Recht naar schroothoop: Geen nieuw leven voor Flying Coaster Firehawk

Er komen heel pijnlijke beelden binnen uit het Amerikaanse pretpark Kings Island. De populaire Flying Coaster Firehawk wordt daar afgebroken en op de foto’s die daarvan binnenkomen is duidelijk te zien dat de achtbaan geen tweede leven meer zal krijgen…

 

Het park had vorig jaar bekend gemaakt de Flying Coaster Firehawk te sluiten, maar fans hoopten dat de rollercoaster verplaatst ging worden naar een andere park (al dan niet binnen de groep). Maar uit de foto’s die zijn verschenen van de afbraakwerken, is duidelijk dat de rollercoaster geen nieuw leven zal krijgen. Firehawk wordt immers niet voorzichtig afgebroken, de ruwe ijzerkniptang wordt er ingezet.

 

De baan werd oorspronkelijk gebouwd in Amerikaanse pretpark Geauga Lake & Wildwater Kingdom door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Daar opende deze in 2001 als X-Flight. Daar verbleef de achtbaan tot en met 2006 waarna deze naar Kings Island verhuisde voor het seizoen 2007. Fans hoopte dat de achtbaan nu een derde leven zou krijgen in een ander park. Velen hoopten op bijvoorbeeld zuster park Dorney Park & Wildwater Kingdom, waar de rollercoaster perfect in het aanbod zou passen. Ook buiten de Cedar Fair groep waren er nog verschillende mogelijkheden.

Kings Island dacht er dus duidelijk anders over en maakt nu de achtbaan met de grond gelijk. De overgebleven onderdelen kunnen meteen naar de ijzerfabrikant. Het type van achtbaan is zeer uniek en daarmee is de sloop eens zo pijnlijk voor de fans. In totaal werden er maar drie exemplaren gebouwd van deze Flying Coaster, daar blijven er nu nog maar 2 van over.

Dit zijn de in 2001 geopende Batwing in het Amerikaanse pretpark Six Flags America en Nighthawk in het Amerikaanse pretpark Carowinds. Batwing heeft dezelfde lay-out als Firehawk had, Nighthawk heeft een andere lay-out.

 

Het speciale aan een Flying Coaster is dat de bezoekers gedurende de rit op hun buik liggen. Sommige stukken van de rit worden afgelegd op de buik, andere stukken op de rug. Dit geeft het gevoel dat men vliegt.

In Europa hebben voorlopig maar éen ’echte’ Flying Coaster. Dit is Galactica in het Engelse pretpark Alton Towers, die in 2002 opende onder de naam Air en daarmee de eerste B&M Flying Coaster ter wereld was. Hierna opende in Europa geen enkele nieuwe Flying Coaster meer, ondanks dat deze zeer populair zijn bij de fans. Hier komt echter wel verandering in want de Nederlandse fabrikant Vekoma is momenteel bezig met de bouw van een nieuw type van de Flying Coaster in het Duitse pretpark Phantasialand. Deze achtbaan zal er naar alle waarschijnlijkheid in 2020 openen onder de werknaam F.L.Y., meer informatie hierover kan je hier lezen.

 

 

Foto’s: Theme Park Review, O’Rourke Wrecking Company