Tsjechië verliest icoon: Lunapark Praag definitief gesloten

Het grootste pretpark van Tsjechië, Lunapark Praha, heeft dit voorjaar na het grote evenement ‘Matějská pouť de deuren definitief gesloten. Door de sluiting verdwijnen zowel het iconische 35 jaar oude reuzenrad als de grootste rollercoaster van het land. Een Facebookgroep voor het behoud van beide attracties kon de sluiting niet tegenhouden.

 

Treurig nieuws voor de Tsjechische pretparkfanaten. Het land telde maar twee benoemingswaardige pretparken, en daarvan werd nu het grootste pretpark gesloten. Daarmee is meteen ook de enige achtbaan van formaat uit het land verdwenen. Ook het 35 jaar oude iconische reuzenrad, die de locatie zo typeerde, werd afgebroken. De attractie heeft ondertussen een nieuw leven gekregen in Polen.

Lunapark Praha ontstond in 1914 in de Tsjechische hoofdstad Praag. Bezoekers betaalden geen toegangsprijs voor het park, maar er kon per attractie betaald worden. De attracties waren bovendien nog eens telkens in handen van verschillende eigenaars. Een soort van permanente kermis die er dus het hele jaar bleef staan. Het hoogtepunt van Lunapark Praha was ieder voorjaar tijdens de Matějská pouť,waarbij tientallen attracties uit verschillende Europese landen naar het park afzakten, om daar samen een grote kermis te vormen.

De exploitanten van Lunapark Praha hadden dan ook gemengde gevoelens tijdens de afgelopen editie van het grootschalige evenement, want na het bijna twee maanden durende hoogtepunt zou heel het pretpark verdwijnen. De exploitanten konden dus nog éénmaal schitteren vooraleer het definitief voorbij was.

Na de Matějská pouť moest de locatie worden vrijgemaakt, want het grote plein wordt de komende jaren compleet vernieuwd en gerenoveerd. Zo komen er onder andere vijf grote zones in het thema van cultuur, winkels, ontspanning, sport en entertainment.

 

Achtbanen:

Voor Tsjechische achtbaanfanaten is de sluiting een grote klap. Horská Dráha was namelijk de 5de oudste stalen achtbaan van Europa die nog in werking was. De achtbaan werd gebouwd in 1973 door de voormalige Italiaanse fabrikant S.D.C., de rollercoaster had de Zyklon / Galaxi lay-out.

 

Het park had ook nog een tweede achtbaan. Deze had de vorm van een ovaal en ging door het leven als Jurassic Park. Deze achtbaan kwam in 2004 naar het park. De bouwer is nooit bekend geweest.

Dit voorjaar stonden er tijdens de Matějská pouť nog drie andere achtbanen in het park. Twee Tsjechische exemplaren met onder andere de Amazing Drive van Spilka en de Jungle van Dykovský, maar ook de Nederlandse exploitant de Voer was afgezakt met zijn Super Mouse.

 

De Matějská pouť zal de komende jaren nog wel blijven plaatsvinden, maar dit zal dus zonder de vaste waarden zijn. De grote achtbaan en het reuzenrad zullen blijven voortbestaan in de vorm van herinneringen.

De Themeparkfreaks bezochten in 2016 nog het Lunapark. Onze foto’s van het park kan je hier bekijken.

 

Bronnen: rcdb, cityspy