Top 10 best bezochten pretparken in Europa

In onze wekelijkse top 10 bekijken we deze keer wat de 10 best bezochte pretparken in Europa zijn van het afgelopen jaar (2017). Na een minder goed jaar in 2016 stegen voor de meeste parken de cijfers weer in 2017. We geven je het overzicht hieronder.

 

#10: Legoland Windsor (2,20 M)

Legoland Windsor is gelegen in Engeland en is het best bezochte Legoland Park van de 3 Europese Legoland parken. Vorige jaar mocht het park 2.200.000 bezoekers ontvangen wat een lichte stijging is van 1,8% ten opzichte van het jaar voordien. Het absolute recordjaar van 2015 met 2.250.000 bezoekers wordt daarmee net niet gehaald.

Drie van de belangrijkste attracties in Legoland Windsor zijn: De familie achtbaan “Dragon”, de Log Flume (de boomstammetjes) “Pirate Falls Treasure Quest” en de Rapid River (ook wel de ronde bootjes genoemd) “Viking River Splash”.

 

#9: Puy Du Fou (2,26 M)

Puy Du Fou is een themapark in Frankrijk dat ieder jaar meer en meer bezoekers over de vloer krijgt. Dit themapark draait volledig rond grote spectaculaire shows over allerlei gebeurtenissen in de geschiedenis zoals de verschillende veldslagen en veroveringen. Het themapark heeft geen traditionele attracties zoals achtbanen of thrill rides.

In 2016 was Puy Du Fou nog de grootste stijger in de top 10, ook in 2017 mag het park stijgende cijfers noteren al is de stijging deze keer iets bescheidener met 1,8%. In 2010 ontving het park nog 1.470.000 bezoekers, 7 jaar later zijn dat er 2.260.000 bezoekers.

Drie belangrijkste shows in Puy Du Fou zijn: De Vikingshow “Les Vikings”, de roofvogelshow met meer dan 200 vogels “Le Bal Des Oiseaux Fantômes” en het grootste openluchtspektakel ter wereld “Cinéscénie” dat zich afspeelt op een oppervlakte van 23 hectare en waar 2.400 acteurs, 130 paardrijders, 80 technici en 500 werknemers aan meedoen om de volledige show in het midden van de nacht op te voeren.

 

#8: Gardaland (2,60 M)

Gardaland is gelegen in Italië en is het best bezochte pretpark van Italië. Vorig jaar mocht het park 2.600.000 bezoekers ontvangen, 9,7% minder dan het jaar voordien. Hiermee is het park de grootste daler uit de top 20 en behaalt Gardaland haar slechtste resultaat in meer dan 10 jaar. De reden voor de grote daling is niet helemaal duidelijk, al bleef de unieke achtbaan Sequoia Adventure wel een groot deel van het seizoen gesloten.

De belangrijkste achtbanen van het park zijn: De Wing Coaster “Raptor”, de Dive Coaster “Oblivion The Black Hole” en de hangende achtbaan “Blue Tornado”.

 

#7: Liseberg (3,06 M)

Liseberg is gelegen in Zweden en mocht vorig jaar 3.061.000 bezoekers ontvangen. Dit is een lichte daling van 0,3% ten opzichte van het jaar er voor. Liseberg is het best bezochte pretpark van Zweden.

Liseberg heeft als belangrijkste attracties: De vrijeval toren “AtmosFear”, de multi launch coaster “Helix” en de terreincoaster “Lisebergbanan”. Dit jaar opende er de Dive Coaster “Valkyria”.

 

#6: PortAventura Park (3,65 M)

PortAventura Park is gelegen in Barcelona en is het best bezochte pretpark van Spanje. Vorig jaar mocht het park 3.650.000 bezoekers ontvangen wat een stijging betekende van 1,4% ten opzichte van het jaar er voor, hiermee zet het park de stijgende lijn van 2015 en 2014 verder.

Wat je zeker niet mag missen in PortAventura Park zijn: De looping achtbaan “Dragon Khan”, de megacoaster “Shambhala” en de vrijevaltoren “Hurakan Condor”.

 

#5: Tivoli Gardens (4,64 M)

Tivoli Gardens is het best bezochte pretpark van Denemarken en mocht vorig jaar 4.640.000 bezoekers ontvangen, dit is evenveel dan het jaar voordien. Tussen 2010 en 2015 stegen de bezoekers aantallen erg goed van 3.696.000 bezoekers in 2010 naar 4.733.000 bezoekers in 2015.

De topattracties van Tivoli Gardens zijn: De oudste nog werkende achtbaan van Europa “Rutschebanen”, de 80 meter hoge Star Flyer “Himmelskibet” en de thrill ride “Vertigo”.

 

#4: De Efteling (5,18 M)

De Efteling mocht vorig jaar 5.180.000 bezoekers ontvangen en is daarmee het best bezochte pretpark van de Benelux. Het park doet daarmee maar liefst 8,7% beter dan vorig jaar en doorbreekt zo voor het eerst de magische grens van de 5 miljoen bezoekers.

Wat je zeker niet mag missen in de Efteling is: Het Sprookjesbos, de Dive Coaster “Baron 1898” en de houten achtbaan “Joris en de Draak”.

 

#3: Walt Disney Studios Park (5,20 M)

Walt Disney Studios Park is gelegen in het Disneyland Paris Resort in Franrijk. Vorig jaar mocht het park 5.200.000 bezoekers ontvangen en scoorde daarmee haar beste resultaat ooit. Het resultaat betekende een stijging van 4,6% ten opzichte van 2016.

De belangrijkste attracties van Walt Disney Studios Park zijn: De darkride “Ratatouille”, de vrijeval toren “Tower of Terror” en de gelanceerde achtbaan “Rock ‘n’ Roller Coaster”.

Onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Disneyland Paris Resort, zowel Disneyland Park en Walt Disney Studios Park.

 

#2: Europa-Park (5,70 M)

Europa-Park mocht vorig jaar 5.700.000 bezoekers ontvangen. Hiermee stegen de bezoekersaantallen van het park met 1,8% ten opzichte van het jaar voordien. Europa-Park is het best bezochte pretpark van Duitsland en het 21ste best bezochte pretpark van de wereld.

De achtbanen die je zeker niet mag missen in Europa-Park zijn: de gelanceerde achtbaan “Blue Fire”, de megacoaster “Silver Star” en de houten achtbaan “Wodan Timbur Coaster”.

 

#1: Disneyland Park (9,66 M)

Disneyland Park is het best bezochte pretpark van Europa en maakte voor het eerst sinds 2012 weer een opmars met de bezoekersaantallen. Het pretpark springt zo van een 13de naar een 12de positie op de wereldranglijst. Het park verloor 2016 door de vele renovatiewerken en aanslagen in 1 klap 14,2% van haar bezoekers. In 2017 kwam het park er weer helemaal boven op want wist de bezoekersaantallen gingen van 8.400.000 in 2016 naar 9.660.000 bezoekers in 2017, een stijging van maar liefst 15,0%.

Toch staan de bezoekerscijfers nog in schril contrast met het recordjaar 2009 toen het park nog 12.740.000 bezoekers over de vloer kreeg. Disneyland Park is gelegen in het Disneyland Paris Resort net zoals Walt Disney Studios Park dat we al tegen kwamen op de 3de plaats.

De belangrijkste attracties van Disneyland Park zijn: De darkride “Pirates of the Caribbean”, de gelanceerde achtbaan “Hyper Space Mountain” en familie achtbaan “Big Thunder Mountain”.

Onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Disneyland Paris Resort, zowel Disneyland Park en Walt Disney Studios Park.

 

 

Snelst groeiende parken:

De beste stijger in de top 20 is Disneyland Park in het Disneyland Paris Resort, die een stijging van 15,0% mocht noteren. Het park stijgt een plaats op de wereldranglijst en is met 9.660.000 weer een stap dichter bij de kaap van de 10 miljoen bezoekers.

De tweede grootste stijger in de top 20 is Grona Lund die met 1.690.000 bezoekers er 11,9% meer mocht ontvangen dan het jaar voordien. De nieuwe vrijevaltoren Ikaros, de nieuwigheid voor 2017, viel bij het grote publiek duidelijk goed in de smaak.

De derde beste stijger van de top 20 is de Efteling, die voor het eerst de kaap van de 5 miljoen bezoekers weet te halen. Het park steeg met 8,7% tot 5.200.000 bezoekers, wat ze mogen danken aan de opening van de nieuwe darkride Symbolica.

 

Kaap van 2 miljoen bezoekers:

In 2017 behaalde 2 parken voor het eerst de kaap van de 2 miljoen bezoekers. Het Franse pretpark Futuroscope opende eind 2016 als eerst pretpark in Europa een Flying Theater met de naam “L’Extraordinaire Voyage”. Ondertussen staan er al 4 in Europa maar de bezoekers wisten deze nieuwigheid duidelijk te smaken, want het park kreeg 5,3% meer bezoekers over de vloer en behaalde zo dus voor het eerst in haar geschiedenis de kaap van de 2 miljoen bezoekers.

Maar wie nog beter deed was het Franse pretpark Parc Astérix, die eveneens in 2017 kon uitpakken met een grote nieuwe attractie. De gigantische familie achtbaan Pégase Express zorgde voor maar liefst 8,1% meer bezoekers in het openingsjaar en brengt zo het park dus voor het eerst op de 2 miljoen bezoekers. Hiermee gaat Parc Astérix van een 16de naar een gedeelde 12de positie in de Europese ranglijst.

 

Licht herstel voor Alton Towers:

Alton Towers in Engeland herstelt dan weer zeer licht van de zware klappen die het kreeg in 2015. Toen verloor het park in 1 klap maar liefst 25% van haar bezoekers door een tragisch ongeval dat gebeurde op de achtbaan The Smiler. In 2016 kreeg Alton Towers 1.980.000 bezoekers over de vloer, dit is een stijging van 2,9% ten opzichte van 2015. Ook in 2017 was er een lichte stijging van 1,0% met 2.000.000 bezoekers, maar dit is nog zeer ver verwijderd van de 2.575.000 bezoekers die het park in 2014 mocht ontvangen.

 

Algemene trend:

De 20 best bezochten pretparken van Europa mochten samen zo’n 62.596.000 bezoekers ontvangen. Dit is een stijging 3,4% ten opzichte van het jaar er voor waar de parken toen samen 60.513.000 bezoekers over de vloer kregen. Hiermee kunnen we zeggen dat er een algemene stijgende trend is bij de populairste pretparken van Europa.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 door Jonathan Sansens aan de hand van het Global Attractions Attendance Report dat gepubliceerd werd op 18 mei 2018 door de Themed Entertainment Association (TEA). Dit rapport werd gebaseerd op de Theme Index van 2017 dat opgesteld werd uit het onderzoekswerk van de economische afdeling van AECOM.