Laatste trackdeel geplaatst van recordbrekende achtbaan Kennywood

In het Amerikaanse pretpark Kennywood is het laatste trackdeel geplaatst van de spectaculaire achtbaan die dit jaar zal openen. Deze achtbaan krijgt de hoogste inversie ter wereld en zal tegelijkertijd ook het 29 jaar oude Amerikaanse inversierecord verbreken.

 

De Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Sansei Technologies heeft de nieuwe recordbrekende achtbaan gebouwd. De achtbaan kreeg de naam Steel Curtain, een link naar Pittsburgh Steelers, een professioneel American footballteam gevestigd in Pittsburgh, Pennsylvania waar ook Kennywood gevestigd is. De achtbaan heeft een inversie op een hoogte van 60,05 meter wat het de hoogste inversie ter wereld maakt! Hiermee verbreekt Steel Curtain het inversierecord van GateKeeper in het Amerikaanse pretpark Cedar Point die een Dive Drop heeft op 51,82 meter hoogte.

Maar dat is niet het enige record voor deze achtbaan. Steel Curtain heeft maar liefst 9 inversies en verbreekt daarmee het 29 jaar oude inversierecord van de Verenigde Staten van Amerika. Geen enkele achtbaan in Noord-Amerika heeft meer inversies. Steel Curtain is ook de eerste en enige achtbaan in de wereld die exact 9 keer overkop gaat.

Op 23 juli 2018 kwamen de eerste trackdelen aan in het park. In augustus werd er hard gewerkt aan de funderingen en tegen het einde van de maand was het meer leeggepompt om 152 footers te kunnen plaatsen. Begin november werden de eerste supports geplaatst en in december werd dan de eerste track geplaatst. Er werd tijdens de maanden die volgden hard doorgewerkt aan de achtbaan en in maart werd zo het hoogste punt bereikt. Ondertussen werd het laatste stukje track geplaatst en ook al de treintjes kwamen aan in het park. Zo kan het niet lang meer duren vooraleer de eerste testritten van start zullen gaan.

Het huidige Amerikaanse inversierecord werd gevestigd in 1990 met de opening van Viper in Six Flags Magic Mountain. De achtbaan heeft 7 inversies en verbrak bij opening het wereldrecord van meeste inversies op een achtbaan in de wereld. Sindsdien werden in Amerika nog verschillende achtbanen gebouwd met 7 inversies, maar nooit werd het record verbroken. Europa verbrak dat toenmalige wereldrecord 3 maal na elkaar. Eerst in 1995 met de opening van Dragon Khan in PortAventura Park die 8 inversies telt. Daarna werd in 2002 het record opnieuw verbroken met Colossus in Thorpe Park die 10 inversies telt. Het huidige wereldrecord werd in 2013 gevestigd met de opening van de Smiler in Alton Towers die maar liefst 14 keer overkop gaat.

Steel Curtain zal in totaal 67,06 meter hoog worden. De top zal bereikt worden via een kettinglift. De achtbaan zal een snelheid bereiken van 120,7 km/u. Tijdens de achtbaanrit van 1.219,2 meter zullen de bezoekers dus 9 keer overkop gaan. Het ritje zal 2 minuten duren en krijgt een bijzondere lay-out die je in onderstaande video kan ontdekken.

 

De volledige bouwwerken kan je hier op de voet volgen.

 

Foto’s: Coaster Nation