Okapibaby geboren in ZOO Antwerpen

Geweldig nieuws! Een schattige okapibaby heeft de okapifamilie vervoegd in ZOO Antwerpen. Mama Lindi bracht haar eerste jong ter wereld in de stal van het okapigebouw. Vader Bondo is een moeilijke kerel, maar bezit van alle okapi’s in dierentuinen ter wereld de belangrijkste genen. Zoveel mogelijk vrouwtjes daten dus best met zijn strepen. ZOO Antwerpen is dé okapi-expert én matchmaker voor nieuwe koppels. Deze geboorte is bijzonder goed nieuws voor de bedreigde diersoort.

 

Na een dracht van veertien maanden beviel okapi Lindi op 26 januari van een flinke kerel. Het jong woog bij de geboorte 24,5 kilo en had een schofthoogte van 86 centimeter. De geboorte is fantastisch nieuws voor de soort. De dieren worden in hun voortbestaan bedreigd. Er leven nog maar zo’n vijftienduizend okapi’s in de natuur. ZOO Antwerpen bewaakt dus het welzijn en voortbestaan van deze speciale dieren. Herken je hun strepen in het logo van de dierentuin?

 

 

Ubundu

Zowel met baby als moeder gaat het goed. Het is voor Lindi haar eerste telg. De dracht was uitzonderlijk lang. Ze telde 443 dagen, wat langer is dan een gemiddelde dracht van 410 dagen. Na wat eerste stuntelige pogingen stond het kleintje al vrij snel recht op zijn gestreepte pootjes. De okapibaby kreeg van de verzorgers de naam Ubundu, genoemd naar een stad in Congo. Net als alle andere dieren die dit jaar in ZOO Antwerpen worden geboren, kreeg het kleintje een naam beginnend met een U. Het is te herkennen aan het uniek streepjespatroon op zijn billen en pootjes. Kleine Ubundu bleef een maandje lekker warm bij mama in de stal. Vanaf 14°C zet hij nu zijn eerste stapjes buiten. Dierenverzorgster Natalie: “Het is een erg gemakkelijke baby. Hij drinkt goed en volgt mama Lindi heel vlotjes. Zelfs op de weegschaal stapt hij met gemak.”

52ste okapi voor ZOO Antwerpen

Als coördinator van het Europese kweekprogramma en als internationale stamboekhouder is ZOO Antwerpen dé expert voor okapi’s. In de geschiedenis van de ZOO is dit de 52ste okapi die er geboren wordt. Het laatste jong dat het levenslicht zag was Qira in 2015. Ook dat is een jong van Bondo, maar dan met Yenthe als mama. Momenteel wonen er vijf okapi’s in ZOO Antwerpen: mama Lindi en haar pasgeborene Ubundu, papa Bondo, vrouwtje Antonia dat nog door Bondo gedekt mag worden en vrouwtje Yenthe die intussen op leeftijd is en haar rol van kweekvrouwtje mag afleggen.

“Met het kweekprogramma willen we een reservepopulatie opbouwen. Moest het nodig zijn, dan kunnen we in de toekomst dieren terug naar Congo brengen”, zegt Sander Hofman, beheerder van het internationale stamboek voor okapi’s en coördinator van het Europese kweekprogramma voor ZOO Antwerpen. “Die reservepopulatie moet dus ook genetisch gezond zijn. ZOO Antwerpen is daarom matchmaker voor nieuwe koppels. Wie paart best met wie om zoveel mogelijk genetische diversiteit te behouden en de soort te helpen overleven? “Onze Antwerpse Bondo is binnen het wereldwijde kweekprogramma de belangrijkste okapi-man en dus een grote troef. Hij bezit van alle okapi’s in dierentuinen ter wereld de belangrijkste genen.” Zoveel mogelijk vrouwtjes daten dus best met zijn strepen. “Ubundu heeft met Bondo als vader dus ook goede genen. Als hij groot genoeg is om te kweken, bepaalt de ZOO met welke vrouwtjes en in welke dierentuin hij mag gaan daten. Deze geboorte is bijzonder goed nieuws voor de bedreigde diersoort.”

 

ZOO Antwerpen ook actief in Congo

De laatste tien jaar nam de okapipopulatie met, naar schatting, bijna 50% af. De dieren komen enkel nog voor in de regenwouden in Congo. Het zijn erg schuchtere dieren en zijn dus moeilijk te spotten in het woud. Aangezien hun leefgebied zo klein is en helemaal binnen één land ligt, is de toekomst van de okapi niet gewaarborgd. Okapi’s leiden ook onder kaalkap van het regenwoud voor landbouw en tropisch hardhout, mijnbouw, stroperij en de politieke en sociaaleconomische onrust in het gebied. Op de rode lijst voor bedreigde diersoorten, de International Union for Conservation of Nature Redlist, zijn ze officieel opgenomen als bedreigd.

ZOO Antwerpen steunt al ruim dertig jaar het Okapi Conservation Project in het reusachtige Ituriwoud. Ze helpt er lokale rangers om het natuurgebied te beschermen. Anderzijds leert de lokale bevolking vredig samen te leven met okapi’s en alternatieven toe te passen voor het leegjagen van het regenwoud en illegale mijnbouw.