Sfeerverslag Fårup Sommerland – 23 juli 2019

Van 21 tot en met 28 juli 2019 trokken Themeparkfreaks Bob, Benjamin, Jasper, Tim, Lennert, Kevin en Nathan door Denemarken en bezochten er diverse pretparken. Op 23 juli stond Fårup Sommerland op de planning, één van de parken waar we met de hele groep hard naar uitkeken.

 

Het was erg vroeg toen de wekker afliep en we moesten vertrekken naar Fårup Sommerland. Het was namelijk nog een behoorlijk stukje rijden vanaf de camping waar we verbleven. Een beetje file aan de ingang van het park zorgde ervoor dat we een uur na openingstijd binnen waren. Men hanteert hier namelijk het gekke systeem waarbij je meteen toegang moet betalen op het moment dat je de parking oprijdt. Bijgevolg heeft het park ook een grote toegangspoort zonder kaartjescontrole.

Eenmaal we binnen waren en het gezellige plein aan de ingang voorbij waren, was Falken onze eerste attractie. Deze houten achtbaan van S&S kan je al van op de parking zien en trok meteen onze aandacht. We waren blij om te zien dat de wachtrij slechts tien minuutjes lang was en zelf stapte ik front seat in. De achtbaan overtrof mijn verwachtingen dankzij de erg goede airtime die je op de heuvels had. De bochten waren wat aan de ruwe kant. Het is zeker niet één van de beste woodies die ik al gedaan heb, maar wel een prima baan die perfect past in het aanbod van dit park.

Vlak naast Falken ligt meteen de tweede achtbaan van het park. Orkanen is een Vekoma suspended coaster die er werkelijk prachtig bijligt. De thematisering is eerder subtiel, maar het prachtige groen en het water zorgen ervoor dat het één van de meest fotogenieke achtbanen is die ik ken. Ook de rit zelf is helemaal geen straf. In tegenstelling tot de SLC’s van deze fabrikant verloopt deze baan uitermate soepel en heeft hij behoorlijk veel pit voor een family coaster. Ten slotte wil ik nog even het personeel vermelden, dat niet alleen goed doorwerkte, maar ook zeer vriendelijk was en enorm veel plezier had in hun job.

Natuurlijk heeft Fårup Sommerlang nog veel meer te bieden dan alleen achtbanen. Aan deze kant van het park ligt onder andere het hotel van het park, dat prachtig in het groen lag. Daarnaast heeft men hier ook een behoorlijk groot outdoor waterpark. Zelf hebben we het niet bezocht, al zag het er zeker de moeite uit. De laatste attractie aan dit uiteinde van het park zijn pony’s waarop je een ritje kan maken.

Terwijl we terug naar het centrale deel van het park gaan, bekijken we even het deel dat we daarstraks nogal haastig voorbijgelopen zijn. Je kan hier onder andere met een bootje op het water varen en minigolfen. Daarnaast staat er ook een kleine vrijevaltoren en een kinderachtbaan, die wij natuurlijk even moesten doen. Het is een simpele Zamperla single helix coaster die er dankzij zijn egelthema best leuk uitzag.

Rond het park rijdt ook een parktreintje, maar wij lopen het station vlotjes voorbij met een duidelijk doel: Lynet. Deze Gerstlauer launched coaster is de topachtbaan van het park en dat is te merken aan de wachtrij, waar we 40 minuten geduld moesten hebben. Persoonlijk vond ik het echter elke minuut waard, want behalve een goede lancering en twee inversies, biedt deze coaster ook driemaal zeer goede airtime. Bovendien glijdt de achtbaan soepel over de track en volgen er op het einde nog enkele toffe bochten. De achtbaan is goed te vergelijken met zijn Belgische broertje Anubis, al vind ik Lynet persoonlijk een stuk beter.

Vlak naast Lynet ligt Hvirvelvinden, een flatride die je vaak op de kermis tegenkomt. Hij draaide niet enorm hard, dus ik had er de behoorlijke lange wachtrij ook niet voor over. Wat mij wel aansprak, was Rævens Hule. Ik had geen idee wat het was, maar was blij een leuk afgewerkt fun house aan te treffen. Er zaten enkele typische kermiselementen in, maar ook schermen, projecties, een spiegeldoolhof en een schuine kamer met water dat lijkt omhoog te stromen. Het park heeft nog meer bijzondere attracties, want hoewel de kettingmolen – die er vlak achter staat – er op het eerste zicht vrij normaal uitziet, draait deze zowel voor- als achteruit.

Het was ondertussen al even het middaguur gepasseerd en we besloten iets te zoeken om te eten. De burgers en chicken nuggets die we een beetje verderop vonden zijn zeker een aanrader, al valt het op dat Denen niet vaak voedsel kopen in een pretpark. De meeste locals nemen een gigantische voorraad eten mee en gaan uitgebreid picknicken in het park. In Fårup Sommerland staan zelfs op enkele plaatsen barbecues ter beschikking voor mensen die hun eigen vlees willen bakken. Het valt ook op dat er doorheen heel het park veel picknickbanken en grasvelden zijn met bijhorende speeltuigen of trampolines. De Deense pretparkcultuur verschilt behoorlijk, want het valt ook op dat veel mensen hier niet of nauwelijks zijn voor de attracties. Het was enorm druk in het park, maar toch vielen de wachttijden bij de meeste attracties behoorlijk goed mee.

Onze volgende halte was Mine Expressen, de Vekoma junior coaster die in het kindergebied van het park staat. Dit gebied wordt aangevuld met enkele kinderattracties, zoals een koffietasmolen, vliegtuigjes en een rondritje.

Er restte ons nog één achtbaan die we moesten uitproberen. Flagermusen, oftewel vleermuis in het Nederlands, is een typische spinning wild mouse achtbaan die gebouwd is door Reverchon. De ene spint al beter dan de andere, en deze is misschien wel de beste die ik ooit gedaan heb. Tijdens het laatste deel van de rit spinden we zo hard dat ik geen idee meer had waar in de baan ik mij bevond.

We hadden alle achtbanen achter de rug, maar hadden nog enkele uurtjes over voor meer attracties. Tegenover Flagermusen bevindt zich Fårup Rafting, de rapid river van het park die wij maar al te graag wilden uitproberen. Erg nat werden we niet, maar het is best een toffe en afwisselende rapid river.

We hadden het grootste deel van het park gezien en het werd duidelijk dat iedereen graag nog enkele verschillende dingen wilde doen. Zelf besloot ik om eerst nog wat meer foto’s en video’s te maken van het prachtige park. Het is niet enorm hard gethematiseerd, maar er is enorm veel groen en het is perfect onderhouden. De sfeer in dit park is daardoor ook best bijzonder.

Helemaal aan de rechterkant van het park staat ook een log flume. Die waren we daarstraks voorbij gelopen, dus besloot ik nu een ritje te maken. De rit kent drie drops en ik ben ook erg blij dat het vandaag goed warm is, want de hoeveelheid water dat na de drops de boot instroomt is enorm.

Ik had nog een uurtje tijd over voor het park sloot en besloot nog een tweede ritje te maken op Lynet. Daarna haastte ik me naar Falken waar ik één van de laatste bezoekers was. Toen we na de rit opnieuw in het station aankwamen, riep de medewerker vol enthousiasme of iedereen nog eens wilde en ging de trein nog eens rond het parcours. Fantastisch om te zien hoe het personeel hier te werk gaat, daar kunnen zeer veel parken nog iets van leren!

Onze dag in Fårup Sommerland zat erop en we hebben er enorm van genoten. Het park is heel groen en er hangt een zeer goede sfeer. Het personeel is fantastisch en bovendien heeft het park enkele zeer toffe attracties in huis. Sla dit pretpark dus zeker niet over als je eens in de buurt zou zijn!