Sfeerverslag Tatzmania & Steinwasen Park 1/10/2018

In de omgeving van Europa-Park zijn er heel wat andere kleine parkjes te vinden die we nog moesten aanvinken. Daarom besloten we om voor ons bezoek aan één van de beste parken van Europa eens binnen te springen bij twee relatief onbekende parkjes.

 

Aangezien het toch een eindje rijden is naar het Zwarte Woud waren we de dag voordien reeds vertrokken van het thuisfront en verbleven we in een charmant hotel in de bergen. Toen onze wekker ’s ochtends afging en we de gordijnen openden konden we al zien dat het een druilerige dag zou worden, maar dit kon de pret zeker niet bederven.

Na een uitgebreid ontbijtbuffet vertrokken we richting het voormalige Schwarzwaldpark Löffingen dat sinds enkele maanden door het leven gaat als Tatzmania. Na een overname hebben de nieuwe eigenaars het park opgeknapt, maar zijn jammer genoeg niet op tijd klaar geraakt. Dit is dan ook nog te zien in het park waar er op verschillende plaatsen nog volop gewerkt wordt..

Iets voor opening om 9u30 komen we op een lege parking aan en leiden de bordjes ons door het bos naar de ingang van het park. Dit ziet er al zeer netjes uit en doet ons het beste hopen voor dit parkje.

Na binnenkomst zien we aan onze linkerkant het paradepaardje van dit park. Een gigantisch verblijf voor de leeuwen en tijgers. Dit is jammer genoeg één van de zaken die niet op tijd af is, maar het park gaf dit wel netjes aan op hun website en aan de kassa. De dieren zijn daarom dus enkel in het binnenverblijf te bezichtigen. ’s Ochtend zitten hier de leeuwen en in de namiddag de tijgers. Het valt ons op dat de verblijven zeer groot zijn en ook de thematisatie is van een hoog niveau. De toekomst voor dit parkje ziet er alvast veelbelovend uit als ze dit kunnen aanhouden.

Iets verder zien we ook al de andere nieuwigheden die de nieuwe eigenaars naar het park hebben gebracht. Enkele attracties, allemaal van SBF-Visa Group, die netjes  in een nieuw gebied geplaatst zijn. Deze laten we nog even links liggen om eerst de rest van dierenpark te bezichtigen. Enkele verblijven zijn nog steeds de originele, maar zijn wel stuk voor stuk groot genoeg. De dieren hebben zeker voldoende ruimte en kunnen in een natuurlijke omgeving rondlopen. Het wildpark was dan ook nog iets groter dan eerst verwacht en bracht ons door een bosrijk gebied langs wolven, bizons, herten en vele andere dieren.

Na dit rondje komen we dus uit bij de nieuwe attracties. Natuurlijk beginnen wij bij de achtbaan, maar eerst moesten we op zoek gaan naar de operator. Deze was blijkbaar iets verder met een bladblazer bezig de paden aan het schoonmaken. Hij was wel zeer vriendelijk en startte de attractie op voor ons zodat we onze credit konden binnenhalen en maakte daarna zelfs nog een korte babbel met ons. Daarna volgde nog de droptoren die men ook als uitzichttoren kan gebruiken en de slingermolen.

Eindigen deden we tenslotte in het overdekte gedeelte waar vooral speeltoestellen voor de allerkleinsten stonden. In een hoek stond ook nog een achtbaan verscholen, maar het bordje “buiten gebruik” zei ons dat we deze credit niet konden afvinken. Na een kleine twee uurtjes verlieten we het park om richting Steinwasen Park te gaan, toevallig van de zelfde eigenaars als Tatzmania.

Eens aangekomen daar kwam de regen met bakken uit de lucht gevallen, maar aangezien een groot gedeelte van het park waaronder de meeste credits binnen is, stapten we volle moed naar de ingang van het park. Deze is niet zo groots aangepakt zoals bij de meeste parken en je komt onmiddellijk uit in een cafetaria die aanvoelt als een schoolrefter. Hierdoor waren we blij dat het volgende gebied iets mooier was aangepakt met bewegende beelden en leuke thematisatie. Daarnaast is er in dit gebied ook nog eens een groot kindergebied te vinden.

In het volgende en laatste stuk binnen (op de bovenverdieping) vinden we dan een eerste nieuwigheid voor dit jaar. Een interactieve 4D-film waarbij je in bewegende stoelen zit en met een geweer bepaalde doelen moet raken. Zeer leuk voor een park van deze grootte. Er is hier ook nog een kleine walkthrough te vinden waarbij je rondloopt in een ijswereld en ook twee credits kan spotten.

We konden dus niet langer wachten en begaven ons naar buiten om de ingang van de achtbanen te vinden. De eerste die we tegenkwamen was een alpine coaster die ondanks de regen gewoon geopend was. De bakjes zelf zijn overkapt waardoor je niet nat wordt en dus gewoon kan geniet van je ritje. De rit naar boven was iets langer dan verwacht en ook de afdaling duurde lang genoeg en had voldoende afwisseling om niet te vervelen. Hier konden we ook al zien dat het wildpark groter was dan verwacht en we een mooie wandeling konden maken.

Maar eerst op naar de volgende achtbanen. De ingang van beide zijn te vinden in de onderkant van het gebouw en de eerste die we doen is een Powered Coaster van Mack Rides. Zoals de meeste achtbanen van dit soort krijg je hier ook twee ritjes aangeboden, waarbij je door verschillende tunnels gaat en langs een grote yeti rijdt. Een zeer toffe rit die ook interactie heeft met de andere baan die we in het gebouw vinden.

Deze tweede baan is een Bobkart van Wiegand die een ruimtethema heeft meegekregen. De start is zeer leuk gedaan met een korte lichtshow waarbij je als het ware gelanceerd wordt naar de ruimte. Ook het gebruik van de rookmachine is een toegevoegde waarde hierbij. Daarna volgt een leuke rit waarbij men ook gebruik maakt van lichteffecten.

Een andere nieuwigheid voor dit jaar is de toevoeging van virtual reality op hun Powered Coaster. Hiervoor moet je wel €2 bijbetalen. De beleving is op zich zeker niet slecht en het verhaal past bij de onderliggende Bobkart en heeft ook een ruimtethema meegekregen. Enkel het beeld was moeilijk scherp te krijgen.

Buiten vinden we ook nog een River Splash van ABC Rides en heel wat speeltoestellen voor de jongsten onder ons. Daarnaast zijn er ook nog twee rodelbanen te vinden, waarvan één overdekt is en met het regenachtige weer dus ook open was. Hiervoor kan je met een zetellift naar boven gaan, waar je de afdaling kan starten.

Tot slot moesten we nog het wildpark trotseren en met de steile wandelpaden vergde dit nog de nodige inspanningen. Tussen de bossen vonden we onder andere damherten, steenbokken, everzwijnen en konijnen, maar natuurlijk ook nog vele andere dieren. Ook hier hadden de dieren net zoals in Tatzmania grote verblijven in een groene oase van rust.

We sloten de dag af met nog enkele ritjes op de achtbanen om daarna richting Europa-Park te vertrekken. Beide parkjes hadden ons aangenaam verrast, maar zijn zeker niet dagvullend. Daarom is het aan te raden deze te combineren met elkaar. En nog een laatste tip: neem wandelschoenen mee, want deze komen zeker van pas.