Top 10 meeste inversies in een pretpark ter wereld

Een inversie, het moment wanneer je overkop gaat in een achtbaan, is en blijft iets speciaals en typerend aan de meeste stoere achtbanen. Elke achtbaanfan zal al wel eens een ritje gemaakt hebben in een achtbaan met een inversie en zal zich ook nog goed kunnen herinneren in welke achtbaan hij het eerst ondersteboven hing. Sommige achtbanen die overkop gaan hebben één inversie, andere meer. De achtbaan met de meeste inversies heeft er 14. Sommige parken hebben 1 achtbaan die overkop gaat, andere parken geen enkel, en sommige parken hebben verschillende achtbanen die overkop gaan. We telden alle inversies van alle achtbanen per park op om zo tot onderstaande lijst te komen. In deze top 10 krijgen we een overzicht van de 10 parken waar je het meeste bij overkop kan gaan in de achtbanen.

 

Indien de parken evenveel inversies hebben dan zetten we het park met de meeste inversie achtbanen eerst. Is ook dat gelijk dan is het park met de meeste inversies op 1 achtbaan die wint.

 

De laatste keer dat we deze top 10 brachten was in 2016. In deze drie jaar tijd is er veel veranderd. De volledige top 10 is door elkaar gegooid en er zijn maar liefst 3 nieuwe parken in de top 10. Hieronder het overzicht!

 

#10: Kings Island (20 inversies)

We beginnen de lijst meteen al met de grootste daler van de top 10. Kings Island is een Amerikaans pretpark gelegen in de staat Ohio. Het is een pretpark van de Cedar Fair groep en telt 15 achtbanen waarvan er 4 overkop gaan.

Drie jaar geleden stond het park nog op een 2de plaats in de ranglijst met 5 achtbanen die overkop gingen, goed voor 25 inversies in totaal. Het park heeft eind 2018 haar Flying Coaster Firehawk verwijderd waardoor het pretpark nu een overkop achtbaan minder heeft en het totaal zakt naar 20 inversies.

Een overzicht van de 4 inversie rollercoasters: Banshee heeft de meeste inversies in Kings Island en is een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard, bezoekers gaan 7 maal overkop. Vortex is een Custom Looping Coaster van de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics en heeft 6 inversies. Flight of Fear is een gelanceerde indoor achtbaan van de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides en telt 4 inversies. Invertigo is een Inverted Boomerang achtbaan van de Nederlandse bouwer Vekoma en heeft 3 inversies die de bezoekers zowel voorwaarts als achterwaarts doorlopen.

 

#9: Kings Dominion (20 inversies)

Kings Dominion is een Amerikaans pretpark gelegen in de staat Virginia en is de eerste nieuwkomer in deze top 10. Het is een pretpark van de Cedar Fair groep en telt 14 achtbanen waarvan er 5 overkop gaan.

Drie jaar geleden stond het park nog op een 15de plaats in de ranglijst met 4 achtbanen die overkop gingen, goed voor 17 inversies in totaal. Het park bouwde de oude houten achtbaan Hurler om tot een moderne hybride achtbaan die 3 keer overkop gaat. Hierdoor heeft het pretpark nu 5 achtbanen die overkop gaan met in totaal 20 inversies.

Dominator is een Floorless Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en bevat 5 inversies. Flight of Fear is een gelanceerde indoor achtbaan van de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides en telt 4 inversies. Anaconda is een Custom Looping Coaster van de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics die 4 keer overkop gaat. Volcano, The Blast Coaster is een gelanceerde Suspended Looping Coaster van de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides die 4 keer overkop gaat. Tot slot hebben we nog de nieuwste baan van het park, dit is Twisted Timbers, een hybride achtbaan van de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction die 3 keer overkop gaat.

 

#8: Thorpe Park (22 inversies)

Thorpe Park is een Brits pretpark gelegen in graafschap Surrey. Het is een pretpark van de Merlin Entertainments groep en telt 7 achtbanen waarvan er 4 overkop gaan. Het pretpark bouwde geen loopingachtbanen bij waardoor het pretpark van een 4de plaats in 2016, wegzakt naar een 8ste plaats in 2019.

De achtbaan met de meeste inversies is Colossus, gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en gaat 10 keer overkop. The Swarm is een Wing Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 5 keer overkop. Nemesis Inferno is een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 4 keer overkop. Saw – The Ride is een Euro-Fighter van de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides en heeft 3 inversies.

 

#7: Six Flags Over Georgia (22 inversies)

Six Flags Over Georgia is een Amerikaanse pretpark gelegen in de staat Georgia. Het is een pretpark van de Six Flags groep en telt 11 achtbanen waarvan er 7 overkop gaan. Sinds 2016 werd de oude houten achtbaan Georgia Cyclone omgevormd door een hybride moderne achtbaan die 3 keer overkop gaat. Het aantal achtbanen die overkop gaat steeg van 6 naar 7 en het totaal aantal inversies ging van 19 naar 22. Hiermee is het park van een 8ste naar een 7de plek gegaan in de top 10.

Batman The Ride heeft 5 inversies en is een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. Ninja heeft eveneens 5 inversies en is een Custom Looping Coaster gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma. Twisted Cyclone is een hybride achtbaan van de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction en telt 3 inversies. Dare Devil Dive is een Euro-Fighter van de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides en heeft 3 inversies.

Superman – Ultimate Flight is een Flying Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en heeft 2 inversies. Georgia Scorcher is een Stand-Up Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en heeft 2 inversies. Mind Bender is een oude terreinachtbaan van de Duitse revolutionaire achtbaanbouwer Anton Schwarzkopf en heeft 2 inversies.

 

#6: Six Flags Fiesta Texas (22 inversies)

Six Flags Fiesta Texas is een Amerikaans pretpark gelegen in de staat Texas. Het is een pretpark van de Six Flags groep en telt 10 achtbanen waarvan er 7 overkop gaan. Sinds 2016 werd de Wonder Woman Golden Lasso Coaster aan het aanbod toegevoegd. Hiermee steeg het aantal inversie achtbanen van 6 naar 7 en het totaal aantal inversies van 19 naar 22. Hiermee stijgt het park van een 7de plaats naar een 6de plaats in de top 10.

Superman Krypton Coaster heeft 6 inversies en is een Floorless Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. Goliath heeft 5 inversies en is een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. Poltergeist is een gelanceerde achtbaan gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides en telt 4 inversies. Boomerang is een standaard Boomerang Coaster van Vekoma en heeft 3 inversies waar je zowel voorwaarts als achterwaarts doorheen gaat.

Wonder Woman Golden Lasso Coaster is een Single Track Coaster en een prototype van de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction en bevat 3 inversies. Iron Rattler is een Hybride achtbaan gebouwd door Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction en gaat 1 maal overkop. Batman: The Ride is een 4D Coaster van de Amerikaanse fabrikant S&S Worldwide. De achtbaan zelf gaat niet overkop, maar de karretjes kunnen wel rond de horizontale as draaien, waardoor de bezoekers toch overkop gaan tijdens de rit.

 

#5: Six Flags Discovery Kingdom (22 inversies)

Six Flags Discovery Kingdom in de Amerikaanse staat Californië is de tweede nieuwkomer in deze top 10 en de sterkste stijger. Het is een pretpark van de Six Flags groep en stond in 2016 nog op een 16de plaats maar door het toevoegen van 2 nieuwe achtbanen staat het park nu op een 5de plaats. Het pretpark heeft nu 10 achtbanen waarvan er maar liefst 8 overkop gaan. Het totaal aantal inversies ging van 17 naar 22.

Medusa is een Floorless Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en bevat 7 inversies. Kong is een Suspended Looping Coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma en bevat 5 inversies. Joker is een hybride achtbaan van de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction en bevat 3 inversies. Boomerang Coast to Coaster is een Boomerang Coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma en bevat 3 inversies die zowel voorwaarts als achterwaarts doorlopen worden.

Harley Quinn Crazy Coaster is een Skywarp van de Amerikaanse fabrikant Skyline Attractions en bevat 2 inversies die meermaals doorlopen worden. Vertical Velocity is een Impulse Coaster van de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides en bevat 1 inversie. Superman Ultimate Flight is een Sky Rocket II van de Amerikaanse fabrikant Premier Rides en bevat 1 inversie. Batman The Ride is een 4D Free Spin Coaster van de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies. De achtbaan bevat geen inversies, maar de bakjes draaien tijdens de rit wel rond hun horizontale as waardoor de bezoekers meermaals overkop gaan.

 

#4: Six Flags Great America (23 inversies)

De 3de en hoogste nieuwkomer van deze top 10 is Six Flags Great America gelegen in de Amerikaanse staat Illinois. Het is een pretpark van de Six Flags groep en heeft 16 achtbanen waarvan er 7 overkop gaan. In de afgelopen jaren bouwde het park er 2 inversie achtbanen bij waardoor het totaal aantal inversies van 18 naar 23 ging. Hierdoor stijgt het park van een 11de naar een 4de plaats in de ranglijst.

Maxx Force is een gelanceerde achtbaan van de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies en bevat 5 inversies. X-Flight is een Wing Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en bevat 5 inversies. Batman The Ride is een Inverted Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en bevat 5 inversies. Demon is een Custom Looping Coaster van de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics en bevat 4 inversies. Goliath is een houten achtbaan gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction en bevat 2 inversies. Superman – Ultimate Flight is een Flying Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en bevat 2 inversies. Joker is een 4D Free Spin Coaster van de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies. De achtbaan bevat geen inversies, maar de bakjes draaien tijdens de rit wel rond hun horizontale as waardoor de bezoekers meermaals overkop gaan.

 

#3: Carowinds (25 inversies)

Carowinds is een Amerikaans pretpark gelegen in de staat Noord-Carolina. Het is een pretpark van de Cedar Fair groep en telt 14 achtbanen waarvan er 6 overkop gaan. Het park opent met Copperhead Strike een nieuwe achtbaan die overkop gaat en hierdoor stijgt het totaal aantal inversies van 20 naar 25. Het park wipt van een 5de naar een 3de positie op de ranglijst.

Afterburn is met 6 inversies de achtbaan met de meeste inversies in het park en is een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. Nighthawk is een Flying Coaster van de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en telt 5 inversies. Copperhead Strike is een multi-launch coaster van de Duitse fabrikant Mack Rides en bevat 5 inversies.

Carolina Cyclone is een Custom Looping Coaster van de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics en bevat 4 inversies. Carolina Cobra is een standaard Boomerang Coaster van Vekoma en heeft 3 inversies waar je 2 maal doorheen gaat. Vortex is een Stand-Up Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 2 keer overkop.

 

#2: Cedar Point (28 inversies)

Cedar Point is een Amerikaans pretpark gelegen in de staat Ohio. Het is een pretpark van de Cedar Fair groep en telt 18 achtbanen waarvan er 7 overkop gaan. Cedar Point opende Steel Vengeance en stijgt zo van 24 inversies naar 28 inversies. Hierdoor schuift het park ook van een 3de naar een 2de plek op de ranglijst.

GateKeeper is een Wing Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 6 keer overkop. Raptor is een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat eveneens 6 keer overkop. Steel Vengeance is een hybride achtbaan van de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction en gaat 4 keer overkop.

Rougarou is een Floorless Coaster, ook deze is van het Zwitserse Bolliger & Mabillard en gaat 4 keer overkop. De 4de inversie achtbaan van Bolliger & Mabillard is de Dive Coaster Valravn die 3 keer overkop gaat. Corkscrew is een Custom Looping Coaster van de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics en telt 3 inversies. Maverick is een launch coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en bevat 2 inversies.

 

#1: Six Flags Magic Mountain (40 inversies)

Six Flags Magic Mountain is een Amerikaans pretpark gelegen in de staat Californië en is overtuigend de grote nummer 1 in deze top 10. Het is een pretpark van de Six Flags groep en telt maar liefst 21 achtbanen waarvan er 10 overkop gaan, het meeste in heel de wereld. Het park verstevigd met de komst van West Coast Racers zijn leidersplaats in deze top 10 en gaat van 36 inversies naar 40.

Viper is een Custom Looping Coaster van de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics gebouwd en heeft 7 inversies. Scream is een Floorless Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard, de bezoekers gaan 7 maal overkop. Riddler’s Revenge is een Stand-Up Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard, de bezoekers gaan 6 maal overkop.

Batman The Ride is een Inverted Coaster van Bolliger & Mabillard en heeft 5 inversies. Tatsu is een Flying Coaster van Bolliger & Mabillard en heeft 4 inversies. West Coast Racers is een duellerende gelanceerde achtbaan van Premier Rides en bevat 4 inversies. Full Throttle is een gelanceerde achtbaan van de Amerikaanse bouwer Premier Rides en bevat 2 inversies.

Twisted Colossus is een duellerende Hybride achtbaan van de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction en bevat 2 inversies. X2 is een 4 dimensionale achtbaan van de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics en telt 2 inversies. New Revolution is een terrein coaster gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf en was destijds de eerste achtbaan met een moderne veilige verticale looping.

 

 

Evolutie:

Sinds 2016 zijn 3 parken uit de top 10 gevallen. Het gaat om het tweede Europese pretpark Alton Towers dat geen nieuwe inversie achtbanen plaatste en zo van een 6de plaats naar een 11de plaats zakt. Ook Six Flags New England zakt van een 9de naar een 12de plaats en Six Flags Great Adventure zakt van een 10de naar een 13de plaats. Ook deze parken kregen geen nieuwe inversie achtbanen in de afgelopen drie jaar en vallen daarom dus uit de top 10.

Naast de 3 parken die de top 10 verlaten zijn er 3 andere parken die de top 10 zijn binnen gekomen. Het gaat om Kings Dominion die van een 15de naar een 9de plaats is gegaan. Six Flags Discovery Kingdom is de sterkste stijger en gaat van een 16de naar een 5de plaats. Six Flags Great America is de hoogste nieuwkomer en gaat van een 11de naar een 4de plaats.

 

Trents:

Opvallend is dat 9 van de 10 parken in Amerika staan. Alle parken in deze top 10 zijn afkomstig van 3 grote groepen in de pretparkwereld, de drie groepen zijn: Six Flags (5 parken), Cedar Fair Entertainment Company (4 parken) en Merlin Entertainments (1 park). De 3 groepen hebben allemaal hun strategie gericht op tieners, thrill en investeren regelmatig in nieuwe spectaculaire attracties. Het is dus zeer waarschijnlijk dat de komende jaren het totaal aantal inversies van deze parken nog zal stijgen.

 

De volledige top 20:

De grootste kanshebbers van parken om de top 10 binnen te komen zijn de parken die in de top 20 staan. De eerstvolgende parken binnen de top 20 zijn: Alton Towers (20 inversies), Six Flags New England (19 inversies), Six Flags Great Adventure (19 inversies), Busch Gardens Tampa (18 inversies), Canada’s Wonderland (18 inversies), Anka Park (17 inversies), Hersheypark (17 inversies), Gardaland (17 inversies), Six Flags America (16 inversies) en Darien Lake (16 inversies).

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 4500 pretparken en 9000 achtbanen wereldwijd.