Sfeerverslag: Schwaben Park & Traumland auf der Bärenhöhle – 12 september 2018

Op woensdag 12 september 2018 trokken maar liefst zes Themeparkfreaks naar het Duitse Schwaben Park en Traumland auf der Bärenhöhle. De opening van de achtbaan Wilde Hilde in Schwaben Park liet nog op zich wachten, maar dat hield ons niet tegen om tijdens onze grote Duitse septembertrip alsnog het park een bezoekje te brengen. “Wir schwaben das!”, zou Angela Merkel zeggen (of zoiets).

 

Ons gezelschap bestond uit Michael, Greet, Nathan, Tim, Bob en mezelf. We waren een stelletje Themeparkfreaks die in september 2018 een week lang een Duitse pretparktrip maakten. Tijdens de woensdag van die week stonden Schwaben Park en Traumland auf der Bärenhöhle op het programma.

 

Schwaben Park en de Wilde Hilde

Bij aankomst op de parking van Schwaben Park kan je niet naast de achtbanen Force One en Wilde Hilde kijken. Deze twee achtbanen staan naast elkaar opgesteld en vormen samen ongetwijfeld het visitekaartje van het park. Force One stond sierlijk haar rondjes te draaien, maar Wilde Hilde stond er nog maar wat verweesd naast. Het werd ons door de woordvoerder van Schwaben Park reeds toegefluisterd dat Wilde Hilde tijdens ons bezoek nog niet geopend zal zijn. Ook voor soft-openingen zou het nog te vroeg zijn geweest. Inmiddels werd zelfs al bekendgemaakt dat de achtbaan pas in 2019 zal openen voor het publiek. Als troostprijs kregen we wel een kijkje achter de schermen van Wilde Hilde, samen met de woordvoerder van het park.

Wilde Hilde is een achtbaan die nog uniek is in haar soort. De achtbaan is 25 meter hoog en bevat gondels die aan de zijkant van de track werden bevestigd. Hoewel de bouw goed verliep, werden er tijdens de eerste testritten problemen met de gondels vastgesteld. Schwaben Park richt zich met Wilde Hilde op families met jonge kinderen. Voor dit doelpubliek zouden de gondels te snel of te sterk afremmen, waardoor er te grote belastingen ontstaan op de lichamen van de passagiers.

Tijdens ons ‘werfbezoek’ maakten we als eerste kennis met de wachtrij die ook nog in aanbouw is. Er zullen televisieschermen geïnstalleerd worden die animatievideo’s met eieren afspelen. Echte eieren zullen tussendoor van het ene naar het andere televisiescherm rollen. Ook in de wachtrij zullen bezoekers kennismaken met de soundtrack van IMAscore die speciaal werd ontwikkeld voor deze attractie.

 

 

Daarna mochten we een kijkje nemen in het station. Daar konden we zien hoe de gondels precies aan de track werden bevestigd. Door middel van een draaiend tandwiel aan de gondel, en tanden die zich op het parcours bevinden, zal de gondel zich kunnen voortbewegen. Een eenvoudige methode die blijkbaar wel nog de nodige problemen met zich meebrengt.

 We kwamen ook te weten dat wanneer er ooit een treintje zou vasthangen op de lift hill, dan mag het park zelf ingrijpen om de passagiers te bevrijden. Hiervoor staat er naast de track een erg grote hoogtewerker, verborgen in een schuur die binnen het thema van Wilde Hilde blijft. Wanneer er een gondel elders blijft vastzitten op het circuit, dan moet de brandweer effectief uitrukken om het probleem op te lossen.

[Not a valid template]

Voor een gesloten achtbaan blijven staan is natuurlijk niet iets wat we lang volhouden. Zeker niet wanneer Force One, de grootste achtbaan van het park, haar rondjes staat te draaien in onze nabijheid. Het werd tijd voor het eerste achtbaanritje van de dag. Force One is een van de grootste achtbanen die ik ken van Zierer. Deze constructeur kennen we van de meeste keverbaantjes, maar met Force One laat ze zien dat ze ook in staat is om grotere achtbanen te bouwen die best nog een pittige rit weggeven.  Er waren ontzettend weinig  andere bezoekers in de buurt toen we deze attractie aan het uitproberen waren.

[Not a valid template]

Enkele rerides en bijhorende groepsfoto kon natuurlijk niet uitblijven. De operator maakte zelfs nog halsbrekende stunts om zo een heerlijke groepsfoto van ons te maken. Good times!

Tijd om de rest van het park te verkennen. We zochten en vonden goud in Goldrausch, we maakten een afdaling op Wellenreiter (een waterglide) en uiteraard maakten we ook een ritje op Raupen Express (de tweede operationele achtbaan van het park). Ook deze Raupen Express komt uit de stallen van Zierer, maar is dan weer één van de kleinste modellen die we kennen.

[Not a valid template]

Het werd tijd om nog eens een nat pak te halen in de lokale log flume Das Sägewerk. Het was tijdens onze welverdiende vakantie namelijk erg warm. Het park heeft zelfs twee log flumes, maar het andere model is enkel voor de allerkleinsten weggelegd. In de buurt van de boomstamattracties konden we ook de Bob Kart terugvinden. Dit is een Powered Bobsled Run die we ook kennen vanuit Toverland met Maximus’ Blitz Bahn. Bij deze Bob Kart zit er wel een erg lang en saai stuk geul in verwerkt, maar ach, zo’n Bobsled Run blijft altijd wel vermakelijk.

[Not a valid template]

Dat karten smaakt uiteraard steeds naar meer. Daarom maakten we ook een ritje op Anno 1950, een oldtimerbaan die nieuw is sinds dit jaar. Deze attractie vervangt de voormalige Go-Kartbaan. In Anno 1950 kunnen bezoekers plaatsnemen in elektrisch aangedreven voertuigen die bijvoorbeeld een Cadillac of een Porsche uit de jaren vijftig moeten voorstellen.

[Not a valid template]

We hadden ondertussen wel echt honger, maar vooraleer we ons een terrasje uitzochten maakten we toch nog een kalmerende rit op de bootjesrondvaart Märchenfahrt. Tijdens deze rondvaart passeren bezoekers langs sprookjes die uitgebeeld worden door levensgrote poppen die maar al te graag lijken te vertoeven onder nog grotere glazen stolpen.

[Not a valid template]

Nadat we allemaal gegeten hadden op een terrasje nabij Burg Schwabenstein (een knappe softball-attractie voor kinderen), besloten we om nog een ommetje te maken langs de nog door ons onverkende wegen van Schwaben Park. Tijdens deze tocht plaatste ik nog eens mijn bips helemaal achteraan in een schommelschip! Ja hoor, wij zijn waaghalzen!

[Not a valid template]

Schwaben Park werd door ons verkend, de nodige souvenirs werden aangekocht en de Wilde Hilde… die bleef nog dicht. Het werd dus tijd voor het tweede pretpark van de dag. Wir schwaben das!

 

Traumland auf der Bärenhöhle

Op zo’n anderhalfuur rijden van Schwaben Park ligt het pittoreske Freizeitpark Traumland. In dit park waanden we ons even in De Efteling, maar dan met minder (en vooral kleinere) attracties. Het park kent een prima sprookjesbos met animatronics die zich veroeren wanneer bezoekers op een knop drukken. We herkenden alvast Sneeuwwitje, Hans & Grietje en een boze wolf die op het punt staat om zeven geitjes soldaat te maken.

[Not a valid template]

Ook Traumland herbergt een achtbaan. Deze stalen attractie is een keverbaan (Marienkäferbahn) die eveneens uit de stallen van (je raadt het nooit) Zierer komt. Het gaat deze keer wel echt over een bijzonder klein model, maar toch zal deze achtbaan een bijzondere plek op mijn achtbaanlijstje kennen. Deze achtbaan zal voorgoed mijn driehonderdste coastercredit zijn. Wat een memorabele mijlpaal!

[Not a valid template]

Het was weer eens lang geleden dat we een log flume uitgeprobeerd hadden (ondertussen al meer dan drie uren geleden). De log flume van dit park heet Wildwasserbahn en is een erg verrassend amusante waterattractie. Zo vaar je op een gegeven moment onder fonteinen door die water over je bootje spuiten, wanneer plots de fonteinen worden uitgezet zodat je het resterende en vallende water over je heen krijgt.

[Not a valid template]

Het reuzenrad was inmiddels al gesloten, want sluitingstijd kwam ondertussen wel heel dichtbij. Dit hield ons alvast niet tegen om de oldtimerattractie Autobahn en het draaiende huis Verrücktes Waldhaus nog even uit te proberen.

[Not a valid template]

Een klein park in een notendop: Knap!