Top 10 snelste achtbanen met inversies

Achtbanen zijn de parade paardjes van de pretparken die zich focussen op thrill en adrenaline. Sommige achtbanen zijn heel hoog en behalen een grote snelheid. Andere achtbanen gaan verschillende keren overkop en bieden zo een hoog thrill gehalte aan. Maar welke achtbanen, die overkop gaan, hebben nu de hoogste snelheid? Wij zochten het uit en maakten een top 10 van de snelste achtbanen met inversies.

 

 

#10: X2 – Six Flags Magic Mountain (122,3 km/u)

X2 werd gebouwd in 2002 door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain. X2 is de allereerste 4D Coaster ooit gebouwd. Bij een 4D coaster draaiende de bakjes tijdens de rit rond hun horizontale as waardoor de inzittende meermaals overkop gaan. De 4D Coaster behaalt een snelheid van 122,3 km/u en er zitten 2 inversies in de baan. De achtbaan was bij opening de snelste rollercoaster ter wereld die overkop ging. Dat record hield de achtbaan 4 jaar lang in handen. De rollercoaster is 53,3 meter hoog en heeft een daling van 65,5 meter. De steilste drop op het parcours van 1100,3 meter is 88,5 graden en er zijn krachten tot 4 G te voelen.

 

#9: Soaring with Dragon – Hefei Wanda Theme Park (125 km/u)

Soaring with Dragon werd gebouwd in 2016 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Chinese pretpark Hefei Wanda Theme Park. De rollercoaster behaald een snelheid van 125 km/u en gaat 1 keer over de kop. In totaal is de achtbaan 60 meter hoog en 1048 meter lang.

 

#8: Maxx Force – Six Flags Great America (125,5 km/u)

De eerste van de drie nieuwkomers in deze top 10 is Maxx Force, gesitueerd in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America. Deze rollercoaster wordt gebouwd door de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies en moet openen in de loop van 2019. De achtbaan zal een snelheid behalen van 125,5 km/u en gaat 5 maal over kop. Maxx Force wordt 53,3 meter hoog.

 

#7-6: Dinoconda – China Dinosaurs Park & Eejanaika – Fuji-Q Highland (126 km/u)

Dinoconda in China Dinosaurs Park en Eejanaika in Fuji-Q Highland behalen beiden een even grote snelheid en delen daarom samen de 6de plaats.

 

Eejanaika – Fuji-Q Highland:

Eejanaika werd gebouwd in 2006 door de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland. Eejanaika is een 4D Coaster en was de aller eerste in zijn soort in Azië. De 4D Coaster behaalt een snelheid van 126 km/u en bevat 3 inversies. In totaal is de achtbaan 76 meter hoog en 1153 meter lang. Bij opening pakte Eejanaika het record van snelste achtbaan ter wereld die overkop ging.

 

Dinoconda – China Dinosaurs Park:

Dinoconda werd gebouwd in 2012 door de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies in het Chinese pretpark China Dinosaurs Park. Ook Dinoconda is een 4D Coaster, de derde en laatste gebouwde van het model 4th Dimension. Tijdens de rit wordt er een snelheid behaalt van 126 km/u en de bezoekers gaan door 3 inversies. In totaal is de achtbaan 69 meter hoog en 1050 meter lang.

 

#5: Schwur des Kärnan – Hansa Park (127 km/u)

Schwur des Kärnan werd gebouwd in 2015 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in het Duitse pretpark Hansa Park. De achtbaan behaalt een snelheid van 127 km/u en bevat 1 inversie. De rollercoaster is 73 meter hoog en 1235 meter lang. Het speciale van Schwur des Kärnan is dat deze een wereld uniek element heeft dat we niet gaan verklappen voor de mensen die de achtbaan nog niet gedaan hebben. Als u zich graag laat verrassen raden we u af de onride beelden te bekijken.

 

#4: Yukon Striker – Canada’s Wonderland (130 km/u)

Yukon Striker is de tweede nieuwkomer van 2019 in deze top 10. Deze Dive Coaster wordt opgebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Canadese pretpark Canada’s Wonderland. De achtbaan behaalt een snelheid van 130 km/u en bevat 4 inversies. De rollercoaster heeft een hoogte van 68 meter en een drop van 74,7 meter, 6,7 meter onder de grond.

 

#3-2: Furius Baco – PortAventura Park & Launch Coaster – Sun Tzu Cultural Park (135 km/u)

Launch Coaster in Sun Tzu Cultural Park en Furius Baco in PortAventura Park gaan beiden even snel en delen daarom samen de 2de plaats.

 

Furius Baco – PortAventura Park:

Furius Baco werd gebouwd in 2007, door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides, in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan behaalt een snelheid van 135 km/u en bevat 1 inversie. De achtbaan was bij opening de snelste rollercoaster van Europa, de snelste achtbaan met een inversie in de wereld en de snelste Wing Coaster ter wereld. Het Europese snelheidsrecord verloor de achtbaan definitief in 2018 aan Hyperion in Energylanida en in 2017 geraakte de achtbaan haar record kwijt voor snelste achtbaan met een inversie aan de vernieuwde Do-Dodonpa in Fuji-Q Highland. Maar hoe dan ook was het best knap om deze records meer dan 10 jaar in handen te hebben. Furius Baco is nog steeds de snelste Wing Coaster ter wereld en de enige die Intamin ooit gebouwd heeft.

 

Launch Coaster – Sun Tzu Cultural Park:

De derde en laatste nieuwkomer in deze top 10 is Launch Coaster die dit jaar zal openen in het Chinese pretpark Sun Tzu Cultural Park. De rollercoaster werd gebouwd door het Amerikaanse bedrijf S&S Sansei Technologies en is 60 meter hoog. De achtbaan behaalt een snelheid van 135 km/u en gaat 1 keer overkop.

 

#1: Do-Dodonpa – Fuji-Q Highland (180 km/u)

Do-Dodonpa is gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Sansei Technologies in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland. De achtbaan verbrak bij opening (eind 2001) met 172 km/u het wereldrecord van “snelste achtbaan ter wereld” van Tower of Terror en Superman: Escape from Krypton. Dodonpa is nog steeds de snelste achtbaan van Oost-Azië.

In 2017 werd de 52 meter hoge tophat vervangen door een 49 meter hoge verticale looping. Hierbij werd de snelheid van 172 km/u opgetrokken naar 180 km/u. Vroeger werd de topsnelheid bereikt in 1,8 seconden tijd, nu wordt deze bereikt in 1,56 seconden tijd. Hierdoor is Do-Dodonpa de snelst accelererende achtbaan ter wereld, de gemiddeld versnelling bedraagt maar liefst 32,05 m/s².

S&S Sansei Technologies gebruikt voor de lancering gecompenseerde lucht. Naast het record van de krachtigste gelanceerde achtbaan ter wereld, heeft Do-Dodonpa door het toevoegen van de looping ook nog een ander wereld record in handen gekregen. Het is de snelste achtbaan in de wereld die overkop gaat op deze planeet.

 

 

Toekomst:

Dit jaar zijn er maar liefst 3 nieuwkomers in deze top 10! De nieuwkomers zullen binnen komen op een 8ste, 4de en 2de positie waardoor de top 10 volledig door elkaar wordt gehaald. Ook in 2016 en 2017 waren er telkens een nieuwkomer. Dit geeft aan dat deze top 10 zeer jong is en dat er in de toekomst nog veel verandering zal in zijn. Opvallend is ook dat de 4 dimensionale achtbanen die ontworpen werden door Arrow Dynamics en S&S Sansei Technologies alle drie in deze top 10 staan en dus duidelijk goed scoren. Ook opvallend is dat de oudste achtbaan in deze top 10 het record pas 16 jaar na haar opening kon bemachtigen.

 

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 9000 achtbanen wereldwijd.