European Star Awards 2018 uitgereikt in Amsterdam

Voor het 7e jaar op rij heeft het vakblad Kirmes & Park Revue de European Star Awards uitgereikt. Dat gebeurde dit jaar in Amsterdam waar de European Attraction Show (EAS) aan de gang is. Hiervoor werd een internationale jury van 40 experts samengesteld die samen een top 10 maakten in verschillende categorieën.

 

We konden jullie eerder al melden dat Toverland in de prijzen was gevallen in verschillende categorieën, maar er waren natuurlijk nog heel wat andere winnaars. Een kleine kanttekening die bij deze editie moest gemaakt worden is dat vele nieuwigheden nog niet klaar waren op het moment van de stemming.

 

Beste themapark/pretpark

Deze categorie werd opgesplitst in grote parken, lokale parken en familieparken.

Bij de grote parken is voor het 7e jaar op rij Europa-Park verkozen tot het beste park van Europa. Volgens de jury is dit vooral te danken aan de mooie mix tussen attracties voor jong en oud, de vele shows en de 5 on-site hotels die ervoor zorgen dat dit een meerdaags resort is voor de ganse familie. Plaats 2 en 3 zijn respectievelijk voor PortAventura Park in Spanje en Liseberg in Zweden. De top 5 wordt dan verder aangevuld met Efteling op de 4e plaats en Phantasialand op de 5e plaats.

Bij de lokale parken is Toverland de grote winnaar, wat ze vooral te danken hebben aan hun twee nieuwe themagebieden. Daarnaast vinden we het Duitse Tripsdrill op plaats 2 en het Deense Farup Sommerland op plaats 3. Ook de Plopsa-groep is terug te vinden in deze lijst in de vorm van het Duitse Holiday Park op plaats 7.

Als beste familiepark staat Disneyland Parijs op nummer 1, gevolgd door Efteling en Parc Astérix. Ook hier is de Plopsa-groep vertegenwoordigd door Plopsaland de Panne op de 5e plaats.

 

Beste attracties

De prijs voor beste nieuwe achtbaan ging dit jaar naar Hyperion in het Poolse Energylandia. De opeenvolging van verschillende leuke en intense elementen zorgde ervoor dat deze achtbaan de absolute winnaar werd. Nederland bracht dit jaar ook enkele mooie achtbanen naar voor met Fénix in Toverland op de 2e plaats en Tweestryd in Wildlands Emmen op de 9e plaats.

De prijzen voor beste coaster worden opgedeeld in stalen en houten achtbanen. Hierbij wint Shambala in PortAventure de prijs in categorie staal en Balder in Liseberg de prijs in categorie hout. Ook Heidi The Ride in Plopsaland de Panne krijgt een mooie 5e plaats in de categorie beste houten achtbaan.

Verder valt ons eigen Belgenlandje nog in de prijzen met Sledge Hammer in Bobbejaanland. Deze krijgt een 3e plaats in de categorie beste thrillride. Efteling heeft dan weer de beste darkride in huis met Symbolica en Phantasialand de beste waterattractie met Chiapas.

 

Bron: Kirmes & Park Revue