Krijgt Flamingo Land een achtbaan met tien inversies?

Er zijn heel wat geruchten en aanwijzingen naar buiten gekomen dat het Engelse pretpark Flamingo Land een achtbaan gaat krijgen die 10 keer overkop zal gaan. Het zou gaan om de 10-looper achtbaan uit het Braziliaanse pretpark Hopi Hari. Vooralsnog zijn deze geruchten nog niet bevestigd door het park, maar wij willen graag uitleggen hoe ze ontstaan zijn en of ze geloofwaardig zijn.

 

Dit gerucht, dat je ondertussen ook al wel een trilogie mag noemen of nog beter, een echte soap, draait rond een Braziliaanse derdehands achtbaan waar nog nooit iemand een ritje op heeft gemaakt. Hoe kan dat? Hoor ik je al denken, wel dat leggen we met veel plezier uit!

 

Brazilië:

Het verhaal begint in Brazilië bij het omstreden pretpark Hopi Hari, dat gelegen is in de hoofdstad São Paulo. Het pretpark kocht in 2011 een spectaculaire rollercoaster aan. Het gaat om een 10-looper achtbaan van de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides die naast de 10 inversies, 33 meter hoog is, een snelheid behaald van 85 km/u en 875 meter lang is.

Hoeveel de achtbaan juist kostte, is niet bekend, maar men vermoed dat de investering tussen de 15 en de 20 miljoen euro was. Een behoorlijk bedrag dus, je zou dan ook verwachten dat het park hun nieuwste investering zo snel mogelijk aan hun bezoekers wilt tonen.

Hopi Hari heeft echter al een bewogen geschiedenis achter de rug. Na het faillissement in 2009 maakte het pretpark een doorstart. Hopi Hari geraakte echter in zware financiële problemen, toen een meisje in 2012 overleed in de vrije val attractie La Tour Eiffel. Het 14-jarig meisje zat op een stoeltje dat al jaren niet meer gebruik mocht worden. Toen haar beugel plots opende op ongeveer 20 meter hoogte, maakte ze een dodelijke val uit de attractie.

Door het schandaal en de bijkomende financiële problemen werd de nieuw gekochte achtbaan nooit volledig opgebouwd. Het pretpark geraakte niet meer uit de aanhouden problemen en eind 2016 vroegen de eigenaars voor de tweede maal het faillissement aan.

Maleisië:

Ondertussen opende aan de andere kant van de wereld het nieuwe Maleisische filmpretpark Movie Animation Park Studios. Toen het pretpark in het openingsjaar 2017 aankondigde dat ze een Intamin 10-looper zouden openen, keek iedereen in de richting van Hopi Hari. De 10-looper was daar immers al te koop aangeboden en verschillende geruchten bevestigde de verkoop.

Maar toen maakte Hopi Hari voor de 2de maal een doorstart en opende de poorten opnieuw. Aan deze poorten verschenen grote reclame borden waarop de komst van een achtbaan die 10 keer overkop zou gaan werd aangekondigd. Hiermee werden de eerdere geruchten de kop ingedrukt.

Desondanks kwamen er al snel nieuwe geruchten die zeiden dat het een valse aankondiging was en enkel en alleen diende om investeerders naar het park te lokken. Dit bleek echter waarheid te worden, want niet veel later doken wel degelijk de baanonderdelen van de 10-looper van Hopi Hari op in Maleisië.

Ondertussen zou je verwachten dat de achtbaan na 3 jaar wel is opgebouwd, maar neen, dat is nog steeds het geval niet. Na eerst 6 jaar te liggen wegroesten op het terrein van Hopi Hari, ligt de rollercoaster nu ook al 3 jaar in Maleisië te verkommeren.

Engeland:

Wie dacht dat de 10-looper nu eindelijk een finale thuis gevonden had in Maleisië, heeft het waarschijnlijk mis. Want ondertussen zijn er heel wat ontwikkelingen gebeurt die doen vermoeden dat de 10-looper naar Europa zal komen, meer bepaald naar het Engelse Flamingo Land.

De nieuwe geruchtmolen kwam opgang toen de Engelse pretparknieuwssite Ride Rater op 22 februari een artikel plaatste over de komst van een 10-looper achtbaan in Flamingo Land. Het zou een gelijkaardige baan worden als de in 2002 geopende Colossus in het andere Engelse pretpark Thorpe Park. De 10-looper zou volgens Ride Rater op de voormalige locatie van de Corkscrew coaster komen te staan. Het nieuws werd niet echt serieus genomen in de pretparkwereld, mede omdat Ride Rater geen bron of bewijzen gaf voor het nieuws en ook omdat er al een exacte kopie van die baan in Engeland staat.

Maar het verhaal kreeg in maart en april een nieuwe wending. Medewerkers van Intamin werden namelijk naar Maleisië gestuurd om de 10-looper een broodnodig onderhoud te geven zodat deze klaar zou zijn voor verkoop. Foto’s van de onderhoudswerken doken op in maart (zie foto’s hierboven).

Op 12 april verscheen er een artikel op een Chinese website over het Maleisische Movie Animation Park Studios dat het nieuwe management had besloten om de achtbaan te verkopen. Die zelfde nieuwswebsite melde toen dat het Maleisische park de rollercoaster destijds aangekocht zou hebben voor 5 miljoen euro en nu verkocht zou hebben voor 2,5 miljoen euro. (En nu komt voor ons het meest interessante deel van het artikel.) De 10-looper zou verkocht zijn aan de hoogste bieder, namelijk een park in het Verenigd Koninkrijk!

Dit is nog niet alles want ondertussen zijn er op Coaster Force ook foto’s opgedoken van uit Flamingo Land zelf, en wat zien we op die foto’s? Werkzaamheden! Een groot stuk grond bij de parking is bouwklaar gemaakt. Kleine attracties die er stonden werden verplaatst naar een andere zone in het park en onnodige zaken verwijderd. De vrijgemaakte oppervlakte lijkt alvast ruim genoeg te zijn voor de Braziliaanse 10-looper. En laat dit nu ook net de plek zijn waar de vroegere Corkscrew rollercoaster stond, net zoals Ride Rater al beschreef in februari.

Als we alle aanwijzingen bij elkaar samentellen, passen deze perfect in elkaar. En zeg nu zelf, mocht jij een park bezitten en een rond de 15 miljoen kostende achtbaan kunnen overkopen voor 2,5 miljoen euro, zou jij nog twijfelen?

 

Bronnen: Ride Rater, Sinchew, Coaster Force, Coaster Friends, Theme Park