Verloren gewaande iconische achtbaan duikt na 8 jaar opnieuw op

Er is fantastisch nieuws naar buiten gekomen over de oude iconische Euro Star rollercoaster waarvan iedereen dacht dat deze al lang verdwenen was. Euro Star was een van de grootste mobiele achtbanen die ooit gebouwd werd. Bezoekers gingen tijdens een ritje 4 keer overkop terwijl er een snelheid van meer dan 80 km/u behaald werd.

 

Euro Star:

Het was op 20 juli 1995 dat de Euro Star haar debuut maakte met 6 dagen vertraging op de kermis van Düsseldorf. Het was de gerenommeerde Duitse exploitant Oscar Bruch die de bijzondere Inverted Coaster had uitgevonden. Euro Star had een lengte van 844 meter en bevatten 4 inversies. Tijdens de rit van 30,1 meter hoog werd er een snelheid behaalt van 80,8 km/u.

De rollercoaster kon met 3 treinen tegelijkertijd rijden, waar elke keer 28 personen konden in plaats nemen. Hierdoor kon er een capaciteit van 1200 personen per uur behaalt worden. Euro Star was de eerste en grootste mobiele Inverted Coaster die ooit gebouwd is geweest.

 

Verhuis naar Moskou:

Van 1995 tot en met 2008 reisde de Euro Star onder de familie Bruch rond op de Duitse kermissen. In 2008 werd de Euro Star opgesteld op de kermis van Hamburg, dat was de laatste keer dat hij zijn rondjes maakte in Duitsland. Sommige onderdelen kwamen nog aan in Düsseldorf, maar toen kwam de finale betaling van Gorky Park binnen. Het pretpark wou de achtbaan absoluut zo snel mogelijk hebben dus werd de rollercoaster meteen naar Rusland verscheept. Daar draaide de achtbaan zijn rondjes van 2008 tot en met 2011.

 

Euro Star duikt opnieuw op:

Toen de Euro Star in 2011 afgebroken werd in Gorky Park en vervolgens niets meer van de rollercoaster werd vernomen, dacht iedereen dat het voor goed gedaan was met de iconische achtbaan. Nu 8 jaar na het verdwijnen van de Euro Star duikt de rollercoaster plotseling weer op. Euro Star is volledig herschilderd en staat nu opgesteld in Detskiy Park in de Russische stad Anapa. Dit fantastische nieuws is te zien op foto’s die de website VHCoasters online zetten.

Samenwerking van verschillende bedrijven:

Euro Star werd gebouwd door Intamin, maar was een samenwerking van heel wat verschillende bedrijven. De Bruch Engineering Office had de leiding over het project. Oscar Bruch bedacht een ruwe lay-out van de achtbaan waarin hij duidelijk maakte wat hij wou zien in de rollercoaster. Deze lay-out werd op punt gesteld door het grootste rollercoaster ingenieursbureau ter wereld, Werner Stengel, die meer dan 400 rollercoasters ontwierpen sinds 1964. Hij maakte een gedetailleerde model zodat de fabricatie van de achtbaan kon beginnen.

Het besturingssysteem van de achtbaan werd toevertrouwd aan Intamin Amusement Rides, die het zowel ontwierpen als bouwde. Giovanola was verantwoordelijk voor de productie van de track zelf, alsook de lift en het meeste van het elektrische circuit. Mannhardt, een bedrijf uit Zuid-Duitsland, maakte de supports en ondersteuningen van de achtbaan. Giovanola bouwde ook de treinen. Mack Rides bouwde de kassa’s van de attracties. Gerstlauer maakte het station en de uitgang van de Euro Star. Pelz, een ander Duits bedrijf, voorzag de verlichting van de attractie.

 

Oscar Bruch:

De familie Bruch is een gekende kermis familie en reisde in de loop van de geschiedenis met heel wat spectaculaire rollercoasters rond. Zo bezat de familie onder andere de Looping Star, een Schwarzkopf looping coaster die momenteel haar rondjes draait als Silver Bullet in het Amerikaanse pretpark Frontier City. Ze lieten ook de achtbaan Thriller ontwerpen, een Schwarzkopf rollercoaster met 4 loopings die een snelheid behaalde van 86,9 km/u.

Momenteel bezit de familie nog 2 grote achtbanen. Het gaat om de Spinning Racer, een achtbaan met draaiende karretjes van de Duitse exploitant Maurer Rides, en om Alpina Bahn, een grote Schwarzkopf roller coaster met een hoogte van 27 meter en een snelheid van 80 km/u.

 

Bronnen: VHCoasters, Wikipedia, rcdb, Coaster-Count