Uitgetest: Time Traveler – Silver Dollar City

Maandenlang was het uitkijken naar wat er gaande was in Silver Dollar City. Foto’s en video’s van een grote bouwwerf werden de wereld ingestuurd en allerhande geruchten staken de kop op. Het was wachten tot de officiële aankondiging op 16 augustus 2017 voordat we wisten wat ons te wachten zou staan wanneer we het park een jaar later zouden bezoeken. En wat ons te wachten stond was een wereld primeur, een achtbaan die records zou breken op verschillende vlakken!

 

Silver Dollar City is gelegen in Branson, in de Amerikaanse staat Missouri. Maanden hadden we zitten uitkijken naar ons bezoek aan dit prachtige park op maandag 18 juni 2018. In 2013 had het park zich al op de wereldkaart gezet met Outlaw Run, een houten achtbaan die maar liefst 3 keer overkop gaat en die door menig fans als beste houten achtbaan ter wereld wordt bestempeld.

 

Records:

Op 14 maart 2018 opende er een nieuwe achtbaan van wereld formaat in dit park. Time Traveler is een wereld record brekende achtbaan op vele vlakken. De achtbaan is niet alleen de eerste Spinning Coaster in de wereld die twee lanceringen heeft, het is ook de eerste Spinning Coaster die meerdere keren overkop gaat. Time Traveler werd gebouwd en ontworpen door de Duitse fabrikant Mack Rides en is de eerste X-treme Spinning Coaster in de wereld.

Time Traveler is met zijn hoogte van 30,5 meter de hoogste Spinning Coaster met een volledig circuit en met zijn snelheid van 81 km/u is het eveneens de snelste Spinning Coaster met een volledig circuit. Beide wereldrecords pakte Time Traveler af van Euro Mir in Europa-Park dat de records al 20 jaar lang in hadden had. Tevens heeft de achtbaan 3 inversies en dat is het meeste van alle Spinning Coasters in de wereld.

 

Ritverloop:

Een ritje op Time Traveler start in het 30,5 meter hoge stationsgebouw. Zonder eerst een lifthill op te gaan rijd de trein meteen richting de first drop. Deze first drop van 90° is 27,4 meter diep en brengt de trein op een topsnelheid van 81 km/u. Hierna volgen een aantal elementen en bochten waarna de trein tot stilstand wordt gebracht. Hierna volgt een eerste lancering die je van 0 km/u naar 75,6 km/u brengt in 3 seconden.

Daarna volgen drie inversies met eerst een Dive Loop, vervolgens een 29 meter hoge looping en daarna volgt nog een Zero-G Roll. Tot slot is er nog een tweede lancering die je van 48,3 km/u tot een snelheid van 72,4 km/u brengt in 3,5 seconden. De lancering brengt je weer naar de top van de berg waar de 920,5 meter lange achtbaanrit na 1 minuut en 57 seconden eindigt in het stationsgebouw. Dit alles was een investering van 26 miljoen dollar voor Silver Dollar City.

 

Uitgetest:

De eerste track werd al lang gebouwd voordat de eerste officiële aankondiging van Time Traveler bekend werd gemaakt. Het was al snel duidelijk dat de achtbaanrit zou starten met een spectaculaire first drop die meteen bij het uitrijden van het stationsgebouw geplaatst werd. Ik voelde meteen aan dit een nieuwe wereld topper kon worden en keek uit naar dit nieuwe project dat ik dan ook op de voet volgde.

Ik moet zeggen dat ik teleurgesteld was toen duidelijk werd dat er een rem ging komen op de first drop, weg air time dacht ik, weg grote fun. Daarnaast zou de trein bij de eerste lancering tot stilstand worden gebracht en zijn de launches vrij zwak te noemen. Zeker met Star Trek uit Movie Park Germany in mijn achterhoofd houdend, die maar een zeer matige lancering heeft, moet ik zeggen dat mijn verwachtingen serieus gekelderd waren. Bovendien wordt ook het spinnen van de achtbaan gecontroleerd zodat de bakjes nooit echt super hard zullen draaien.

Mack Rides heeft dan al wel een aantal toppertjes gemaakt met bijvoorbeeld Alpina Blitz in Nigoland, maar de bouwer staat er ook al wel eens om bekend om spectaculaire achtbanen soms te familiaal te willen maken waardoor een deel van de kracht verloren gaat. En dat Time Traveler bij deze laatste categorie zou horen, vreesde ik voor. Een achtbaan waar ik tijdens mijn reis wel benieuwd naar was, maar die ik vooraf niet echt hoog had ingeschat dus.

 

Maar goed, op 18 juni 2018 was het moment gekomen om hem echt uit te testen!

Het station van Time Traveler is heerlijk gethematiseerd en boven de trein in het station hangen er grote tandwielen die de tijd bepalen. Mijn eerste ritje stapte ik backseat in, helemaal op de laatste rij, dit is rij 8. Mack Rides heeft nadat de achtbaan klaar was, iets geniaals gedaan. Het bedrijf kwam plots op het lumineus idee om magneten net voor de first drop te plaatsen. Hierdoor worden de treinen bij het uitrijden van het station, net voor ze de first drop nemen, een kwartslag gedraaid.

Wat vervolgens gebeurt is waanzin. De trein rijdt het station uit los in de verticale first drop van 90 graden. Wanneer je backseat zit wordt je uit je stoeltje gekatapulteerd dat het niet meer normaal is. Vervolgens wordt je naar beneden getrokken tegen een waanzinnige snelheid in een vrijeval van 27,4 meter diep. Maar alsof dit allemaal nog niet genoeg is leg je deze drop zijdelings af omdat de bakjes een kwartslag gedraaid zijn door de magneet net voor de first drop. Wat je op dat moment voelt is gewoon pure adrenaline van het allerhoogste niveau.

Ik heb al heel veel achtbanen gedaan in mijn leven, 731 om precies te zijn, maar geen enkele achtbaan drop komt nog maar in de buurt wat ik hier ervaren heb. Dit was gewoon fantastisch, hier bestaan gewoon geen woorden voor en als je wilt weten hoe krankzinnig deze drop wel niet is, moet je echt naar het park afzakken, want er zijn gewoon geen gelijkaardige achtbaandrops in de wereld. Zelf bij het derde en het vierde ritje bleef ik even verrast door de kracht van deze first drop aan een snelheid van 81 km/u, nee dit went gewoon niet! Heerlijk!

Bij het achtbaangedeelte die hierna volgt ben je nog zo onder de indruk van de first drop dat je amper weet waar je bent. De remmen waar je vervolgens in beland verminderen het plezier niet, ze geven je even de kans om tot adem te komen en om te beseffen wat er net gebeurt is. De lancering die volgt neemt je mee van 0 km/u naar 75,6 km/u in 3 seconden. Dit is zeker niet de strafste lancering die er is, verre van zelfs, maar toen we in de achtbaan zaten snapte we ook meteen waarom dit niet de strafste lancering op aarde is. De stoeltjes worden voor de lancering niet rechtgezet en wanneer je stoeltje in zijdelinkse positie staat is de lancering al wel best krachtig genoeg!

Na de eerste lancering volgen drie inversies die de achtbaan in de geschiedenisboeken brengt als eerste Spinning Coaster die 3 maal over kop gaat. De eerste inversie is een Dive Loop, deze wordt gevolgd door een 29 meter hoge looping en daarna volgt nog een Zero-G Roll waarbij je gewichtloosheid ervaart. Tijdens dit gedeelte draai je zo vaak heen en weer dat het nog moeilijk is om boven, onder, links, rechts, voor en achter van elkaar te onderscheiden. De achtbaanrit eindigt met een lancering die je meeneemt van 48,3 km/u naar een snelheid van 72,4 km/u in 3,5 seconden. De lancering dient vooral om je terug de berg op te krijgen waar de achtbaanrit begonnen is en het avontuur eindigt dan ook niet veel later in het station.

 

Beoordeling:

Zoals je kon lezen had ik net zoals jullie en de rest van de groep, serieuze vraagtekens bij deze achtbaan. Zou deze wel pittig genoeg zijn, zou deze wel een goeie rit weggeven? Het antwoord is resoluut ja!

Het stilzetten van de achtbaantrein had misschien niet gehoeven, maar het geeft je wel even de kans om op adem te komen en tot je door te laten dringen wat er net gebeurt is. Het maakt de ritduur net wat langer en ik stoorde mij er alvast niet aan. De lanceringen zijn inderdaad niet krachtig, maar uit de zijdelinkse positie zouden de G-krachten anders te groot worden en net door die positie voelen de lanceringen net stevig genoeg aan.

Tijdens de vele bochten en inversies van het parcours wordt je naar alle kanten geslingerd en het is toch echt wel knap hoe Mack Rides deze baan lay-out heeft kunnen maken. Ze is goed, lang en afwisselend en desoriënterend. Achteraf gezien maar goed dat het spinnen van de treinen gecontroleerd wordt want anders zou Mack Rides het grootste kotsmachine ter wereld hebben gemaakt. En nu niet met het argument afkomen dat je er wel tegen zou kunnen want dat je een stevige maag hebt. Dit kan goed zijn natuurlijk, maar door de draaiende karretjes is het voldoende dat er iemand anders het niet meer aan kan en het feest is begonnen! Dus nee, hier is slim over nagedacht van Silver Dollar City die het prototype van deze achtbaan uittesten met ongecontroleerde spinnende karretjes op Blue Fire in Europa Park en concludeerde dat dit te heftig was.

Maar wat de baan echt fantastisch maakt en hem meer dan een 10/10 oplevert is die prachtige first drop. Ik kan er maar niet bij hoe geweldig dit was. Tegen een snelheid van 81 km/u loodrecht 27,4 meter naar beneden, de diepte in storten terwijl je in zijdelinkse positie hangt… Dit is een onbeschrijfelijk gevoel dat je gewoon nergens anders in de wereld kunt vinden en dat gewoonweg fantastisch is.

Time Traveler, je bent een fantastische achtbaan en ik ben er heel zeker van dat dit een begin is voor een nieuw tijdperk van de Spinning Coasters. Ik ben er van overtuigd dat er snel meerdere van deze banen gebouwd zullen worden in heel de wereld. Het liefst eentje dichter bij huis!

 

 

Artikel: Jonathan Sansens