Pairi Daiza verwelkomt twee nieuwe koala’s

Pairi Daiza is verheugd de komst van twee nieuwe koala’s te kunnen aankondigen. Beide dieren zijn veilig en wel aangekomen in hun nieuwe verblijf en zijn vanaf 6 april zichtbaar voor het publiek. Lulu en Buddy – zoals onze nieuwe gasten heten – zijn overgekomen vanuit Sydney en zullen in Pairi Daiza samenhokken met hun soortgenoot Coco, die al aanwezig was. Zo zijn er in 2019 drie koala’s te zien.

 

 

Op 1 maart jongstleden mocht Tim Bouts.- zoölogisch directeur van Pairi Daiza – het tarmac van Brussels Airport op om Lulu (een vrouwtje geboren op 1 december 2016) en Buddy (een mannetje geboren op 1 maart 2017) te verwelkomen. Beide dieren kwamen met een vlucht van Emirates over vanuit het Australian Reptile Park in Sydney en werden begeleid door hun Australische verzorgers Dean en Hewin. Beide heren verbleven enkele dagen in Pairi Daiza om de aanpassingsperiode voor Lulu en Buddy mee te begeleiden alvorens hen in de goede handen van onze koalaverzorgers Karine en Vincent achter te laten. Vandaag loopt de quarantaineperiode voor Lulu en Buddy af. Sinds hun aankomst op 1 maart hebben ze hier in Pairi Daiza behoorlijk wat eucalyptus achter de kiezen geslagen, wat altijd een goed teken is. Zoals alle koala’s slapen Lulu en Buddy trouwens twintig uur per dag. De overige uren doen ze zich te goed aan hun favoriete voedsel.

Opnieuw gezelschap voor Coco

Het is belangrijk te weten dat Pairi Daiza in 2018 al eens drie koala’s huisvestte : Coco, Zelda en Carina. Jammer genoeg moesten onze verzorgers en bezoekers tijdens de zomer afscheid nemen van twee van hen. Vrouwtje Zelda bezweek aan een zwaar geval van buikgriep. Het koala-retrovirus werd dan weer haar soortgenote Carina fataal… Coco bleef dus een tijdje alleen achter, maar krijgt nu met Buddy en Lulu opnieuw gezelschap. Beter nog: nu de quarantaineperiode achter de rug is, zullen mannetje Buddy en vrouwtje Coco mekaar ook fysiek ontmoeten. Aangezien de koala een solitaire soort is, is van veel écht contact natuurlijk geen sprake. Vaker wel dan niet zullen ze los van mekaar in verschillende bomen eucalyptus eten en slapen. Zo gaat dat nu eenmaal bij koala’s.

Een bedreigde diersoort

Koala’s staan als kwetsbaar genoteerd op de Rode Lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature). In hun natuurlijke omgeving – die zich voornamelijk situeert aan de oostkust van Australië – is de situatie verre van rooskleurig. Ze zijn slachtoffer van het verdwijnen van de Australische eucalyptusbossen, jacht en urbanisatie van hun territorium. Geen wonder dat deze fascinerende klimbuideldieren met uitsterven bedreigd zijn. De cijfers spreken voor zich: terwijl ze in de 18de eeuw nog met 10 miljoen waren, zouden er vandaag amper 100.000 à 500.000 overblijven.