Bellewaerde verliest leeuw Figaro

Bellewaerde betreurt het verlies van leeuw Figaro, de enige mannelijke leeuw in het park. Gisteren hebben de dierenverzorgers afscheid moeten nemen van het dier. Figaro werd 14.5 jaar oud.

 

Figaro is een leeuw en werd geboren op 5 april 2004 in Olmense Zoo in België. Hij kwam in 2007 aan in Bellewaerde. Als enige mannelijke leeuw in Bellewaerde was Figaro makkelijk te herkennen aan zijn grote manen. Er verblijven momenteel nog 3 leeuwinnen in het park.

 

Complexe breuk

Afgelopen zomer heeft leeuw Figaro zijn achterpoot bezeerd. Tijdens een radiografie werd een complexe breuk vastgesteld. In samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent, werd beslist om Figaro te opereren. De operatie is toen goed verlopen en Figaro verbleef 8 weken in zijn binnenverblijf.

Het vurig temperament van leeuw Figaro stond echter in de weg om de breuk de tijd te geven om te genezen. Dit heeft geleid tot een infectie van de operatiewonde, met verminderde eetlust en algemene lusteloosheid tot gevolg. Specialisten van de Universiteit Gent zijn daarop ter plaatse gekomen voor bijkomend onderzoek, dat helaas geen uitsluitsel gaf over de reden waarom Figaro steeds verder verzwakte. Uiteindelijk at Figaro niet meer, waardoor de verzorgers hem geen medicatie meer konden toedienen.

 

Emotioneel afscheid

Ondanks de ruime ervaring die het park heeft met roofdieren, zoals leeuwen, tijgers en Amoerluipaarden, is het team er niet in geslaagd om Figaro er terug bovenop te krijgen. Hierna volgde de pijnlijke maar enige juiste beslissing om de leeuw zacht te laten inslapen. Een heel emotioneel moment voor de aanwezige verzorgers en dierenarts, die het dier de voorbije weken met de beste zorgen hadden omringd.

“Uiteindelijk was Figaro teveel verzwakt, waardoor we hebben beslist hem uit zijn lijden te verlossen. Hem laten inslapen was de enige optie die overbleef,” aldus Melissa Nollet, dierenarts in Bellewaerde.

Leeuw Figaro was een zeer geliefd dier en een icoon voor het park. Bij de verzorgers en medewerkers van Bellewaerde is het overlijden van Figaro zeer hard aangekomen.

Het dier zal worden overgebracht naar de faculteit Diergeneeskunde van de universiteit Gent voor verder wetenschappelijk onderzoek.