Meerdere ongelukken op korte tijd schrikt pretparkwereld op

De afgelopen weken zijn er opvallend veel incidenten en ongevallen gebeurd met attracties in de pretpark- en kermiswereld. Normaal zijn dit dingen die zo goed als nooit gebeuren maar de voorbije weken vielen er meerdere gewonden en zelfs dodelijke slachtoffers. Wij geven jullie hieronder een overzicht van de verschillende recente incidenten.

 

Voor we het overzicht geven willen wel duidelijk vermelden dat zo goed als alle ongelukken die hieronder beschreven zijn toebehoren tot twee grote categorieën. De grootste ongevallen die er gebeurd zijn, gebeurden in landen hier ver vandaan waar de veiligheidsregels helaas niet goed worden nageleefd of bijna onbestaande zijn. Dergelijke ongelukken kunnen hier niet gebeuren omdat de veiligheidsmaatregelen toren hoog zijn. Alle attracties worden hier regelmatig geïnspecteerd en worden onderworpen aan de strengste veiligheidscontroles door neutrale onafhankelijke keuringsdiensten. U kunt dus nog steeds met een gerust hart in West Europese attracties stappen zonder dat u schrikt hoeft te hebben voor uw veiligheid. De andere categorie van ongevallen is  voornamelijk te wijten aan  personeel dat de veiligheidsregels niet opvolgde met alle gevolgen voor hun eigen veiligheid.

 

Oezbekistan: Frisbee breekt in twee

Op 29 juni 2019 komt er vreselijk nieuws uit Oezbekistan. In het pretpark Istiklol gelegen in de stad Jizzakh breekt een arm van een Frisbee attractie af. Hoeveel mensen er juist in de attractie zaten is momenteel niet duidelijk. Er zou minstens een 19-jarige vrouw om het leven zijn gekomen. Over andere slachtoffers is er geen duidelijkheid.

 

India: Frisbee arm breekt af

Op 14 juli 2019 komt er opnieuw vreselijk nieuws, ditmaal uit India. In Kankaria Adventure Park gelegen in de stad Ahmedabad breekt een arm van een Frisbee attractie af, het ongeval doet sterk terug denken aan het ongeval met een andere Frisbee attractie hierboven beschreven. Het verdict is vreselijk met 27 gewonden en 2 doden. Mogelijk loopt het dodentol later nog op wegens de vele zwaargewonden.

Op het moment van het ongeluk zouden 31 van de 32 zitjes gevuld zijn geweest. Kinderen vanaf 10 jaar mochten een ritje maken in de attractie. De attractie met de naam Discovery is ongeveer 18 meter hoog. Het platform zou op het moment van het ongeluk ongeveer 6 meter boven de grond gehangen hebben.

 

India: Kabel breekt bij vrijval attractie

Op 19 juni 2019 gebeurt er een ongeval met een vrijval attractie, ook deze keer is het in India. In Queensland Amusement Park in Chennai, vlakbij de kuststad Madras breekt de kabel van een vrijeval attractie. Gelukkig gebeurde dit net op het moment wanneer het bakje van de attractie al afgeremd en bijna beneden is. Veel informatie over het ongeval is niet bekend. Er zouden 12 mensen gewond zijn geraakt.

 

Mexico: Vrouw valt uit attractie

Op 18 juni 2019 valt een vrouw uit een attractie op een kermis in Mexico. In de stad Ciudad Juarez valt een vrouw uit een soort Frisbee attractie wanneer deze ondersteboven hangt. Eerst is te zien hoe de vrouw zich nog probeert vast te houden, maar dan toch naar beneden valt. Daarna wordt de vrouw nog eens geraakt op het moment dat de schijf weer naar benden zwaait. Wonder bij wonder overleefd de vrouw het incident. Ze is zelf in staat om recht te staan en aan de zijkant te gaan staan terwijl ze ziet hoe de attractie verder ronddraait. Op dat moment probeert de operator de attractie af te remmen.

 

Spanje: Tagada valt uit elkaar

Op 8 juni 2019 valt een Tagada op een Spaanse kermis uit elkaar. Het ongeval gebeurde in de stad La Rinconada. Er vielen 28 gewonden, voornamelijk minderjarige, tijdens een ritje op de Super Cazuela. De helft van de bank op een ronddraaiend platform breekt af terwijl de attractie blijft verder draaien. Er moesten 9 gewonden worden afgevoerd naar het ziekenhuis, een meisje van 13 jaar liep daarbij een ernstig hoofdletsel op. Gelukkig overleefde iedereen het incident.

Na het ongeval sloten de autoriteiten de kermis meteen. Er wordt onderzocht hoe het incident kon gebeuren want de attractie zou wel degelijk gekeurd zijn geweest voor de kermis begon en de exploitant voldeed aan alle wettelijke eisen.

 

Nederland: Man overlijdt bij afbreken kermisattractie

Op 24 juni 2019 raakt een medewerker levensgevaarlijk gewond bij het afbreken van een kermisattractie in Nederland. In Gelderland in het dorpje Ziewent werd een medewerker geëlektrocuteerd bij het afbreken van de botsauto’s. Later overleed de man aan zijn verwondingen.

Het ongeval gebeurde toen een van de plafondplaten naar buiten klapte. De man werd geraakt en kwam daardoor ten val. De medewerker werd met de trauma helikopter naar het ziekenhuis gebracht, maar zelfs dat mocht niet baten. De medewerker was Michel, een staflid van pretpark- en kermisforum Themepark.nl. Forumleden reageerden geschokt op de gebeurtenis.

 

Frankrijk: Medewerker overleden bij achtbaan

Op 14 juni 2019 stierf een medewerker van het Franse pretpark Animaparc. Het slachtoffer wou de rail van de kinderachtbaan “Le petit huit – La super chenille” oversteken terwijl de achtbaan nog in werking was. Hij werd geraakt door de aankomende rollercoastertrein en overleed ter plekke. Heel wat schoolkinderen waren getuigen van het ernstig ongeval.

 

Frankrijk: Medewerker geëlektrocuteerd

Op 28 juni 2019 werd een 19 jarige medewerker van een schommelschip attractie geëlektrocuteerd. Het ongeval gebeurde ’s avonds laat tijdens de opbouw van de attractie voor een kermis in de Zuid-Franse badplaats Saint-Pierre-la-Mer. Het lichaam van de jongen werd pas 12 uur later ontdekt.

 

Duitsland: Man valt uit kermis attractie

Op 11 juni 2019 viel een 59-jarige man uit een nostalgische kermisattractie in de Duitse stad Menden. Het gaat om de attractie Looping the Loop. Een attractie die bestaat uit megaschommels. Na enkele ritjes ging plots de deur van de gondel open. Het slachtoffer viel hierdoor ongeveer 7 meter naar beneden en werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Gelukkig overleefde de man het ongeval.

 

Frankrijk: Achtbaankarretjes botsen op elkaar

Op 12 juli 2019 botsen twee karretjes van de rollercoaster Jet Star op de Franse kermis La Fête des Loges. Jet Star is een achtbaan van de Duitse voormalige fabrikant Schwarzkopf gebouwd in de jaren 60. De achtbaan was al jaren lang gesloten maar dook vorig jaar plots opnieuw op, op de Franse kermissen.

Het ongeval gebeurde in de stad Saint-Germain-en-Laye, volgens regionale media was er sprake van een technisch defect. Na het incident werd de attractie onmiddellijk gesloten en werd er een onderzoek opgestart. In totaal raakten 5 inzittenden gewond waarvan er 4 naar het ziekenhuis werden gebracht.

 

 

Bronnen: Looopings, YouTube, HLN, DeshGujaratHD, GVA, VentNation, Vaya Noticias