Uitgelicht: Linnunrata eXtra – Linnanmäki

Linnunrata eXtra is een indoorachtbaan in het Finse pretpark Linnanmäki. Deze achtbaan opende in 2000 als Space Express maar werd in 2004 omgedoopt tot Linnunrata. Sinds 2016 gaat ze dankzij de toevoeging van Virtual Reality door het leven als Linnunrata eXtra.

 

Linnunrata eXtra werd gebouwd door de Duitse fabrikant Zierer en is van het type Force Custom. De baan werd dus custom ontworpen voor haar speciale locatie, binnenin een oude watertoren. Deze achtbaan werd oorspronkelijk geopend als Space Express, maar dat wijzigde vier jaar later in Linnunrata.

In 2016 werd er een Virtual Reality ervaring toegevoegd op de baan, waarvoor de berijders een VR-bril moeten opzetten. Tijdens de virtuele rit maken de bezoekers een vlucht over de Melkweg, waar ze asteroïden moeten ontwijken.

Linnunrata eXtra is een achtbaan van 7 meter hoog en 300 meter lang en waarop een snelheid behaald wordt van 40 km/h. Een ritje duurt ongeveer 50 seconden en kan men maken vanaf een minimumlengte van 1 meter onder begeleiding, vanaf 1,20 meter zonder begeleiding.