De geschiedenis van: Tusenfryd

Tusenfryd is een pretpark gelegen in Vinterbro, Noorwegen. Het park is gelegen op 20 kilometer afstand van Oslo. Tusenfryd opende op 11 juni 1988 voor het eerst de deuren en groeide uit tot het grootste pretpark van Noorwegen. Het bezit meer dan dertig attracties en ontvangt jaarlijks ongeveer 500.000 bezoekers. Het park is eigendom van de Spaanse groep Parques Reunidos, via de dochteronderneming Centaur Holding.

 

Geschiedenis

Op de locatie van het park in Vinterbro was van 1950 tot 1985 een dierentuin gelegen, die voornamelijk Noorse maar ook meer exotische dieren bezat zoals beren, kamelen, elanden, apen en vogels. Ook vond je er enkele simpele attracties terug.

Toen het dierenpark sloot, kwamen Tor Erling Pettersen en Terje Buer op het idee een pretpark op te richten en namen contact op met de eigenaar Fred Hallager Juul. Ze richten het bedrijf Invest A / S op, dat het park moest uitbaten en ze gingen een samenwerking aan met Veikroer A / S.

Nadat het financiële plaatje geregeld was en ze de toestemming kregen van de gemeente As ging de bouw van start, deze duurde ongeveer 18 maanden. Zo kon Tusenfryd haar eerste gasten ontvangen op 11 juni 1988. Voor de bouw van het park was een bedrag nodig van ongeveer 18 miljoen euro.

Het eerste jaar kwamen 415.702 gasten over de vloer, het park was toen 91 dagen geopend. De belangrijkste attracties bij opening waren Enterprise, Tornado (later omgedoopt tot Loopen), de Great Log Tree (nu genaamd Timber Stupet) en Sverre.

Op 1 januari 2008 werd bekend gemaakt dat de Spaanse groep Parques Reunidos het park overgenomen had. Dit voor een bedrag van €54 miljoen.

 

Attracties

1988: In het openingsjaar waren Dragen, Loopen, Enterprise, Radiobiler, Sverre huskene en Tømmerstupet de belangrijkste attracties.

 

Dragen was een Powered Coaster van Zamperla. Deze achtbaan bleef tot 2011 in het park, waarna ze verwijderd werd.

 

 

Loopen is een achtbaan van de Nederlandse bouwer Vekoma. Deze achtbaan is van het type Tornado en bevat een looping en een kurkentrekker.

 

 

Enterprise, de Enterprise was een attractie van het gelijknamige type, gebouwd door Huss. In 2005 verliet de Enterprise het park.

 

 

Tømmerstupet is een boomstamattractie die gebouwd werd door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics.

 

 

Verder openden Sverre, een zweefmolen van Zierer, Store Radiobiler, wat botsauto’s zijn van SBF Visa Group, en enkele kinderattracties.

 

1990: Dit jaar opende onder andere de octopus attractie Blekkspruten. Deze werd geleverd door Huss. In 2015 verliet deze het park.

 

 

Verder opende de kinderattractie TrafikkFryd waarbij kinderen een rondritje maken in een autootje en Gravitron die een jaar later het park alweer verliet.

 

1992: Dit jaar openden een klimmuur, een bungee attractie, een Off Road fietsparcours en een golf parcours.

 

1993: Het Morgan Kane deel werd geopend, waar men een ponyritje kan maken.

 

1994: Het spookhuis Spøkelsesslottet werd geopend. Een attractie die in 2010 vervangen zou worden.

© Tusenfryd

 

1995: Vikingland opent met als blikvanger een grote berg, waarin de Darkride Vikingtoktet gebouwd is.

© Tusenfryd

 

1996: Dit jaar openden drie attracties: Alladin, SkyCoaster, den aller minste berg-og-dalbane. Alladin was een vliegend tapijt dat gebouwd werd door ARM Rides, naar het voorbeeld van de populaire Huss attractie. In 2003 werd deze verkocht. Ook de Skycoaster opent, waarin de bezoekers een vrijeval maken.

© Tusenfryd
© Tusenfryd

 

De derde attractie, den aller minste berg-og-dalbanen, is een kinderachtbaan. De naam betekende allerkleinste achtbaan ter wereld, maar deze wijzigde in 2011 naar Dvergbanen. Deze achtbaan werd gebouwd door de SBF Visa Group en is 2,5 meter hoog en 26 meter lang.

 

 

1998: De vrijevaltoren Japp SpaceShot opent. Deze toren wordt eerst gelanceerd, om nadien een vrije val te maken. De toren werd gebouwd door S&S – Sansei Technologies.

 

 

1999: Opening van MiniFryd, een kindergebied met enkele attracties.

 

2000: Het zwempark BadeFryd opent de deuren.

 

Verder opent de kindervrijevaltoren Froskehoppet.

 

 

2001: De houten achtbaan Thundercoaster wordt geopend. Dit wordt de derde houten achtbaan van Bouwer in de kijker: Vekoma. Hetzelfde jaar opende het bedrijf namelijk ook Weerwolf in Walibi Belgium en een jaar eerder Robin Hood in Walibi Holland. Deze Thundercoaster is 32 meter hoog, 950 meter lang en behaalt een snelheid van 93 km/h.

 

 

2002: Het zwempark wordt uitgebreid met de glijbaan Trippelsklia.

 

 

2003: Super Splash wordt geopend. Het park opent een water coaster van Mack Rides. Deze is 320 meter lang en 29 hoog, goed voor een snelheid van 75 km/h.

 

 

2004: Dit jaar opende de thrillride Roll Over.

 

 

2005: Het oldtimerritje Bestefars Bil opent.

 

 

Verder opent het kleine reuzenrad Ballongferden.

 

 

2006: De Spectaculairste achtbaan van het park, Speed Monster, wordt geopend. Deze achtbaan werd gebouwd door Intamin Amusement Rides. Tijdens de rit wordt je door een hydraulische lancering gelanceerd aan 85 km/h, om doorheen drie inversies te gaan.

 

 

2007: Het schommelschip Kanofarten opent. Deze attractie werd geleverd door Metalbau Emmeln.

 

 

2009: De gigantische Zamperla frisbee SpinSpider wordt geopend.

 

 

2010: De darkride Nightmare wordt geopend op de plek van Spøkelsesslottet.

 

 

2011: De kindervrijeval-attractie Skippertaket wordt geopend.

© Tusenfryd

 

2012: Het park krijgt er een nieuwe family coaster bij. Western Express is een achtbaan gebouwd door Vekoma, die van 2001 tot 2011 in het Italiaanse pretpark Mirabilandia stond.

 

 

Verder openen de familie attracties Marihøna, Sommerfuglene en Stubbesnurr.

 

 

 

2013: De interactieve darkride Thors Hammer neemt de plek in van Vikingtoktet.

 

 

2016: Ragnarok opent de deuren. Dit is een Rapid River met enkele speciale elementen, gebouwd door Hafema.

 

 

Bronnen: Tusenfryd, Wikipedia, RCDB

Foto’s: Wikimedia, Tusenfryd