Top 10 hoogste achtbanen van het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk is een land met enorm veel pretparken en achtbanen. Getuigen hiervan zijn de meer dan 100 pretparken waar in totaal meer dan 200 achtbanen te vinden zijn. Het gaat van zeer kleine kinderpretparkjes en pierparken tot grote pretparken met wel 10 achtbanen of meer. Maar welke pretparken zijn nu de belangrijkste? En waar vind je de hoogste achtbanen terug? Wij zochten het uit en goten de 10 hoogste achtbanen in deze top 10.

 

#10: Infusion – Blackpool Pleasure Beach (33,3 m)

Infusion werd gebouwd in 2007 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan is een Suspended Looping Coaster (SLC) standaart lay-out zoals we die kennen van Vampire en Condor. De Suspended Looping Coaster heeft een hoogte van 33,3 meter en behaald een snelheid van 80 km/u. Tijdens de rit van 689 meter gaan de bezoekers 5 keer overkop.

 

#9: Speed: No Limits – Oakwood Theme Park (35,1 m)

Speed: No Limits werd gebouwd in 2006 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in Oakwood Theme Park gelegen in Wales. De achtbaan heeft een first drop van 35,1 meter hoog met een hellingsgraad van 97° graden. Tijdens de rit van 609,6 meter gaan de bezoekers 2 keer overkop en wordt er een snelheid behaald van 95 km/u. Speed: No Limits is van het type Euro-Fighter en heeft een custom lay-out.

 

#8: Wipeout – Pleasurewood Hills (35,5 m)

Wipeout werd gebouwd in 2007 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Engelse pretpark Pleasurewood Hills. De achtbaan is van het type Boomerang dat we kennen van onder andere Cobra en Speed Of Sound. De rollercoaster is 35,5 meter hoog en behaald tijdens de rit een snelheid van 75,6 km/u. Het parcours van 285 meter wordt zowel voorwaarts en achterwaarts afgelegd, waardoor de bezoekers in totaal 2 keer door de 3 inversies gaan en dus 6 keer overkop gaan. Er worden totale krachten tot 5,2 G bereikt tijdens de rit.

 

#7: Kumali – Flamingo Land (35,9 m)

Kumali werd gebouwd in 2006 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Engelse pretpark Flamingo Land. De achtbaan is een Suspended Looping Coaster (SLC) maar met een andere lay-out dan we gewoon zijn. De Suspended Looping Coaster heeft een hoogte van 35,9 meter en heeft een drop van 34,1 meter. Tijdens de rit van 671,4 meter gaan de bezoekers 4 keer overkop en wordt er een snelheid behaald van 88,3 km/u. De maximale krachten lopen op tot 4,7 G.

 

#6: Shockwave – Drayton Manor (36,6 m)

Shockwave werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides en werd in 1994 geopend in het Engelse pretpark Drayton Manor. Shockwave is niet zomaar een achtbaan want de rollercoaster was 25 jaar lang de enige Stand-Up Coaster in Europa. Dit veranderde in de zomer van 2015 toen het Italiaanse pretpark Cavallino Matto ‘Freestyle’ opende, een Stand-Up Coaster gebouwd door het Japanse bedrijf Togo. Shockwave is 36,6 meter hoog en behaalt een snelheid van 85,3 km/u. Tijdens het parcours van 500 meter gaan de bezoekers 4 keer overkop. Shockwave is de laatste nog werkende Stand-Up Coaster in de wereld die gebouwd werd door Intamin. De achtbaan is tevens de 4de hoogste Stand-Up Coaster in de wereld.

 

#5: Swarm – Thorpe Park (38,7 m)

Swarm werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Engelse pretpark Thorpe Park. De Wing Coaster heeft een hoogte van 38,7 meter en behaald een snelheid van 92 km/u. Op het parcours van 775,1 meter gaan de bezoekers 5 keer overkop. De achtbaan werd gethematiseerd naar een natuurramp.

 

#4: Millennium – Fantasy Island (45,7 m)

Millennium werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Engelse pretpark Fantasy Island. De achtbaan heeft een Custom track en is van het type MK-1200. Millennium is gebouwd boven de andere attracties in het park en het hoogste punt bereikt 45,7 meter. De rollercoaster behaald tijdens de first drop een snelheid van 90 km/u en tijdens de rit gaan de bezoekers 3 keer overkop.

 

#3: Odyssey – Fantasy Island (50,9 m)

Odyssey werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Engelse pretpark Fantasy Island. De achtbaan is een Suspended Looping Coaster (SLC) maar met een custom lay-out en is met voorsprong de hoogste SLC die Vekoma ooit bouwde. De Suspended Looping Coaster heeft een hoogte van 50,9 meter en heeft een drop van 43 meter. Tijdens de rit van 891,2 meter gaan de bezoekers 5 keer overkop. Er zijn maximale krachten tot maar liefst 4,8 G en een ritje op de achtbaan duurt bijna 3 minuten. Odyssey is boven het kartcircuit van het park gelegen en tijdens de rit wordt er een snelheid behaald van 101,4 km/u.

 

#2: Stealth – Thorpe Park (62,5 m)

Stealth werd in 2006 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Engelse pretpark Thorpe Park. Stealth is 62,5 meter hoog en 400 meter lang. De achtbaan wordt in 1,9 seconden van 0 tot 128,7 km/u gelanceerd en verbrak bij opening het Europese snelheidsrecord van Silver Star.

 

#1: Big One – Blackpool Pleasure Beach (64,9 m)

Big One werd in 1994 gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan heeft een hoogte van 64,9 meter en een drop van 62,9 meter wat het bij opening de 2de hoogste achtbaan in de wereld en de hoogste van Europa maakte. Bij opening pakte de achtbaan het record voor snelste achtbaan van Europa die het 7 jaar lang in handen hield. Big One behaald een snelheid van 119,1 km/u en was destijds de 3de snelste achtbaan ter wereld. De achtbaan heeft een lengte van 1675,5 meter, wat het de 2de langste achtbaan van Europa maakt.

 

 

Conclusie:

Opvallend is 9 op de 10 achtbanen in deze top 10 gebouwd zijn in Engeland en 1 in Wales. Dit terwijl het Verenigd Koninkrijk 4 gebieden telt (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland). Geen enkele achtbaan in Schotland en Noord-Ierland behaalde dus de top 10. Daarnaast valt het ook op dat 5 van de 10 achtbanen gebouwd zijn in 2006 of 2007. Maar liefst 5 achtbanen werden gebouwd door het Nederlandse bedrijf Vekoma. 2 achtbanen werden gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. B&M, Gerstlauer en Arrow Dynamics vertegenwoordigen elks 1 achtbaan in de top 10.

 

Toekomst:

Ondanks dat er in 2018 maar liefst 2 grote nieuwe rollercoasters geopende worden kan er toch geen enkele de top 10 binnendringen. Daarmee blijft de top 10 voor het 6de jaar op rij ongewijzigd, ondanks dat er in deze zes jaar al meer dan 50 nieuwe achtbanen geopend werden in het land. Momenteel zijn er nog geen projecten officieel aangekondigd die de top 10 zouden kunnen beïnvloeden, maar er is wel een gerucht dat het Engelse pretpark Thorpe Park mogelijks een Hyper Coaster zou willen bouwen in de toekomst. Wij houden je alvast op de hoogte indien de top 10 zal veranderen!

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8500 achtbanen wereldwijd.