Top 10 langste achtbanen van het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk is een land met enorm veel pretparken en achtbanen. Getuigen hiervan zijn de meer dan 100 pretparken waar in totaal meer dan 200 achtbanen te vinden zijn. Het gaat van zeer kleine kinderpretparkjes en pierparken tot grote pretparken met wel 10 achtbanen of meer. Maar welke pretparken zijn nu de belangrijkste en waar vind je de langste achtbanen terug? Wij zochten het uit en goten de 10 langste achtbanen in deze top 10.

 

#10: Odyssey – Fantasy Island (891,2 m)

Odyssey werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Engelse pretpark Fantasy Island. De achtbaan is een Suspended Looping Coaster (SLC) maar met een custom lay-out. Odyssey heeft een lengte van 891,2 meter en een ritje op de achtbaan duurt 2 minuten en 52 seconden. De Inverted Coaster behaalt een snelheid van 101,4 km/u en is 50,9 meter hoog. Er zijn maximale krachten tot 4,8 G en bezoekers gaan 5 keer overkop tijdens de rit. Odyssey is boven het kartcircuit van het park gelegen.

 

#9: Megafobia – Oakwood Theme Park (901 m)

Megafobia werd gebouwd in 1996 door de voormalige Amerikaanse fabrikant Custom Coasters International in Oakwood Theme Park gelegen in Wales. De houten achtbaan is 901 meter lang en een ritje duurt ruim 2 minuten. Megafobia behaalt een snelheid van 77,2 km/u en is 25,9 meter hoog.

 

#8: Scenic Railway – Dreamland (914,4 m)

Scenic Railway werd in 1920 ontworpen door John Henry Iles in het Engels pretpark Dreamland. De houten achtbaan heeft een lengte van 914,4 meter en een ritje duurt ruim 4 minuten. Scenic Railway heeft een hoogte van 12,2 meter en een snelheid van 56,3 km/u. In 2006 sloot Dreamland de deuren en toen de houten achtbaan in 2008 bijna volledig verwoest werd door een brand, was de hoop op de heropening voor de oudste nog werkende achtbaan van Engeland helemaal verdwenen. Zes jaar later in 2014 kwam dan het goede nieuws dat het pretpark zou heropenen in 2015. Net voor de wederopbouw van de achtbaan werden de laatste overblijfselen verwoest door een grote storm. Toch wist men de achtbaan opnieuw op te bouwen en ondertussen draait die weer zijn rondjes. Scenic Railway is een van de 7 nog werkende achtbanen met een brakeman.

 

#7: Roller Coaster – Great Yarmouth Pleasure Beach (982,4 m)

Roller Coaster werd in 1932 gebouwd in het Engelse pretpark Great Yarmouth Pleasure Beach. Roller Coaster werd gebouwd en ontworpen door Erich Heidrich en werd voor het eerst getoond in 1929 op de Cononial Exhibition (tentoonstelling). Het parcours is 982,4 meter lang en een ritje duurt 3 minuten en 30 seconden. De houten achtbaan behaalt een snelheid van 72,4 km/u en is 21,3 meter hoog.

 

#6: Big Dipper – Blackpool Pleasure Beach (1005,8 m)

Big Dipper werd in 1923 gebouwd door William Strickler en ontworpen door John Miller. De achtbaan is gebouwd in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach die de thuishaven is van heel wat andere oude en houten achtbanen. In 1936 werd de achtbaan door Charlie Paige en Joe Emberton uitgebreid, Big Dipper heeft nu een lengte van 1005,8 meter en een ritje duurt 2,5 minuten. De houten achtbaan heeft een hoogte van 18,3 meter.

 

#5: Grand National – Blackpool Pleasure Beach (1006,4 m)

Grand National werd gebouwd in 1935 in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan is een racende achtbaan met een Möbius lay-out. Dat wil zeggen dat als je instapt aan het linkse station, je zult uitstappen aan het rechtse station, en omgekeerd. De Grand National werd gebouwd door Charles Paige. De houten achtbaan is 1006,4 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 20 seconden. De Grand National behaalt een snelheid van 64,4 km/u en is 18,9 meter hoog. Op de 20ste mei van 2004 vernielde een brand het station van de achtbaan en nog 2 nabijgelegen attracties. Na 5 maanden van herstellingswerken kon de achtbaan opnieuw openen voor het publiek.

 

#4: Icon – Blackpool Pleasure Beach (1143 m)

Icon wordt geopend in 2018 in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach en werd gebouwd door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan heeft een lengte van 1143 meter en een ritje duurt 2 minuten en 41 seconden. De multi launch coaster wordt 2 maal gelanceerd tot een snelheid van maximaal 80 km/u en is 27 meter hoog. Tijdens de rit gaan de bezoekers 2 keer overkop en zijn er krachten tot 4,3 G.

 

#3: Smiler – Alton Towers (1170 m)

De Smiler werd gebouwd in 2013 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides en koste 18 miljoen pond. Ondanks de opvallend kleine oppervlakte waarop de achtbaan gebouwd is, heeft de Smiler toch een lengte van 1170 meter. Tijdens de rit van 2 minuten en 45 seconden gaan de bezoekers 14 keer overkop! De achtbaan behaalt een snelheid van 85 km/u en is 30 meter hoog.

 

#2: Big One – Blackpool Pleasure Beach (1675,5 m)

Big One werd in 1994 gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics. De achtbaan is gebouwd in het Engelse Blackpool Pleasure Beach en heeft een lengte van 1675,5 meter. Bij opening pakte de Big One het record van snelste achtbaan in Europa die het 7 jaar lang in handen hield. Big One behaald een snelheid van 119,1 km/u en was destijds de 3de snelste achtbaan ter wereld. De achtbaan heeft een hoogte van 64,9 meter en was bij opening de 2de hoogste achtbaan in de wereld en de hoogste van Europa. Een ritje op de achtbaan duurt 3 minuten. Big One staat al 24 jaar lang in de top van langste achtbaan van Europa.

 

#1: Ultimate – Lightwater Valley (2268,3 m)

Ultimate is in 1991 gebouwd in het Engelse pretpark Lightwater Valley. De achtbaan werd ontworpen door Big Country Motioneering en Robert Staveley en werd gebouwd door Tubular Engineering. Met een lengte van 2268,3 meter is de Ultimate al 27 jaar de langste achtbaan van Europa en de 2de langste in de wereld. De achtbaan heeft een eigen specifieke lay-out. Er zijn 2 lifthills van respectievelijk 31,1 en 32,6 meter hoog, maar vervolgens is zo goed als heel het parcours laag tegen de grond. Het eerste deel van de achtbaan gaat bijna uitsluitend rechtdoor, het tweede gedeelte bevat een aantal snelle opeenvolgende bochten. Een ritje op de achtbaan duurt 7 minuten!

 

 

Conclusie:

Opvallend is 9 op de 10 achtbanen in deze top 10 gebouwd zijn in Engeland en 1 in Wales. Dit terwijl het Verenigd Koninkrijk 4 gebieden telt (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland). Geen enkele achtbaan in Schotland en Noord-Ierland behaalde dus de top 10. Daarnaast valt het ook op dat 4 van de 10 achtbanen gebouwd zijn in Blackpool Pleasure Beach en dat er 5 houten achtbanen en 5 stalen achtbanen in de top 10 staan.

 

Toekomst:

De Ultimate, de langste rollercoaster van het Verenigd Koninkrijk, staat al 27 jaar lang op nummer 1 en is sinds 1991 eveneens de langste achtbaan van heel Europa. Ook de nummer 2 in de lijst, de Big One, is al 24 jaar lang de 2de langste achtbaan van het land. In 2018 veranderd de top 10 na 5 jaar nog eens opnieuw. Icon zal met zijn lengte va 1143 meter, meteen de 4de plaats op de lijst innemen. Hiermee valt Colossus uit het Engelse Thorpe Park uit de top 10.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8500 achtbanen wereldwijd.