Top 10 hoogste spinning coasters ter wereld

Ben jij iemand waarvoor het nooit hard genoeg gaat? Ben jij iemand die nooit misselijk wordt? Dan is deze top 10 iets voor jou. Wij zochten uit welke de hoogste achtbanen zijn met draaiende karretjes en brachten ze samen in deze top 10.

 

In deze top 10 staan alle achtbanen met karretjes die rond hun verticale as draaien, zowel de bakjes die vrij ronddraaien als de achtbanen met bakjes die elektrisch worden aangedreven. Er zijn geen zogenaamde 4D-coaster opgenomen in deze lijst want deze draaien rond de horizontale as en hebben een totaal andere beleving.

 

#10: Twist – Le Pal (22 m)

Twist in het Franse pretpark Le Pal werd gebouwd in 2011 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De spinning coaster is 22 meter hoog en behaalt een snelheid van 70 km/u. De achtbaan is 470 meter lang en is de 4de hoogste spinning coaster in de wereld met een volledig rond circuit.

 

#9: Tarántula – Parque de Atracciones de Madrid (25,5 m)

Tarántula in het Spaanse pretpark Parque de Atracciones de Madrid werd gebouwd in 2005 door de Duitse fabrikant Maurer Rides. De achtbaan is 25,5 meter hoog en heeft een first drop van 51 graden. De spinning coaster behaalt een snelheid van 68 km/u en is 630 meter lang. Het is de 3de hoogste spinning coaster met een volledig rond parcours.

 

#8: Euro-Mir – Europa-Park (28 m)

Euro-Mir in het Duitse pretpark Europa-Park werd gebouwd in 1997 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides. De achtbaan heeft een hoogte van 28 meter en was daarmee 20 jaar lang de hoogste spinning coaster ter wereld met een volledig rond circuit. Euro-Mir behaalt een snelheid van 80 km/u en heeft een lengte van 980 meter. De bezoekers gaan in maar liefst 9 treinen via een spiraallift tot de top van de achtbaan. Hierna volgt een panoramisch achtbaangedeelte waar de track rond verschillende hoge gebouwen loopt.

 

#7-5: Half Pipe – Särkänniemi – Elitch Gardens – Chimelong Paradise (30 m)

Half Pipe in Elitch Gardens, Half Pipe in Chimelong Paradise en Half Pipe in Särkänniemi Amusement Park zijn allemaal kopieën van elkaar en zijn dus even hoog. Ze delen daarom samen een 5de plaats. We gaan ze dan alle drie ook maar één keer bespreken.

De Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides bouwde de Half Pipe Coaster van het 30m model voorlopig 3 keer. De eerste keer was in 2003 in het Finse pretpark Särkänniemi Amusement Park. De tweede keer was in 2004 in het Amerikaanse pretpark Elitch Gardens. De derde keer was in 2006 in het Chinese pretpark Chimelong Paradise.

De spinning coaster behaalt door middel van een LSM lancering een snelheid van 70 km/u. Half Pipe is een shuttle coaster met een tracklengte van 70 meter dat verschillende malen voorwaarts en achterwaarts wordt afgelegd. In totaal is de achtbaan 30 meter hoog en zijn er krachten tot maximaal 4,5G.

 

#4: Time Traveler – Silver Dollar City (30,5 m)

Time Traveler in het Amerikaanse pretpark Silver Dollar City werd gebouwd in 2018 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De spinning coaster duikt meteen na het uitrijden van het station loodrecht naar beneden in een first drop van 90 graden waar het een snelheid van 81 km/u behaalt. In totaal is de achtbaan 30,5 meter hoog en gedurende de rit volgen er nog eens 2 lanceringen. Tijdens de rit van 920,5 meter gaan de bezoekers door 3 inversies, dit is een wereldrecord. Time Traveler is de hoogste spinning coaster ter wereld met een volledig rond circuit en verbreekt daarmee het 20 jaar oude record van Euro-Mir in Europa-Park.

 

#3: Skate – Mellat Amusement Park (36 m)

Skate in het Iraanse pretpark Mellat Amusement Park werd gebouwd in 2011 door de Iraanse fabrikant Iran Park. De shuttle coaster is 36 meter hoog en behaalt tijdens de drop een snelheid van 85 km/u. De spinning coaster valt het best te vergelijken met een gigantische butterfly attractie, maar dan met draaiende karretjes.

 

#2: Surfrider – Atallah Happy Land Park (40 m)

Surfrider in het Saoedische pretpark Atallah Happy Land Park werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De spinning coaster heeft een hoogte van 40 meter en wordt gelanceerd tot een snelheid van 90 km/u. De shuttle coaster legt het parcours van 100 meter zowel voorwaarts als achterwaarts af. Surfrider is de hoogste gelanceerde spinning coaster ter wereld.

 

#1: Big Air – E-DA Theme Park (63,8 m)

Big Air in het Taiwanese pretpark E-DA Theme Park werd gebouwd in 2010 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De spinning coaster wordt opgetakeld tot een hoogte van 63,8 meter en behaalt tijdens de first drop een snelheid van 108 km/u. De shuttle coaster heeft een lengte van 165 meter, dat verschillende malen voorwaarts en achterwaarts wordt afgelegd. Tegenwoordig lijkt het erop dat de karretjes niet meer worden gedraaid tijdens de rit.

 

 

Toekomst:

In deze top 10 komen we heel wat onbekendere landen tegen in de pretparkwereld, zoals Iran, Saudi Arabië en Taiwan. Ook vinden we heel wat shuttle coasters terug die al dan niet gelanceerd worden. Dit jaar was een belangrijk jaar voor de spinning coasters. Na 20 jaar werd immers het record verbroken van de hoogste spinning coaster ter wereld met een volledig rond circuit. Dit record was namelijk al die jaren in handen van Euro-Mir in Europa-Park en wordt nu doorgegeven aan Time Traveler in Silver Dollar City.

Time Traveler is de eerste rollercoaster van het gloednieuwe type Xtreme Spinning Coaster dat gebouwd wordt door de Duitse fabrikant Mack Rides. Met dit nieuwe type wordt de spinning coaster naar een hoger niveau getild en zijn er heel wat nieuwe mogelijkheden beschikbaar. Het lijkt er op dat dit type achtbaan de top 10’s van de spinning coasters door elkaar zal schudden in de toekomst.

De Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides zal in 2019 een grote nieuwe spinning coaster bouwen in het Amerikaanse pretpark Nickelodeon Universe Theme Park. Deze spinning coaster zal 25,9 meter hoog worden en zal daarmee op een 9de plaats binnen komen in deze top 10.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8500 achtbanen wereldwijd.