Natuurmuseum Fryslan opent educatieve darkride

Het Natuurmuseum Fryslan in Leeuwarden opende op 22 september een trackless darkride in de kelders van hun gebouwen, genaamd OnderWaterSafari. Deze zal onderdeel zijn van hun vaste tentoonstellingen en vervangt hun vorige presentatie “Friesland onder Water”.

 

Sinds 1993 kon je in het museum de interactieve presentatie bekijken genaamd “De Onderwaterwereld in Friesland”. Toen de provincie in 2014 besliste dat het archief van alle provinciale musea ondergebracht moesten worden in één depot, kwam er plots veel plaats vrij in de kelder van het Natuurmuseum Fryslan. Om deze vrijgekomen ruimte in te vullen kwam men al snel op het idee voor een totaal vernieuwde onderwaterwereld met een ride.

Dit grote project werd vooral ondersteund door oud-directeuren Gerk Koopmans als projectleider en Harry Wijnandts als projectadviseur. De OnderWaterSafari moet vooral gezien worden als een klassiek diorama gecombineerd met hedendaagse technieken, wat vrij uniek is in de museumwereld. In plaats dat bezoekers in willekeurige volgorde aan de dieren voorbijlopen rijden ze nu in een karretje langs onder andere de Big Five van de onderwaterwerld van Nederland. Het transportsysteem werd geleverd door ETF Ride Systems uit Nederland.

Gedurende de 2 jaar dat ze hieraan gewerkt hebben zijn ze tegen verschillende problemen gelopen. “We hebben onderschat hoe enorm complex zo’n project is. Ons eerste idee was dat bezoekers met mover en al door het ijs zouden zakken, maar dit plan hebben we vanwege veiligheidseisen moeten laten varen”. Daarnaast liep het project nog een extra 2 maanden vertraging op door vervuilde grond in de kelder.

Het museum is dagelijks open tussen 10.00 en 17.00 uur (in 2019 op maandag gesloten) en een ritje duurt ongeveer 15 minuten. Gezien de beperkte capaciteit is het aangeraden op voorhand een timeslot te boeken online. De OnderWaterSafari is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

 

Bron: Natuurmuseum Fryslan