het Walt Disney World Resort te Orlando. Vorig jaar mocht het park 13.750.000 bezoekers ontvangen wat opnieuw een zeer grote stijging is van 10,0% ten opzichte van het jaar voordien.

Disney’s Animal Kingdom heeft buiten de vele dieren ook 3 achtbanen in aanbod. Een aantal grote attracties zijn de Afrikaanse olifanten, de vlindertuin, Expedition Everest, de Gorillas, Kali River Rapids, de leeuwen, de exotische vogels, de neushoorns, Primeval Whirl, en de tijgers.

 

#5: Universal Studios Japan (14,3 M)

Universal Studios Japan is het best bezochte Universal park ter wereld. De bezoekersaantallen van Universal Studios Japan daalden vorig jaar voor het eerst in 9 jaar tijd. Het park houdt nu nog 14.300.000 bezoekers over, een daling van 4,3% ten opzichte van het jaar voordien. Door de daling in bezoekersaantallen verliest het park een plaatsje op de wereldranglijst. De voorbije jaren kende Universal Studios Japan wel goede resultaten en ging het van 8.000.000 bezoekers in 2008 naar 14.935.000 bezoekers in 2017.

Universal Studios Japan heeft 5 achtbanen en verschillende mooie darkrides. Een aantal bekende attracties zijn: The Wizarding World of Harry Potter met onder andere Harry Potter and the Forbidden Journey en Flight of the Hippogriff, The Amazing Adventures of Spider Man, Hollywood Dream, Space Fantasy, The Flying Dinosaur, Jurassic Park, Snoopy’s Great Race en Jaws.

 

#4: Tokyo Disney Sea (14,7M) (+1)

Tokyo Disney Sea is het jongste pretpark van het Tokyo Disney Resort. Vorige jaar mocht het park 14.651.000 bezoekers ontvangen, dat was 8,5% meer dan het jaar ervoor. Door de mooie resultaten stijgt het park van een 5de naar een 4de plaats op de wereldranglijst. Tokyo Disney Resort heeft naast het Tokyo Disney Sea park nog een tweede pretpark, Tokyo Disneyland.

Tokyo Disney Sea heeft 2 achtbanen, heel wat attracties en het algemene thema draait rond de zee. Een aantal bekende attracties zijn: Tower of Terror, Toy Story Mania, Indiana Jones Adventure: Temple of the Crystal Skull, Sindbad’s Story Book Voyage en Journey to the Center of the Earth.

 

#3: Tokyo Disneyland (17,9M)

Tokyo Disneyland is gelegen in het Tokyo Disney Resort en ontving vorig jaar 17.907.000 bezoekers. Dat is een stijging van 7,9% in de bezoekersaantallen ten opzichte van het jaar ervoor.

Tokyo Disneyland heeft 3 achtbanen en verschillende darkrides. Een aantal grote attracties zijn: Jungle Cruise, Monsters Inc. Ride & Go Seek, Splash Mountain, Pirates of the Caribbean, Pooh’s Hunny Hunt, Big Thunder Mountain, It’s A Small World, Peter Pan’s Flight, Haunted Mansion, Star Tours, Space Mountain en Monsters. Onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Tokyo Disney Resort, zowel Tokyo Disney Sea en Tokyo Disneyland.

 

#2: Disneyland – Anaheim (18,7M)

Disneyland is gelegen in het Disneyland Resort te Anaheim en is het oudste Disney pretpark ter wereld. Disneyland ontving vorig jaar 18.666.000 bezoekers en had daarmee een stijging van 2,0% ten opzichte van het jaar voordien. In het Disneyland Resort in Anaheim is er naast het Disneyland Park ook nog een tweede Disney pretpark te vinden, namelijk Disney California Adventure Park dat vorig jaar 9.861.000 bezoekers mocht ontvangen en daarmee het 12debest bezochte pretpark ter wereld is.

Disneyland heeft 5 achtbanen en verschillende grote darkrides. Een aantal grote attracties zijn: Space Mountain, Star Tours, It’s a Small World, Matterhorn Bobsleds, Peter Pan’s Flight, Big Thunder Mountain, Indiana Jones Adventure, Haunted Mansion, Pirates of the Caribbean, Splash Mountain en The Many Adventures of Winnie the Pooh. De onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Disneyland Resort, zowel Disneyland Park en Disney California Adventure Park.

 

#1: Magic Kingdom (20,9M)

Magic Kingdom is het best bezochte pretpark ter wereld en is gelegen in het Walt Disney World Resort te Orlando. In 2018 mocht het park een stijging van 2,0% bezoekers optekenen goed voor een totaal van 20.859.000 bezoeker, een absoluut wereldrecord.

Magic Kingdom heeft verschillende bekende attracties waardonder 4 achtbanen. Een aantal grote attracties zijn: The Barnstormer, Big Thunder Mountain Railroad, Haunted Mansion, It’s a small world, Jungle Cruise, Monsters Inc. Laugh Floor, Peter Pan’s Flight, Pirates of the Caribbean, Seven Dwarfs Mine Train, Speedway, The Many Adventures of Winnie The Pooh, Space Mountain en Splash Mountain.

 

 

Nawoord:

Dit jaar hebben we door de intreden van Chimelong Ocean Kingdom een nieuwe speler in de top 10. Het park wist niet alleen in haar 5de openingsjaar al de top 10 te bereiken, maar het is ook het eerste pretpark in de wereld dat niet bij de Disney groep of Universal groep hoort en die toch de top 10 weet binnen te komen. Een absolute buitengewone prestatie.

De intrede van Chimelong Ocean Kingdom zorgt er voor dat Universal Studios Florida uit het Universal Orlando Resort uit de top 10 verdwijnt, ondanks dat het park een stijging in bezoekersaantallen mocht noteren van 5%. Hiermee verdwijnt er voor het tweede jaar op rij een Universal park uit de top 10, waardoor er nog maar slechts 1 overblijft.

Dit betekend dat de overige 8 pretparken uit de top 10 allemaal toebehoren tot de Disney groep die het ontzettend goed blijven doen. De 25 meest succesvolle pretparken van 2018 ontvingen samen 3,3% meer bezoekers dan de top 25 van 2017, waardoor we kunnen zeggen dat er een algemene stijgende trend was in 2018.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 door Jonathan Sansens aan de hand van het Global AttractionsAttendance Report dat gepubliceerd werd op 21 mei 2019 door de Themed Entertainment Association (TEA). Dit rapport werd gebaseerd op de Theme Index van 2018 dat opgesteld werd uit het onderzoekswerk van de economische afdeling van AECOM.