Sfeerverslag: Traumatica – Europa-Park 2/10/2018

Voor het tweede jaar op rij stelt Europa-Park hun Traumatica – Horror Nights voor. Op enkele avonden in september en oktober is het Griekse deel van het park en hun evenementterrein omgetoverd tot een waar gruwelspektakel. Net zoals het Halloween evenement overdag stonden deze Horror Nights al even op onze to-do list. Op 2 oktober konden we dan eindelijk zelf kiezen bij welke clan van Traumatica we ons aansloten.

 

We hadden de dag al doorgebracht in Europa-Park waarbij we reeds enkele voorbereiding konden zien voor deze avond. Hierdoor waren de verwachtingen reeds hooggespannen. Rond 18u45 mochten we reeds een deel van het terrein betreden. Dit doe je niet via de hoofdingang van het park, maar het evenement heeft zijn eigen ingang aan de zijkant.

Iets voor de deuren dan officieel opengaan komen de 5 rivaliserende groepen op hun podium staan om je bij hun clan te lokken. Hier valt al op dat de acteurs zeer goed in hun rol zitten. Iets wat de rest van de avond behouden blijft. Na deze korte openingsshow gaan de poorten open en kunnen de bezoekers twee richtingen uit. Het hoofdplein waar zich 3 spookhuizen bevinden of via een eerste scare zone naar het Griekse themagebied waar de 2 andere spookhuizen zijn.

Wij kozen voor de tweede weg, wat ervoor zorgt dat je onmiddellijk in de sfeer zit. De scare zone “Battle for Traumatica” gooit je onmiddellijk in de actie waarbij je nogmaals kennis maakt met de verschillende groepen. In deze zone zaten heel wat acteurs die niet vies waren van interactie met het publiek. Daarna kwamen we uit bij de ingang van Pegasus en Poseidon. Deze laatste bevat reeds 2 spookhuizen aangezien we één spookhuis reeds tijdens de dag hadden gedaan kozen we ervoor om met Shadows te beginnen. 

Hier maakt men gebruik van de wachtrij van Poseidon waarna je via een zijweg bij de bovenkant van het spookhuis uitkomt. De grouper bleef ook hier volledig in haar rol en begon zelf de mensen met een Shoxter-Pass (soort voorsteekpas) uit te lachen aangezien dit volgens haar weggesmeten geld was op deze avond. Een pluspunt op deze avond was dat we in kleine groepjes in de spookhuizen werden binnengelaten waardoor geen polonaise ontstond en we de meeste scares meekregen.

Voor ons was dit eerste huis het beste van de avond met zeer mooie decoratie, een goede afwisseling tussen animatronics en acteurs en natuurlijk enkele zeer goede scares. Mijn vriendin is meestal niet snel onder de indruk van spookhuizen, maar bij deze moest ze na afloop toch ook toegeven dat deze zeer goed was.

De uitgang van dit huis bevindt zich op het centrale plein dus we beslisten om onmiddellijk het volgende huis te bezoeken. Dit was The Fallen waarbij de buitenkant reeds zeer mooi gethematiseerd is in de vorm van een vervallen kerk. Hier was de wachtrij iets langer, maar schoof toch zeer goed op en na een klein half uurtje kon ons volgende avontuur beginnen. Ook hier weer een goede afwisseling tussen thematisering en goede scares.

Aangezien we nog even tijd hadden voor de ijsshow begon pikten we ook onmiddellijk even Resistance mee. Het derde spookhuis van de avond die voor ons toch de minste van de 5 was. De scares waren hier minder aanwezig en enkel de slotscène bevatte enkele leuke elementen en veel acteurs. In de wachtrij was er nog een kleine show te zien, waarbij een nieuw lid van de Resistance werd opgeleid. Blijkbaar was de wachtrij vorig jaar beter en al een deel van het spookhuis, terwijl dit nu een aparte scare zone is geworden. De aankleding hiervan was vooral post-apocalyptisch te noemen en de acteurs bevonden zich allemaal op één plaats waar een kort toneeltje werd opgevoerd. Op zich leuk gedaan, maar de rest van de scare zone voelde hierdoor wat leeg aan.

Toen werd het tijd om de ijsshow een bezoekje te brengen, maar eerst moesten we hiervoor nog door de volgende scare zone. Op de plattegrond stond hier nog een kermisspookhuis, maar hiervan was niets te zien. Ook de verlichting was minimaal en met 2 acteurs was dit de zwakste zone van het hele evenement. Voor de show zelf hadden we hoge verwachtingen, maar deze werden jammer genoeg niet volledig ingelost. Het schaatsen werd tot een minimum herleid en het verhaal was moeilijk te volgen. De verschillende acts tussendoor waren wel zeer sterk en vooral het gebruik van de robotarm op een vernieuwende manier zorgde voor leuke intermezzo’s.

Er stonden nog 2 huizen en een scare zone op ons te wachten dus we vervolgden onze weg door het Griekse themagebied naar de scare zone Uprising. Een tentenkamp waar enkele uitgestotenen leefden en niet gelukkig waren met ons bezoek. Er was misschien net iets meer uit deze zone te halen, maar was door de aankleding zeker niet de slecht.

Daarna kwamen we aan bij Ghouls, het spookhuis dat tijdens de dag ook te bezoeken is onder de naam Crypta, maar nu met extra acteurs. Na slechts 5 minuten wachten konden we dit sfeervolle huis betreden, waarbij je je echt in een grot waant. Hier werd vooral gebruik gemaakt van jumpscares, maar was daarom niet minder goed.

Voor het we het laatste huis deden maakten we eerst nog tijd om een hapje te eten. Dit is op dit evenement ook zeer goed aangepakt met een saloon waar je zelfs een speciaal bier van The Pack kan drinken. Een echte aanrader trouwens voor de liefhebbers.

Het vijfde en laatste huis die we nog moesten bezoeken was dan ook van The Pack waar we binnenstapten in hun kroeg. Hier moesten we toch even geduld uitoefenen voor we binnen konden, maar ook dit huis stelde niet teleur. Vooral de animatronics kwamen zeer dicht waardoor ze je zelf aanraakten zoals de acteurs. In de laatste scène was er ook nog een leuk element die ons toch nog even de laatste scare bezorgden.

Toen we buitenkwamen was het evenement al op zijn einde aan het lopen, maar de acteurs waren wel nog steeds aanwezig voor de nodige interactie. Voor ons is Traumatica zeker geslaagd en we zullen waarschijnlijk volgend jaar opnieuw een bezoekje brengen. De sfeerzetting en het niveau van de huizen zorgen ervoor dat dit toch een topevenement is die de moeite waard is.